Politik

TV 2 erfarer: Bagland lagde pres på Løkke for at få ekstraordinært landsmøde

Melding fra fire regionsformænd skærper billedet af et utålmodigt bagland i Venstre, siger politisk analytiker Hans Redder.

Fire ud af Venstres fem regionsformænd meddelte lørdag partiets top, at de ville have et ekstraordinært landsmøde for hurtigst muligt at få afklaret situationen omkring formandskabet i Venstre.

Det erfarer TV 2 søndag aften.

Tidligere søndag meddelte Lars Løkke Rasmussen, at han har bedt hovedbestyrelsen om at fremrykke partiets landsmøde til en dato inden Folketingets åbning 1. oktober.

Det er på Venstres landsmøde, at partiets formand og næstformand bliver valgt.

- Det er ikke fire regionsformænd, der er særligt tilfredse med den nuværende situation i Venstre, og som nu vil have den afklaret, siger TV 2a politiske analytiker Hans Redder.

Den oprindelige dato for Venstres landsmøde var sat til 16. og 17. november.

- Der er regionsformænd, som har villet fremtvinge en fremrykning, og det skærper billedet af et utålmodigt bagland, uddyber Hans Redder.

Løkke: - For stort fokus på enkeltpersoner

Meldingerne kommer efter den seneste tids uro i Venstre. Lars Løkke Rasmussen erkender selv, at personspørgsmål har præget partiets politiske profil den seneste tid.

- Der er lige nu et alt for stort fokus på enkeltpersoner og arvefølgen i Venstres ledelse. Det gør os ukampdygtige som parti og skygger for Venstres politiske projekt, skrev Løkke selv på Facebook, da han søndag aften bad hovedbestyrelsen om at skubbe landsmødet frem i kalenderen.

De interne stridigheder i Venstre startede for alvor ved partiets sommergruppemøde 12. august. Her krævede partinestor Claus Hjort Frederiksen, at næstformand Kristian Jensen gik af. Det bundede i et interview i Berlingske, hvor Jensen undsagde den del af Lars Løkkes politiske linje for Venstre, der omhandlede et regeringssamarbejde med Socialdemokratiet.

Siden har Venstre-ledelsen gjort meget for at lægge låg på den interne ballade, men flere stemmer i partiets lokalpolitiske bagland har advokeret for, at både Lars Løkke og Kristian Jensen burde trække sig fra deres poster. Sådan lød det tidligere på ugen i en kronik i Jyllands-Posten.

Toneangivende Venstre-medlemmer har udtrykt støtte til Lars Løkke Rasmussens ønske om at fremrykke partiets landsmøde.

- God melding fra Venstres formand! Vi kan som parti ikke leve med, at diskussionen om personer skygger for diskussionen om politik, så vi kan få lukket den første diskussion og give os i kast med den anden, skriver partiets politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, på Facebook.

Venstres hovedbestyrelse afholder møde 31. august.