Politik

Løkkes opslag er en krigserklæring til oprørerne, siger politisk analytiker

Hvis landsmødet i Venstre rykkes, bliver det vanskeligere at samles om en modkandidat, siger Peter Lautrup Larsen.

Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, vil have fremrykket partiets landsmøde fra november til september for at få en klarhed over formandsskabet i partiet inden Folketingets åbning 1. oktober.

Men i virkeligheden handler det for Lars Løkke Rasmussen om at få cementeret, at han er Venstres formand. For der er ingen andre kandidater til posten end Lars Løkke Rasmussen selv.

Sådan lyder det fra TV 2s politiske analytiker Peter Lautrup-Larsen, efter at Lars Løkke Rasmussen søndag i en video på Facebook sagde, at der ”lige nu er et alt for stort fokus på enkeltpersoner og arvefølgen i Venstres ledelse".

- Ved at gøre tiden til et landsmøde kortere vil det blive vanskeligere at samles om en modkandidat - eller få nogen til at tælle, om det er prisen værd at stille op mod Lars Løkke Rasmussen, siger Peter Lautrup-Larsen.

Samtidig tror Lars Løkke Rasmussen ikke på, at et landsmøde vil vælte en siddende formand for Venstre, vurderer TV 2s politiske analytiker:

- Det kan godt være, at der er forskellige regionsformænd og kommunalforeningsformænd, som på forskellig måde konspirerer mod formandsskabet og vil have det fjernet. Men når de først når til landsmødet, er ræsonnementet, at det nok går alt sammen.

Peter Lautrup-Larsen understreger samtidig, at udmeldingen fra Lars Løkke Rasmussen er en krigserklæring til oprørerne i partiet:

- Han fortæller dem, at de godt kan stikke piben ind.

Kritik af næstformand bredte sig til kritik af hele ledelsen

Uroen i Venstre slog ud i lys lue til partiets sommergruppemøde 9. august, efter næstformand Kristian Jensen i et interview til avisen Berlingske undsagde Lars Løkke Rasmussens politiske linje, herunder håndsrækningen til Mette Frederiksen (S) om muligheden for en SV-regering i valgkampen.

Partiets mangeårige nestor, Claus Hjort Frederiksen, forlangte efterfølgende, at Kristian Jensen skulle trække sig på baggrund af sine udtalelser i interviewet, men efter nogle dage blev parterne talt til ro, og både Claus Hjort Frederiksen og Kristian Jensen udtalte seks dage senere, at der nu var klarhed over ledelsen i partiet – Lars Løkke Rasmussen var formand, og Kristian Jensen var næstformand.

Helt så meget klarhed var der ikke i baglandet, hvor flere begyndte at udtale utilfredshed med den samlede ledelse, altså både Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen. I den sammenhæng begyndte politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensens navn at blive nævnt som en samlende figur – af Venstre-medlemmet Marcus Knuth og flere andre partimedlemmer.

Selv svarer Jakob Ellemann-Jensen mandag morgen "nej" til Ritzau på spørgsmålet om, hvorvidt han vil udfordre Lars Løkke Rasmussen. Samtidig siger han, at han ikke "har nogen planer om" at stille op som næstformand, ligesom han vil støtte Kristian Jensen som næstformand, hvis han genopstiller.

Støtte til Løkke

Lige nu er altså kun én kandidat til formandsposten, og det er den siddende formand Lars Løkke Rasmussen.

- Det kan sagtens være, at der manifesterer sig en holdning til, at det er uholdbart, at det er Lars Løkke Rasmussen, der sidder som formand – at der er så meget uro, at det ville være bedre at få frisk vand i karrene, siger Peter Lautrup-Larsen.

Flere medlemmer af Venstres folketingsgruppe bakkede søndag op om Lars Løkke Rasmussens ønske om at fremrykke landsmødet. Det gælder blandt andet politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen, gruppenæstformand Sophie Løhde, Karen Ellemann og Lars Christian Lilleholt. Mandag morgen kom der også opbakning til ønsket fra næstformand Kristian Jensen.

- Jeg synes, det er godt at få en afklaring, inden Folketinget åbner. Derudover har jeg ingen kommentarer, skriver han i en sms til TV 2.

Der er møde i Venstres hovedbestyrelse 31. august, og landsmødet skulle være blevet afholdt 16. og 17. november.