Ellemann hylder den ĂĄbne debat i Venstre - og den udtalelse er interessant, mener analytiker

Ifølge TV 2's politiske analytiker Hans Redder står Ellemanns udtalelse i kontrast til en mail, som Løkke i midt august sendte ud til Venstre.

Fredag holdt Venstres ordførere møde på Christiansborg.

Og efter mødet var der tavshed. Hverken retsordfører Inger Støjberg, formand Lars Løkke Rasmussen eller næstformand Kristian Jensen havde lyst til at sige noget.

Men det havde politisk ordfører i Venstre Jakob Ellemann-Jensen. Han anerkender, at der i øjeblikket finder møder sted i partiets bagland, hvor tilliden til ledelsen bliver drøftet.

- Det er et sundhedstegn, at man har plads til at drøfte de uenigheder, man har. Andet er en stor katastrofe, og vi er et liberalt parti, sagde han.

Og denne udtalelse er interessant, fortæller TV 2's politiske analytiker Hans Redder.

Ellemann modsiger Løkke

For i midten af august sendte Lars Løkke Rasmussen en mail ud til Venstres medlemmer, hvor han - stik imod Ellemans udtalelse - skrev, at han ønsker, de kan lægge låg på stridighederne i Venstre.

- Og det er ikke det, Ellemann siger, forklarer Hans Redder.

- Noget, mange spørger sig selv om, er netop, hvad Ellemanns rolle er. Alt, hvad han siger, bliver vejet på en guldvægt.

Ifølge Jakob Ellemann-Jensen var det politik, som Venstre-topfolkene talte om på fredagens møde.

Han udtrykte et håb om, at der trods balladen fortsat vil være opbakning til partiets formandskab med Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen.

- Ja, det tror jeg, der er. Det har i hvert fald min fulde opbakning, sagde Jakob Ellemann-Jensen.

Uro siden sommergruppemøde

Der har været masser af uro i Folketingets næststørste parti de seneste uger.

Den begyndte for alvor, da Kristian Jensen i et interview med Berlingske slog fast, at Venstre ikke igen skal gĂĄ til valg pĂĄ at danne en SV-regering.

Den regeringskonstellation gjorde Lars Løkke Rasmussen ellers til sin førsteprioritet dagen før folketingsvalget 5. juni.

Venstre gik frem ved valget, men mĂĄtte se Socialdemokratiet danne regering alene.

På partiets sommergruppemøde måtte Kristian Jensen beklage sine udtalelser og lægge ører til krav fra Venstre-nestor Claus Hjort Frederiksen om at trække sig som næstformand.

Balladen eskalerede herefter i en sådan grad, at Venstres bagland i øjeblikket er i gang med en stribe møder, hvor tilliden til den øverste ledelse i partiet altså bliver drøftet.

Venstre afholder 30. og 31. august møde i partiets hovedbestyrelse, hvor uroen er på dagsordenen.

Til november skal partiet vælge formand og næstformand på landsmødet.

Venstres skæbnemøder

  1. Region Hovedstaden

   Formændene i hovedstadens vælgerforeninger mødtes for at finde ud af, hvor mange der bakker op om formandsskabet. 

   Ingen udtalte sig til pressen efter mødet. Men ifølge Politikens oplysninger var den dominerende holdning, at Kristian Jensen skal væk som næstformand, og at man er villig til lade Lars Løkke Rasmussen gĂĄ samme vej, hvis det bliver nødvendigt at indgĂĄ sĂĄdan et kompromis med de jyske hovedbestyrelsesmedlemmer, skriver JydskeVestkysten.

  2. Region Nordjylland

   Onsdag aften mødtes formændene for Venstres nordjyske vælgerforeninger i et tre timer langt lukket møde.

   En fĂĄmælt formand bekræftede efter mødet, at formandsskabet havde været til diskussion, men hun ønskede ikke at uddybe. 

   - Vi er enige om, at vi holder drøftelserne fra mødet internt, sagde Pernille Roth, formand, regionsbestyrelsen i Nordjylland, til TV 2.

  3. Region Syddanmark

   Klokken 19 torsdag aften mødes Venstre-spidser i Region Syddanmark for at diskutere, hvorvidt der er opbakning til formandsskabet. 

   - Folk har behov for at tale sammen. Der er stadig splittelse og uro i ledelsen, og det kan vores medlemmer godt fornemme, har Jan Lagoni, formand for Venstre i Esbjerg, sagt til Jyllands-Posten

   Tirsdag sagde han til TV 2, at han mener, der skal ske noget nu. 

   - Der er behov for en ny retning og for at få ro på. Vi skal ikke stå i samme situation som de konservative gjorde i sin tid. Det skal handle om politik – ikke personer og fløjkrig, lød det.

  4. Region Midtjylland

   Drøftelserne fortsætter mandag med et møde i Midtjylland. 

   Tirsdag sagde Marianne Bredal, hovedbestyrelsesmedlem og medlem af byrĂĄdet i Struer, lige ud til TV 2: 

   - Som situationen ser ud nu, er det svært at se, hvordan vi kan få løst problemerne uden at få gjort rent bord. Troen på, at det kan fungere med det nuværende formandskab, er ikke tilstede i baglandet.

   Formanden for Venstre i Favrskov, Michael Jensen, er enig. Der er "helt klart behov for udskiftning i ledelsen", mener han. Han forestiller han sig en ledelse bestĂĄende af Jakob Ellemann-Jensen som formand og regionernes formand, Stephanie Lose, som næstformand. 

  5. Region Sjælland

   - Man skal nok ikke have gĂĄet sĂĄ mange ĂĄr i skole for at finde ud af, at vi skal tale om det, der har stĂĄet i pressen, har regionsbestyrelsesformand Elo Jensen sagt til Jyllands-Posten om det forestĂĄende møde i Region Sjælland. 

   Han understreger dog også overfor TV 2, at "det er et helt normalt møde". De sjællandske kommuneformænd samles altid til en snak om den aktuelle situation i Venstre før landsmøderne.

   To lokalformænd fra Roskilde har allerede udtrykt deres syn pĂĄ formandsskabet. I en kronik i Jyllands-Posten krævede de, at bĂĄde Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen bliver skiftet ud.

   I stedet vil de have Jakob Ellemann-Jensen som formand og Stephanie Lose som næstformand.

  6. Møde i forretningsudvalget

   Forretningsudvalget holder møde dagen inden hovedbestyrelsesmødet.

   Udvalget kan bede hovedbestyrelsen om at indkalde til et ekstraordinært landsmøde, hvis der skal vælges ny formand og næstformand før det ordinære landsmøde til november. 

  7. Hovedbestyrelsesmøde

   Venstres hovedbestyrelse, der tæller 133 Venstre-medlemmer, mødes i Brejning ved Vejle. 

   Hovedbestyrelsen er Venstres landsorganisations højeste myndighed i perioden mellem landsmøderne. 

   Hovedbestyrelsen kan vælge at følge forretningsudvalgets indstilling og rejse spørgsmĂĄlet om et ekstraordinær landsmøde. For at afholde sĂĄdan et kræver det ifølge Venstres vedtægter, at enten partiformanden eller en tredjedel af hovedbestyrelsens medlemmer ønsker det. 

  8. Venstres landsmøde

   Venstre holder landsmøde i Herning Kongrescenter. 

   De omkring 1.000 landsmøde-delegerede skal vælge partiets formand og næstformand.