Politik

Justitsministeren vil udbetale 540.000 overarbejdstimer til politibetjente

I slutningen af juli 2019 udgjorde politibetjentenes overarbejde godt 800.000 timer.

Danske politibetjente har overarbejdet så meget, at afviklingen af afspadseringen vil gå mærkbart ud over politiets arbejde.

Derfor vil regeringen nu give de enkelte betjente mulighed for at få udbetalt i alt omtrent 540.000 timers overarbejde, oplyser justitsminister Nick Hækkerup (S).

- Det her løser langt fra alle problemer i politiet. Men nu løser vi ét problem – overarbejde, og så tager vi fat i det næste, så vi på sigt kan få det politi, som vi gerne vil have, siger han til TV 2.

Ifølge Justitsministeriet vil en halv million afspadseringstimer svare til, at samtlige betjente i Fyns Politi skulle sendes hjem i et halvt år.

Regning på 130 millioner kroner

Konkret vil det ifølge regeringen koste i omegnen af 130 millioner kroner i 2019 at få nedbragt de mange overarbejdstimer i politiet.

- Det er op til den enkelte betjent at vælge, om man vil afspadsere, men mon ikke, der er en række af vores betjente, som synes, det kunne være rart at få noget af det udbetalt som løn, siger justitsministeren.

Initiativet fra regeringen møder forståelse i politibetjentenes fagforbund, Politiforbundet.

- Vi har en overarbejdspukkel, som er så stor, at man jo ikke kan se sig ud af den i mange år frem i tiden. Så jeg kan sådan set godt forstå, at man nu vælger at betale sig ud af det. Men vores udgangspunkt er, at det er frivilligt, om man ønsker at modtage de her overarbejdspenge. Ellers skal man have mulighed for at afvikle den frihed, man har, siger forbundsformand Claus Oxfeldt.

På samme tid siger Claus Oxfeldt, at han opfatter det som en lappeløsning.

- Den rigtige løsning er, at man udvider politistyrken, så der er folk nok til at løse de her mange opgaver, siger han.

Skyldes flere opgaver og vagtplaner

I slutningen af juli 2019 udgjorde politibetjentenes samlede overarbejde godt 800.000 timer, og alene i 2019 er overarbejdet steget med omtrent 220.000 timer.

Det er altså langt fra alle politiets overarbejdstimer, der nu bliver udbetalt som løn.

To faktorer spiller ind på de mange overarbejdstimer, fortæller Adam Diderichsen, som er adjunkt på Københavns Professionshøjskole og tidligere fagchef på Politiskolen.

Først og fremmest handler det om de mange opgaver, der er landet hos politiet. Ikke mindst på grund af den øgede grænsebevogtning, der har givet politiet en masse ekstra arbejde.

- Den anden faktor er, at der kan være nogle ting omkring vagtplanlægning, der nogle gange kan forstærke brugen af overarbejdstimer, for hvis ting aflyses eller ændres i sidste øjeblik, så har politifolk krav på ekstra kompensation, siger Adam Diderichsen.

Regningen for de mange overarbejdstimer er ikke den eneste hovedpine for Justitsministeriet. Nye tal viser nemlig, at der mangler en milliard kroner, hvis politiet til næste år skal have de samme midler til rådighed som i 2019.