Der mangler 3,5 milliarder i statskassen, viser regeringens opgørelse

Tidligere Venstre-finansminister forstår ikke, hvorfor S-regeringen regner, som den gør.

Der mangler penge i den offentlige pengekasse i 2020.

Helt præcis kommer der til at være ubetalte regninger for 3,5 milliarder kroner, viser en gennemgang som den socialdemokratiske regering har lavet.

- Det er penge, som vi ikke kan bruge på vores ældre, på vores børn og vores sundhedsvæsen, siger Nicolai Wammen til TV 2.

Regningerne kommer fra flere fronter.

Der mangler penge til politiet og til Skatteministeriet, skriver Finansministeriet til Børsen.

Derudover er der ting, som er blevet dyrere end forventet, og udgifter, der er større end beregnet.

Ifølge Ritzau er den største post en midlertidig energiafgift, der skulle have indbragt mellem 900.000.000 kroner og 1,2 milliarder kroner.

Lyn-analyse

Der er allerede et skænderi i gang om, hvem der har ansvaret for de her ubetalte regninger. For langt de fleste af dem er det et fælles ansvar. Skat og politiet har man løftet i fællesskab ved brede forlig, men der er også en regning fra en lempelse af registreringsafgiften, som den tidligere regering lavede uden om Socialdemokratiet.

Venstre afviser udregninger

Efter Socialdemokratiet oven pĂĄ folketingsvalget 5. juni overtog regeringsansvaret fra VLAK-regeringen, har flere S-ministre meldt ud, at den tidligere regering har efterladt milliardregninger.

Kristian Jensen (V), som fra 2016 og frem til i år var finansminister i VLAK-regeringen, afviser udlægningen om, at den regering, han var en del af, efterlod mange store regninger.

- En række af de her såkaldte huller er aftaler, som Socialdemokratiet selv er en del af.

- Det er et sammenrend af egne aftaler, af gamle aftaler og af kendte beslutninger, siger Kristian Jensen til Børsen.