Politik

Lars Løkke rækker hånden ud mod Konservative

Med sin lovprisning af VK-samarbejde bevæger den tidligere statsminister sig tilbage på den sikre banehalvdel, siger politisk kommentator.

Tidligere statsminister og nuværende formand for Venstre, Lars Løkke Rasmussen, skriver på Facebook, at han ser samarbejdet mellem Venstre og Konservative som kernen i blå blok.

Det sker, efter han under valgkampen åbnede op for et samarbejde over midten med Socialdemokratiet. En melding, der har fået stor kritik fra alle andre partiledere i blå blok, men som han nu står ved.

- VK-alliancen er rygraden i det borgerlige-liberale Danmark. Jo stærkere den er, desto større er sandsynligheden for en borgerlig-liberal ledet regering, skriver Lars Løkke Rasmussen.

Meldingerne om et muligt regeringssamarbejde med Socialdemokratiet kom under valgkampen og blev begrundet med, at yderfløjene ikke skulle kunne styre dansk politik med ultimative krav.

'Udlagt som rent forræderi'

Den analyse står Lars Løkke Rasmussen ved i sin Facebook-opdatering.

- Med afstand til valget – og med, hvad der virker som tabt erindring om Stram Kurs' og Nye Borgerliges fremkomst – er det visse steder blevet udlagt som rent forræderi over for det borgerlige Danmark. Det er jeg – næppe overraskende – ikke enig i, skriver Lars Løkke.

Han mener, at den politiske horisont op til folketingsvalget i maj var for uigennemsigtig.

- Der var ingen udsigt til flertal bag de blå partier, og var det alligevel mirakuløst indtruffet, ville det have været alt for broget at regere på, skriver han.

På vej til den sikre banehalvdel

Politisk kommentator Jarl Cordua, der er medlem af Venstre, betegner Lars Løkkes seneste udspil som en "frontforkortning". Altså at Venstres formand hastigt er på vej væk fra sin flirt med Socialdemokratiet for at kurtisere Det Konservative Folkeparti.

- Lars Løkke er nu på vej tilbage på det, man kunne kalde den sikre banehalvdel. Der, hvor også Venstres kernevælgere føler, partiet hører til. Det er nok meget klogt. Og man kan være ret sikker på, at når Socialdemokratiet lander en finanslovsaftale med venstrefløjen, vil Lars Løkke være parat til at gå i offensiven, siger Jarl Cordua til TV 2.

Hos Det Konservative Folkeparti har formand Søren Pape udtrykt skuffelse over Lars Løkke Rasmussens ageren under valget i maj, hvor begge partier endte med at gå frem, men også tabte regeringsmagten.

Alligevel har Pape senest på partiets sommergruppemøde været i det forsonlige hjørne og rakt hånden frem mod Lars Løkke Rasmussen.

- Jeg stoler på ham, fordi det er vigtigt, at det borgerligt-liberale Danmark arbejder sammen. Det er langt vigtigere end personspørgsmål. Hvis Venstre kommer dertil og siger, at det er det, de vil, er det naturligvis det, vi arbejder ud fra, sagde Pape fredag.

Lars Løkke Rasmussen og Venstre har haft turbulens på de indre linjer den seneste tid efter et ophedet sommergruppemøde og en debat om partiets politiske kurs og ledelse.