Politik

850 delegerede kan afgøre magten i Venstre

Lørdag skal hovedbestyrelsen tage stilling til Lars Løkke Rasmussens ønske om at fremrykke landsmødet.

Uroen ulmer i Venstre, og Lars Løkke Rasmussen er under pres fra dele af partiets bagland, der vil have, at han går af som formand.

Det har Lars Løkke Rasmussen afvist. Men hvad kræver det egentlig at vælte ham?

TV 2 giver dig et overblik her:

Cirka 850 delegerede

Landsmødet er den øverste myndighed i Venstre, og her vælger de delegerede partiets formand. Mødet var oprindeligt planlagt til at finde sted i midten af november, men Lars Løkke Rasmussen har anmodet Venstres hovedbestyrelse om at fremrykke det, så det afholdes inden Folketingets åbning i oktober.

Trine Korsgaard, der er souschef i Venstres landsorganisation, siger til TV 2, at der forventes cirka 850 delegerede til landsmødet. Det præcise tal er dog afhængig af antallet af medlemmer i de enkelte vælgerforeninger i Venstre.

Skal Lars Løkke Rasmussen væltes som formand, kræver det først og fremmest, at en modkandidat kommer på banen.

Det er ikke tilfældet i skrivende stund, men Venstres folketingsmedlem Preben Bang Henriksen har opfordret Jakob Ellemann-Jensen til at stille op - noget, han dog har afvist.

Hver delegeret har én stemme på landsmødet, hvor der skal simpelt flertal til at vælge formanden. Derfor kræver det 426 stemmer at blive valgt som ny formand for Venstre, hvis der er 850, som stemmer.

Vigtig udmelding fra Region Midtjylland

Antallet af delegerede med stemmeret på Venstres landsmøde bliver bestemt ud fra et sindrigt system, som fremgår af partiets vedtægter.

Partiet har 374 vælgerforeninger. Det er her, de fleste delegerede kommer fra. For hver 150 medlemmer kan vælgerforeningen sende én delegeret afsted til landsmødet.

Derfor var det interessant, da formanden for Venstre i Region Midtjylland, Jens Nicolai Vejlgaard, tirsdag opfordrede både formand og næstformand til at trække sig. Midtjylland er nemlig en af de såkaldte Venstre-højborge, hvor der er flere store lokale vælgerforeninger og dermed mange delegerede på landsmødet.

Flere grupper af delegerede

Andre vigtige grupper af Venstre-delegerede tæller blandt andet:

  • Hovedbestyrelsen - 133 delegerede
  • Kommunerne - 98 delegerede
  • Kredsbestyrelser - 92 delegerede
  • Venstres folketingsgruppe - 44 delegerede
  • Venstres borgmestre og formand for regionsråd - 38 delegerede
  • Venstres medlemmer af EU-Parlamentet - 4 delegerede

Det endelige antal delegerede på landsmødet vil være afhængigt af antal dobbeltposter og antal medlemmer i de enkelte vælgerforeninger, da hver person kun har én stemme.

Hovedbestyrelsen mødes 31. august, og her skal den tage stilling til Lars Løkke Rasmussens forslag om at fremrykke landsmødet.