Politik

Oprøret kan blive lagt ned af én person, mener analytiker

Forventningen blandt oprørerne i Venstre er, at Jakob Ellemann-Jensen stiller op som modkandidat til Lars Løkke Rasmussen.

Jakob Ellemann-Jensen.

Venstre i dag

Venstres folketingsgruppe holder møde klokken 12.00

Lars Løkke Rasmussen gæster 'Go' aften LIVE' på TV 2 klokken 17.25 og TV 2 NEWS' talkshow 'Lippert' klokken 18.30

Venstre i Region Sjælland holder møde klokken 19.00

Personen, som af efterhånden mange Venstre-folk er blevet nævnt som en ny og samlende partiformand for Venstre. Og manden, som alles øjne lige nu er rettet mod. Stiller han op som modkandidat til den nuværende formand, Lars Løkke Rasmussen, i det oprør med Venstre-ledelsen, der har udfoldet sig de seneste uger?

Det er forventningen blandt oprørerne i partiet, siger TV 2s politiske analytiker, Peter Lautrup-Larsen.

- Der må komme en eller anden slags tilkendegivelse fra Jakob Ellemann-Jensen. Er han nu – selv om han har benægtet det, hver gang han er blevet spurgt – på vej til at blive formandskandidat? Vil han være kandidat? Det er forventningen blandt oprørerne, selv om vi ikke har set antydningen af det hos Jakob Ellemann-Jensen endnu.

Hvad siger han i dag?

Jakob Ellemann-Jensen – søn af den tidligere Venstre-formand Uffe Ellemann-Jensen – har flere gange afvist, at han stiller op som modkandidat til Lars Løkke Rasmussen. Senest sagde han mandag til Ritzau, at han ”har tænkt sig at stemme på Lars Løkke Rasmussen”, ligesom han svarede nej på spørgsmålet om, hvorvidt han vil udfordre den siddende formand ved Venstres landsmøde. Landsmødet skulle være blevet afholdt 16. og 17. november, men er nu blevet fremrykket til en endnu ukendt dato.

I skrivende stund er der imidlertid ingen, der har meldt sig på banen som mulig arvtager til Lars Løkke Rasmussens formandskab.

Derfor vil alles øjne og ører være rettet skarpt mod politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen, når der klokken 12 er møde i Venstres folketingsgruppe.

- Hvis Jakob Ellemann-Jensen onsdag entydigt slår fast, at han ikke kunne drømme om – uanset hvad – at vælte Lars Løkke Rasmussen, så bliver det sværere for baglandet at fortsætte oprøret ved at nævne den politiske ordførers navn som en modkandidat, siger han.

- Mon ikke vi finder en, der kan og vil

Tirsdag kom det frem, at alle medlemmer i Venstre i Region Midtjylland opfordrer både Lars Løkke Rasmussen og næstformand Kristian Jensen til at trække sig fra ledelsen. Formanden for Venstre i Region Midtjylland, Jens Nicolai Vejlgaard, ville i den forbindelse ikke nævne mulige navne på modkandidater til formandskabet.

- Vi har 35.000 medlemmer i Venstre, så mon ikke vi nok skal finde en, der både kan og vil, sagde han tirsdag.

Samtidig sagde folketingsmedlemmet Preben Bang Henriksen, at der overalt i Danmark er bred opbakning til Jakob Ellemann-Jensen.

- Ham kunne jeg give min fulde støtte, hvis det er ham, der skal udgøre formandskabet, sagde han tirsdag til TV 2.

Folketingsmedlemmet Carsten Kissmeyer (V) sagde, at Venstre har brug for en ny start, og Jacob Jensen (V) opfordrede Venstres formand og næstformand til at lytte og tage bestik af, hvilke meldinger Venstres bagland kommer med fra møder rundt om i landet.

Jakob Ellemann-Jensen vil onsdag morgen ikke kommentere udtalelsen fra Preben Bang Henriksen, skriver Ritzau.

Nestor krævede næstformands afgang

Uroen i partiet blussede for alvor op, da næstformand Kristian Jensen i et interview med Berlingske tidligere på måneden flere gange undsagde Lars Løkke Rasmussens politik og strategi - herunder tankerne om et regeringssamarbejde med Socialdemokratiet.

Det fik partiets nestor og mangeårige minister Claus Hjort Frederiksen til at kræve Kristian Jensens afgang.

På Venstres sommergruppemøde beklagede Kristian Jensen sine udtalelser, som hellere skulle være faldet internt til folketingsgruppen, forklarede han. Siden har det udviklet sig til mistillid til Venstres samlede ledelse - både Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen - i store dele af Venstres jyske bagland.

Mens Venstres medlemmer i Region Midtjylland holdt møde tirsdag, skal Venstres bagland i Region Sjælland mødes om krisen onsdag. Klokken 17.25 lægger Lars Løkke Rasmussen vejen forbi 'Go' aften LIVE' på TV 2, og klokken 18.30 gæster han TV 2 NEWS' talkshow 'Lippert'.