Politik

Jylland står stærkest i Venstres bagland

(ARKIV) Jakob Ellemann, Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen under et pressemøde i forbindelse med Venstres sommergruppemøde på Kragerup Gods ved Ruds Vedby, fredag den 9. august 2019.  Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Politiske ledere har mere spillerum i dag, og det har Lars Løkke Rasmussen udnyttet til bristepunktet, siger professor.

På TV 2 har vi sat os for at tegne et portræt af baglandet af delegerede i Venstre, men hvordan laver man egentlig et portræt af flere hundrede mennesker?

Spørgsmålet tikker ind på sms til TV 2 fra en kommuneforeningsformand fra Venstre. Og spørgsmålet rummer en pointe, som ikke er helt ved siden af.

Der er nemlig mange delegerede, og det er dem, som sidder med magten til at vælge formand og næstformand ved det fremskudte landsmøde i partiet, som skal afvikles i september. Det er dog langt fra alle i baglandet, der er enige om, at der skal skiftes ud i Venstres ledelse.

Jylland fylder Venstres danmarkskort

Men anledningen til portrættet er, at dele af baglandet ønsker enten delvis eller fuldkommen udskiftning i partitoppen. Det sker efter en tumultarisk august, hvor uenigheder i ledelsen har været luftet i fuld offentlighed.

Det kom blandt andet til udtryk ved partiets sommergruppemøde 9. august.

I et interview i Berlingske undsagde næstformand Kristian Jensen pludselig Lars Løkke Rasmussens politiske linje, hvilket fik Claus Hjort Frederiksen til at kræve Kristian Jensens afgang.

Et par dage senere var parterne talt til ro, hvorefter der ifølge både Claus Hjort Frederiksen og Kristian Jensen nu var klarhed over partiledelsen.

Men dele af baglandet var stadig ikke tilfredse, og den ulmende uro fik søndag Lars Løkke Rasmussen til at rykke landsmødet fra midten af november til september.

Sætter man sig med en farvepalet foran et blankt danmarkskort for at tegne de områder med størst indflydelse i Venstre, så skal store dele af farven fordeles på kommuner i Jylland.

I Jylland finder man flere af de såkaldte højborge, hvor der er flest delegerede.

Jeg betragter faktisk ikke baglandet som specielt magtfuldt. Det hele handler om at arbejde sammen og være i dialog.

Leif Krarup, regionsformand for Venstre i Syddanmark

Ifølge lektor Karina Kosiara-Pedersen fra Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet er næsten alle partier bygget op omkring et skelet, som typisk er vedtægterne. I Venstres tilfælde er det i vedtægterne bestemt, at de delegerede vælger formanden og næstformanden ved partiets landsmøde. Det bliver dog kun relevant, hvis der er uenigheder mellem organisation og ledelse:

- Det afgørende er, om der er konflikt eller ej, for hvis man er enige om, hvem der skal sidde ved bordenden, så er der jo ingen grund til at involvere vedtægterne og de menige medlemmer, siger hun.

En magtfuld fiskeeksportør

Blandt højborgene er Ringkjøbing-Skjern og Herning, som tilsammen havde næsten dobbelt så mange delegerede som København til Venstres landsmøde sidste år.

De to kommuneforeninger hører under Region Midtjylland i Venstre. Her hedder regionsformanden Jens Nicolai Vejlgaard, og han betegnes af flere som en af de magtfulde personer i Venstres bagland.

Jens Nicolai Vejlgaard talte mandag til kameraerne efter et møde i Venstre Region Midtjylland. Her bekræftede han, at det var et ønske fra Venstre i flere regioner, herunder Region Midtjylland, at få fremrykket landsmødet. 

Han er fiskeeksportør i Hvide Sande, men sidder også i et hav af bestyrelser.

TV 2 ville gerne have talt med ham til denne artikel, men han svarer ikke på vores henvendelser. I et længere portræt hos vores kollegaer på TV Midtvest kan man dog læse sig frem til, at Vejlgaard udover sin formandspost også sidder i hovedbestyrelsen og forretningsudvalget, som er Venstres maskinrum og ledes af statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Som han selv sagde dengang til TV Midtvest om arbejdet i maskinrummet:

- Tænk sig, at lille Jens Nicolai fra Hvide Sande kan få lov at sidde og diskutere med landets ministre.

