Politik

Birthe Rønn Hornbech forstår ikke, at oprørerne 'vil ødelægge Venstre'

Mette Frederiksen får svært ved at agere som statsminister, så der er brug for et stærkt Venstre, lyder det fra Birthe Rønn Hornbech.

Hvis Kristian Jensen har drømme om at være formand for Venstre, så skulle han have udnyttet chancen under formandsopgøret i 2014.

Sådan lyder det fra Birthe Rønn Hornbech, som i mange år var en profil for Venstre i Folketinget, men i dag er menigt medlem af partiet.

- Kristian Jensen trak sig som formand, dengang han havde chancen, og det er for mig helt historisk fortid, siger hun til TV 2. I stedet håber hun, at Kristian Jensen fremover "vil synes, at det er noget" at være næstformand for Venstre.

I det hele taget håber og tror hun på, at formandsstolen fortsat indtages af Lars Løkke Rasmussen, når det fremrykkede landsmøde i partiet er overstået engang i september. Landsmødet er fremrykket fra den oprindelige dato i november efter anmodning fra Lars Løkke Rasmussen, der i en video på Facebook søndag aften berettede, at han vil have klarhed over, hvordan formandsskabet i partiet skal se ud.

De Radikale og betonkommunisterne. Der er søreme langt mellem de to partier, og derfor er der brug for Venstre.

Birthe Rønn Hornbech, tidligere folketingsmedlem for Venstre

Efterlyser en kandidat fra oprørere

I løbet af august har partiet været ramt af en tiltagende uro, hvor oprørere har ytret utilfredshed med den eksisterende partiledelse. Det skyldes blandt andet den uro, der blev skabt ved partiets sommergruppemøde 12. august.

Her krævede Claus Hjort Frederiksen næstformand Kristian Jensens afgang på grund af et interview i Berlingske, hvor Jensen luftede kritik af Lars Løkke Rasmussens beslutninger under valgkampen.

Birthe Rønn Hornbech giver dog ikke meget for oprøret i partiet:

- Det bagland, som er stået frem på tv-skærme for at sige, at de gerne ville have et valg, de må jo så stille med en formandskandidat. Og der er jeg da utroligt spændt på at høre dem, der gerne vil have et valg, hvem de vil stille med som formandskandidat, siger hun.

Siden det hektiske gruppemøde har ledelsen i Venstre gjort meget for at lægge låg på balladen, men flere stemmer i partiets lokalpolitiske bagland har advokeret for, at både Lars Løkke og Kristian Jensen burde trække sig fra deres poster. Sådan lød det tidligere på ugen i en kronik i Jyllands-Posten.

Det er dog ikke sket, og i skrivende stund er der ingen offentlige modkandidater til topposterne i partiet.

Svært at regere med radikale og betonkommunister

Birthe Rønn Hornbech kalder det "fuldstændig vanvittigt, at man begynder at ødelægge Venstre". Hun mener, at der er brug for hurtig afklaring, da statsminister Mette Frederiksen (S) ifølge hende sidder løst i sædet med de nuværende støttepartier, som for eksempel De Radikale og Enhedslisten:

- De Radikale og betonkommunisterne. Der er søreme langt mellem de to partier, og derfor er der brug for Venstre. Vi har alle muligheder for at føre en aktiv, liberal og offensiv politik som opposition, men der er virkelig brug for os, siger Birthe Rønn Hornbech.

Andre tidligere Venstre-profiler har omvendt ytret behov for nye vinde i partiet:

- Jeg er bange for, at vi bliver nødt til at få frisk vand i karrene. Dét, der sker i øjeblikket, er uholdbart ikke kun for Venstre, men også for det borgerlige Danmark, sagde tidligere minister og folketingsmedlem for Venstre Helge Sander forleden.

I forlængelse af uroen i dele af partiet har politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen været på manges læber som mulig kandidat til en toppost i partiet. Men han støtter både Lars Løkke Rasmussen som formand og Kristian Jensen som næstformand, siger han mandag. Så han afviser altså dermed, at han på nogen tænkelig måde skulle være kandidat til en toppost på nuværende tidspunkt.