Politik

Tilliden til politikerne stiger - men de må arbejde for at beholde den

Ifølge analysen skyldes den positive udvikling blandt andet en valgkamp, hvor politikerne har tilpasset sig vælgernes ønsker.

Vælgernes tillid til landets politikere stiger for første gang siden årtusindskiftet. Det viser en ny undersøgelse fra mediet 'Mandag Morgen'.

Tendensen er den samme på begge politiske fløje, og alle partiers vælgere har nu generelt set mere tillid til politikerne, end de havde efter de to foregående folketingsvalg.

Støtterne af de nye højrefløjspartier Nye Borgerlige og Stram Kurs skiller sig dog ud ved at være langt mere skeptiske over for politikerne end andre partiers vælgere.

Ifølge analysen skyldes den positive udvikling blandt andet gode økonomiske tider, en lav arbejdsløshed og en valgkamp, hvor politikerne har tilpasset sig vælgernes ønsker.

Vælgere føler sig hørt

En af de vælgere, der har fået mere tillid til politikerne, er Marie Blønd. Hun er talsperson for bevægelsen #hvorerderenvoksen, der i foråret krævede højere minimumsnormeringer i daginstitutionerne. En anden er Frederik Sandby fra Den Grønne Studenterbevægelse, som kæmper for en grønnere fremtid for Danmark og verden.

Begge føler, at de trængte igennem til politikerne og blev hørt under valgkampen.

- Det, der skete under valget, var, at alle politikere begyndte at tale om klimaet. Alle begyndte at give løfter om for eksempel CO2-reduktion, siger Frederik Sandby, der selv var på gaden for at kræve, at politikerne skulle begynde at tage klimaet alvorligt.

- Når vi går ud og siger ”vi vil have det her”, og politikerne så lytter, virker det jo på en eller anden måde som om, demokratiet virker.

Også Marie Blønd følte, at politikerne i højere grad var villige til at tage en dialog og høre efter folkets ønsker, end de har været før.

- Folk har været meget verbale omkring, hvad de føler, der har været problematisk de seneste mange år. Det har der været nogle politikere, der har reageret meget lydhørt på, og det er også dem, der er kommet til magten nu, siger Marie Blønd.

Politikerne må arbejde for tilliden

Hverken Marie Blønd eller Frederik Sandby mener dog, at politikerne kan hvile på laurbærrene og tro, at de nu har befolkningens tillid – koste hvad det vil.

- I dag savner vi noget akut handling på daginstitutionsområdet. Så tilliden kan være meget kortvarig, siger Marie Blønd.

Også Frederik Sandby venter spændt på politikernes næste træk:

- Man er nødt til at indfri sine løfter, ellers nytter det ikke noget. Så vil den tillid, der er blevet opbygget, falde sammen igen.

Ordentlig valgkamp

Ifølge konsulent Sune Steffen Hansen, der arbejder med vælgermålinger, er det ikke underligt, at tilliden til politikerne har fået et nøk op ad til dette års folketingsvalg.

Han peger på to ting, som er vigtige, når det gælder om at vinde befolkningens tillid: hvordan det går med økonomien og politikernes enkeltsager.

Han nævner blandt andet tidligere enkeltsager med politikere, der taler varmt for folkeskolen, men alligevel sender deres børn på privatskole og politikere med bilagsrod.

- Økonomien er blevet forbedret, og i denne valgkamp er vi blevet forskånet for troværdighedssager i forhold til politikerne, siger han.

Også professor ved Aalborg Universitet Jørgen Goul Andersen, som har været med til at lave undersøgelsen, peger på, at valgkampen var sober og ordentlig.

Op af et hul

I 2001 – 2005 så vi den højeste tillid til politikerne nogensinde målt i Danmark.

- Når det gik godt i 00’erne, handler det om, at man fik en populær velfærdspolitik, og at der var en pæn vækst. For det andet var der en stramning af flygtninge- indvandrerpolitikken, siger Jørgen Goul Andersen.

Selv om vi ser en fremgang i tilliden til politikerne nu, er niveauet ikke så højt, som det var i 00’erne.

- Politikerne er kommet op af et hul, men de er stadig ikke på toppen, siger Jørgen Goul Andersen.