Mandag var store dele af mediedanmarks opmærksomhed rettet mod netop Jens Nicolai Vejlgaard, da der var møde i Venstre Region Midtjylland.

Her blev tilliden til partiets formandskab drøftet efter den seneste tids interne ballade.

- Vi har haft en god og fordomsfri drøftelse, og vi har haft en snak om, hvordan vi ser vores situation i vores gamle parti. Og den konklusion vil vi nu sende til vores formandskab, sagde en ordknap Jens Nicolai Vejlgaard efter mødet på Paarup Kro mellem Herning og Silkeborg.

Men er der opbakning til Venstres formandskab i Region Midtjylland?

- Det har jeg ingen kommentarer til, sagde han.

Formand betragter ikke bagland som specielt magtfuldt

Spørgsmålet er så stadigvæk, hvor meget magt baglandet har i partiet.

Spørger man Leif Krarup, som er regionsformand for Venstres højborg i Sydjylland, så bliver det, som han selv siger, lidt et politikersvar:

- Jeg betragter faktisk ikke baglandet som specielt magtfuldt. Det hele handler om at arbejde sammen og være i dialog. Og som jeg sagde til en lokal politiker forleden, så skal man have to ører og en mund i politik, for det er vigtigt at høre efter i et demokrati, siger han til TV 2.

I den ligning betragter han heller ikke sig selv som særligt magtfuld, men nærmere "en delegeret blandt mange", hvis opgave det er at være talerør for en del af baglandet.

I dele af baglandet er der utilfredshed med uroen i partitoppen, som blandt andet kom til udtryk ved partiets sommergruppemøde 9. august.

I disse dage er der ikke stor vilje fra Venstres regionsformænd til at tale om det kommende landsmøde, hvor formand Lars Løkke Rasmussen og næstformand Kristian Jensens skæbne skal afgøres.

Sådan er det også, da TV 2 som opfølgende spørgsmål til Leif Krarup spørger, om Venstres ledelse har "manglet to ører og en mund" i forhold til at lytte til baglandet:

- Nu begynder vi at komme tæt på den aktuelle situation, og den vil jeg så ikke kommentere på, siger Leif Krarup.

Professor: Løkke har nået bristepunktet

Eva Sørensen er professor i samfundsvidenskab ved Roskilde Universitet. Hun fortæller, at partiers baglande i gamle dage var langt mere magtfulde, end de er i dag, hvor der er sket en centralisering af magten i flere partier. Det betyder i grove træk, at baglandet før i tiden havde mere indflydelse på selve politikken i partierne, men at indflydelsen nu primært gør sig gældende til valg af formand og næstformand.

Det skyldes for det første, at der er betydeligt færre medlemmer af partiorganisationerne, men også at ledelserne i partierne skal navigere hurtigere i den moderne politiske virkelighed.

- De politiske ledere har mere spillerum i dag, og der kan vi se, at Lars Løkke Rasmussen har udnyttet det til bristepunktet. Det her med at melde ud i en valgkamp, at man vil gå sammen med Socialdemokratiet uden at have talt med andre om det, er at tage et skridt videre i at autonomisere lederskabet, siger Eva Sørensen.

Søndag aften sagde Lars Løkke Rasmussen på Facebook, at han ville fremrykke Venstres landsmøde fra november til september.

Og her er buen måske blevet spændt for hårdt for Lars Løkke Rasmussen og den øvrige ledelses vedkommende, mener Eva Sørensen. Det skyldes formentlig også den uro, der kom til udtryk ved det store formandsopgør i partiet i 2014.

- For de utilfredse er grænsen nået ved, at man accepterer meget indtil det punkt, hvor ledelsen ikke holder styr på sig selv. Så kommer al den øvrige utilfredshed med centralisering og alle de grupper, der ikke kan se sig selv i den politik, der føres, og føler, at de er blevet kørt over af partilederen. Men i sidste ende handler det mest af alt om, at de er urolige for, at ledelsen er i konflikt med sig selv, og at det vil skade Venstre på den lange bane, siger Eva Sørensen.

Venstres hovedbestyrelse skal senere i denne uge mødes, hvor blandt andet en ændring af datoerne for landsmødet skal besluttes.