Politik

Sad i møde til sent onsdag - analytiker kalder melding fra Løkkes bagland 'tvetydig'

Onsdag aften har Venstre i Region Sjælland diskuteret uroen i partiets top.

- Ingen kommentarer.

Sådan lød det flere gange fra Venstre i Region Sjælland efter et møde onsdag aften, der varede i næsten tre timer.

Her diskuterede kredsen blandt andet uroen i partiets top. Dele af partiets bagland ønsker en ny ledelse, og de forlanger dermed, at både formand Lars Løkke Rasmussen og næstformand Kristian Jensen skal gå af.

Men det er altså uvist, om Region Sjælland bakker op om det eller ej. Det er til trods for, at kredsen er Lars Løkkes eget bagland.

- Vi har haft et rigtig godt møde, hvor vi har diskuteret mange ting, og vi er blevet enige om at sige, at vi ikke har nogen kommentarer, lød det fra regionens formand, Elo Jensen, efter mødet onsdag aften.

Lautrup-Larsen: Uroen fortsætter

Ifølge TV 2s politiske kommentator Peter Lautrup-Larsen blev vi ikke meget klogere på opbakningen til Venstre-toppen ud fra aftenens møde. Han mener dog, at der langt fra er enighed i Venstre-baglandet om, hvorvidt Løkke og Jensen skal fortsætte som formand og næstformand.

Venstre i Region Sjælland ønsker hverken at erklære eller trække sin støtte til Lars Løkke Rasmussen som formand for partiet. Video: Sofie Sparre

- Men der er i hvert fald ikke fuld opbakning til Lars Løkke Rasmussen, for så havde man jo sagt det til pressen. Meldingen fra Region Sjælland var tvetydig og i hvert fald ikke en opbakning til Lars Løkke Rasmussen i den situation, siger han og tilføjer:

- Det er tydeligt, at uroen i Venstres bagland fortsætter. Men med hvilken kraft ved vi ikke.

Kreds i Midtjylland: - Der skal ryddes op

Region Sjælland var den sidste i rækken af Venstre-kredse, der den seneste halvanden uge har holdt møder.

Region Midtjylland har som den eneste offentligt opfordret partitoppen til at gå af. I spidsen af oprøret står formanden for Region Midtjylland, Jens Nicolai Vejlgaard.

Til TV Midtvest udtalte Vejlgaard tirsdag, at der er "nødt til at være nogle voksne i lokalet", som siger til børnene - partitoppen - at der skal ryddes op:

- Det kan godt ske, at tingene ikke lige skal stå, som de plejer at stå, men det er vigtigt, at vi får ryddet op. Og vi elsker jer børn alligevel, selvom vi skal have ryddet op.

I de tre resterende Venstre-regioner har der også været ytringer om utilfredshed. Men de har ikke offentligt opfordret til, at partitoppen trækker sig.

Uro kan udvikle sig til katastrofe, mener Løkke

Tidligere onsdag aften var Lars Løkke Rasmussen i talkshowet 'Lippert' på TV 2 News, hvor han understregede, at det er op til de 850 delegerede på Venstres landsmøde at beslutte, hvem der skal stå i spidsen for partiet.

Lars Løkke Rasmussen mener ikke, at en eventuelt formandsskift i hans parti Venstre er tænkt ordentligt igennem. Video: Maria Runøe Møller

- Men jeg skal ikke være formand for det her parti, til Solen brænder ud, lød det fra Lars Løkke Rasmussen, som dog mener, at der endnu er mange år til, at han frivilligt giver formandsstolen videre.

Samtidig advarede han under interviewet om, at det kan udvikle sig til en reel katastrofe, hvis ikke partiet får tænkt et eventuelt formandsskifte ordentligt igennem.

Kristian Jensen om modstander: - Han er en, man lytter til

Næstformand Kristian Jensen har ikke ønsket at kommentere på situationen.

I et interview i Avisen Danmark siger han dog, at Jens Nicolai Vejlgaard er en person, "man lytter til":

- Jeg ser i høj grad Jens Nicolai som partiets sjæl. Han er rundet af foreningslivet, er frivillig i mange foreninger og en stor kapacitet i sit lokalsamfund, siger Kristian Jensen til Avisen Danmark.

Ifølge Peter Lautrup-Larsen er det tydeligt, at Kristian Jensen er i gang med at tænke.

- Ellers havde han jo været ude for længst og sige, at han støtter Lars Løkke Rasmussen som formand. Vi ved ikke, hvad det er et udtryk for. Om han er på vej væk fra Lars Løkke Rasmussen? Er han på vej til at trække sig? siger analytikeren.

- At han nu er ude at støtte den lokale regionsformand i Region Midtjylland, som var under voldsomt angreb fra Claus Hjort Frederiksen tidligere på ugen, tyder også på, at han har en helt anden opfattelse af situationen end Lars Løkke og Claus Hjort Frederiksen.

Flere møder på vej

Fredag venter et møde i Venstres forretningsudvalg, mens der er møde i hovedbestyrelsen lørdag. På hovedbestyrelsesmødet er det ikke muligt at vælte den nuværende formand, men fremtiden i partiet skal diskuteres, og eventuelle modstandere af den nuværende formand kan give sig til kende.

Først på landsmødet i slutningen af september skal formandsopgøret endeligt afgøres.