Politik

Løkke om krise i Venstre: - Det kan udvikle sig til en katastrofe

Lars Løkke Rasmussen mener ikke, at de dele af baglandet, der ønsker ny ledelse i Venstre, har gennemtænkt situationen.

Han har været formand for partiet Venstre i ti år - og står det til ham, er han fortsat formand, når han træder ud fra partiets hovedbestyrelsesmøde på lørdag.

- Men jeg skal ikke være formand for det her parti, til Solen brænder ud, lyder det fra Lars Løkke Rasmussen, da han onsdag er gæst i talkshowet 'Lippert' på TV 2 News.

Trods de seneste ugers uro i Venstre holder formanden fast i sin post lidt endnu, og han advarer da også om, at det kan udvikle sig til en reel katastrofe, hvis ikke partiet får tænkt et eventuelt formandsskifte ordentligt igennem.

- Jeg synes, der er en risiko for, at det kan udvikle sig til en katastrofe, hvis vi ikke får redegjort for, hvorfor vi er i den gunstige parlamentariske situation, vi er i nu, og hvordan vi fastholder den. Hvis vi slipper alt det og så bare siger "glem det, vi er ligeglade med politik, nu skal vi bare have nye personer i front", så er jeg bange for, at det godt kan udvikle sig til en katastrofe, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han bliver videre spurgt ind til, om han mener, Jakob Ellemann-Jensen ville være en god formand for Venstre, da flere partifæller har peget på netop ham som en mulig afløser.

- Det tror jeg bestemt, han har potentiale til på et tidspunkt. Men som jeg ser det, skal Venstre ikke have en ny formand om en uge, slår Løkke fast.

Løkke: - Der er ingen fløje i Venstre

En gentagen kritik, der er kommet fra baglandet, handler om forholdet mellem formand Lars Løkke Rasmussen og næstformand Kristian Jensen. Flere partifæller i baglandet mener, at der er for meget fokus på deres personer og ikke nok på partiets politik.

I starten af august udtalte Kristian Jensen i Berlingske, at han ikke var enig i formandens retning i forhold til et samarbejde mellem Venstre og Socialdemokratiet, som Lars Løkke præsenterede under valgkampen.

Men til trods for at Venstres næstformand blev bedt om at forlade sin post af Claus Hjort Frederiksen og senere accepterede, at det er formanden, der udstikker linjen, så mener Lars Løkke Rasmussen ikke, at man kan tale om fløje i partiet.

- Man kan ikke skille personer og politik. Og det er vi nødt til at have en drøftelse af. Det her billede af, at der er fløje i Venstre. Det er ude af proportioner, i forhold til hvordan det i virkeligheden er, siger han og benægter dermed, at partiet skulle være splittet.

Det her billede af, at der er fløje i Venstre. Det er ude af proportioner, siger Lars Løkke Rasmussen. Video: Maria Runøe Møller

- Ja, det er jeg simpelthen nødt til at sige.

Han understreger, at forholdet til næstformand Kristian Jensen altid har været "tæt og tillidsfuldt".

Lars Løkke siger også, at han står fuldt ud på mål for det ryk, han lavede under valgkampen, da han flirtede med idéen om en SV-regering.

Men samtidig mener han, at partiet har brug for at finde ud af, om der er opbakning til den linje, han har lagt, på partiets landmøde. Det bliver formentlig afholdt inden Folketingets åbning 1. oktober.