Politik

Løkke og Venstres bagland uenige om landsmøde: - Det er ikke Nordkorea

Venstre-formanden vil tale politik før personer, men han forsøger at klamre sig til magten, mener partifælle.

Der er stor uenighed i Venstre om, hvordan partiets næste landsmøde skal forløbe.

Partiformand Lars Løkke Rasmussen mener, at der på landsmødet først skal fastlægges en klar politisk linje, inden det besluttes, hvem der fremover skal lede partiet.

Og den politiske linje skal fastlægges med en såkaldt "politisk udtalelse" fra ham selv, som de delegerede ved landsmødet skal tage stilling til, skriver Jyllands-Posten.

- Vi skal vide, hvilken politisk linje der er blevet lagt. Og med den kan vi så tage stilling til, hvem der skal føre den linje, siger Lars Løkke Rasmussen til avisen.

Planen bekræftes af partiledelsens indstilling til en dagsorden for det fremrykkede landsmøde. Her fremgår det, at punkt tre på dagsordenen er "Politisk udtalelse fra formanden", mens valgene til formand og næstformand først optræder som punkt otte.

Indstillingen, som TV 2 har set, er sendt til medlemmer af partiets forretningsudvalg og hovedbestyrelse, der mødes fredag og lørdag.

Ledelsen i Venstre indstiller samtidig, at et fremrykket landsmøde afholdes i Herning 21. september i stedet for over to dage i november.

Bagland ønsker ekstraordinært landsmøde

Men Lars Løkke Rasmussens plan for afviklingen af landsmødet går stik imod ønskerne fra dele af baglandet.

Som TV 2 tidligere torsdag kunne fortælle, vil partiformandens eget bagland i Region Sjælland have et ekstraordinært landsmøde, hvor man udelukkende diskuterer, hvem der skal være formand, og hvem der skal være næstformand. Herefter kan man på det ordinære landsmøde kigge på den politiske fremtid.

Det er ikke Nordkorea. Vi er et demokratisk parti

Kurt Mosgaard, formand for Venstre i Viborg Kommune

Medlem af hovedbestyrelsen og formand for Venstre i Aarhus Kommune Susanne Green siger til Jyllands-Posten, at hun også ønsker denne rækkefølge, og det samme gør Jan Gade, der er formand for Venstres kommuneforening i Odder.

Han betegner Løkkes forslag som et forsøg på at "klamre sig til magten".

- Jeg synes, det er en forkert rækkefølge. Hvis det er formanden, der skal lægge den politiske linje, er det vigtigt, at man ved, hvem der er formand, inden man diskuterer politikken, siger Jan Gade til TV 2.

Ledelsens indstilling til dagsordenen på landsmødet møder også kritik hos Kurt Mosgaard, der er formand for Venstre i Viborg Kommune. Til Jyllands-Posten siger han, at Løkke har misforstået sin rolle som formand, når han taler om at fremlægge sit bud på Venstres politik.

- Den politiske linje forventer jeg bliver fastlagt af formanden i samarbejde med hovedbestyrelsen og forretningsudvalget - ikke af formanden alene. Det er ikke alene formanden, der siger, hvor vi skal hen. Det er ikke Nordkorea. Vi er et demokratisk parti, siger Kurt Mosgaard til avisen.

Engell: Løkke vil sætte kritikere i klemme

Ifølge politisk kommentator Hans Engell er det da heller ikke nogen tilfældighed, at Lars Løkke Rasmussen lægger op til at ændre proceduren for Venstres landsmøde.

For hvis først Løkke kan få lov at komme med et udspil til den politiske linje, vil han ifølge Engell utvivlsomt få opbakning til den, og så vil det efterfølgende blive svært for de delegerede på landsmødet at forsvare at vælte formandskabet, når der er enighed om politikken.

- Det er lige præcis den klemme, Løkke vil bringe sine kritikere i på landsmødet, og derfor er det et ganske smart udspil. Men desværre for Løkke er det også meget gennemskueligt, for det er jo ikke den måde, Venstre har arbejdet på tidligere. Så det bliver spændende, om man vil acceptere den her model, siger Hans Engell til TV 2.

Skal det lykkes kritikerne at få udskiftet ledelsen i Venstre, kræver det dog, at nogen melder sig som modkandidat. Det har ingen hidtil gjort.