Politik

SF vil omdanne gigant-område til skov

Et område på størrelse med Møn, Lolland og Bornholm skal omlægges til skov, foreslår SF.

200.000 hektar jord skal omlægges til skov til gavn for klimaet. Det foreslår SF, fortæller partiformand Pia Olsen Dyhr på et pressemøde i forbindelse med partiets sommergruppemøde i Helsingør.

Det er et areal, der svarer til Møn, Lolland og Bornholm.

- Bare rolig, jer der bor der, det er ikke lige dér, skoven nødvendigvis skal være. Der skal både være skov ude på landbrugsjord, og der skal være skov i bynære områder, for det er også et rekreativt spørgsmål, at man har adgang til natur, siger Pia Olsen Dyhr.

83 millioner ton CO2

Konkret foreslår partiet en skovfond, som kan købe jord eller lave aftaler med landmænd om at plante skov i stedet for at dyrke jorden.

Alle de nye skove skal optage CO2, og skovfonden er dermed et af de grønne initiativer, som, SF mener, er et vigtigt skridt på vejen mod at nå Danmarks mål om at reducere CO2-udledningen med 70 procent frem mod 2030.

- Det lyder lidt vildt det her, og det er det måske også, men det er jo helt vildt nødvendigt. Hvis vi skal levere på den store målsætning, vi sammen har sat om 70 procents CO2-reduktion i 2030, så skal vi starte nu, siger Pia Olsen Dyhr.

Det her skal blive til virkelighed, det skylder vi dem, der har stemt på os, og det skylder vi også vores børn.

SF's formand, Pia Olsen Dyhr

200.000 hektar skov vil ifølge SF kunne optage, hvad der svarer til 83 millioner ton CO2 frem til 2050. Det svarer til at spare halvanden gange den danske klimaforurening sidste år.

Og der er flere gevinster ved skov. Partiet fremhæver blandt andet bedre vandmiljø, større biodiversitet og rekreativ værdi.

Forhandlinger om klimalov begynder snart

Det var de røde partier, der under sommerens regeringsforhandlinger blev enige om at sætte det ambitiøse klimamål om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i 2030.

Det blev skrevet ind i den 18 sider lange politiske forståelse, der blev indgået mellem Socialdemokratiet og støttepartierne SF, Radikale Venstre og Enhedslisten, og som er grundlaget under statsminister Mette Frederiksens (S) regering.

I forståelsespapiret bandt partierne sig også til, at den nye regering skal stå i spidsen for at lave en klimalov.

For en uge siden sagde statsminister Mette Frederiksen (S) og finansminister Nicolai Wammen (S) ved regeringsseminaret på Marienborg, at der vil blive indkaldt til de første forhandlinger om en klimalov allerede i denne måned.

SF'erne glæder sig, siger partiformanden, men er også utålmodige.

- Vi er meget optagede af, at de her visioner ikke bare strander i Finansministeriet eller i et fagministerium. En ting er, at det her skal blive til virkelighed, det skylder vi dem, der har stemt på os, men noget andet er, at det skylder vi også vores børn.