Politik

- Lars Løkke kaster ikke håndklædet i ringen, siger politisk kommentator

Lars Løkke Rasmussen vil kæmpe for sit liv som formand i Venstre på trods af hård kritik, mener Hans Engell.

Venstrefolk over hele landet er i disse dage til møder med blot ét punkt på dagsordenen: Formandskabet i Venstre.

Det er kommuneforeningerne i samtlige af landets fem regioner, som i øjeblikket mødes for at afgøre, om formandskabet i Venstre, formand Lars Løkke Rasmussen og næstformand Kristian Jensen, skal bestå.

Løkke er klar til at fortsætte som formand i Venstre og som statsministerkandidat

Hans Engell

Torsdag aften var det Venstre-spidserne i Region Syddanmark, der skulle diskutere tilliden til ledelsen.

- Vi har haft en god og åben drøftelse af de forhold, der er i Venstre. Vi betragter det som et internt møde, og det går vi nu til hovedbestyrelsesmødet med i næste uge, sagde formanden Leif Krarup efter mødet.

Har I stadig tillid til ledelsen?

- Ingen kommentarer.

Møderne får en foreløbig kulmination, når de 133 medlemmer af Venstres hovedbestyrelse samles til hovedbestyrelsesmøde 31. august - som måske bliver det ultimative opgør med den duo, der har udgjort toppen af Venstre i et årti.

- Løkke giver ikke op

Udtalelserne fra Leif Krarup flugter citaterne fra formanden for de nordjyske vælgerforeninger onsdag, som altså heller ikke havde nogen kommentarer.

Den manglende opbakning til ledelsen udadtil er blevet tolket som usædvanlig og en indikation på, at tilliden til Løkke og Jensen ude i regionerne er svag og dermed et ønske om forandring i ledelsen.

Hvad kommuneforeningerne vil anbefale på hovedbestyrelsesmødet næste lørdag, vil politisk kommentator Hans Engell ikke spå om.

Men den tidligere politiker og minister tror, at især Lars Løkke Rasmussen har planer om at kæmpe for sit formandsliv og dermed blive på posten.

- Jeg har ikke indtrykket af, at Lars Løkke eller Kristian Jensen, men specielt Løkke, har nogen planer om at forlade skuden. Løkke er klar til at fortsætte som formand i Venstre og som statsministerkandidat i de kommende år, siger Engell.

- Måske fortsætter han ikke i hele valgperioden. Men han står ikke klar til at kaste håndklædet i ringen, siger Hans Engell.

Det er Venstres gode folketingsvalg og EU-valg, som kan redde Lars Løkke Rasmussen, mener han.

- Mit indtryk er, at nok er der meget skarp kritik af Løkke og Jensen, men Løkke har lige vundet et folketingsvalg med ni mandater, og Venstre fik et bragende godt EU-valg. Så er det altså svært at sige, at der skal nye boller på suppen, siger Engell.

Ingen kontrol

Der skal dog kæmpes hårdt, hvis Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen skal forblive som henholdsvis formand og næstformand. Men de hårde kampe kan måske vise sig at blive skønne spildte kræfter.

For kontrollen med beslutningen er ude af de to Venstre-lederes hænder.

- De har ingen kontrol med det, siger Hans Engell og fortsætter:

- Når beslutningen glider ud i organisationen, kan man aldrig vide, hvor det ender. For mange af tillidsfolkene er jo frivillige, og det er jo selvbevidste folk, som tør at mene noget, og som taler ud. Og det kan hverken Løkke eller Jensen styre fra Christiansborg.

Møderne i de resterende regioner fortsætter i næste uge. Her er et overblik over rækken af møder:

Venstres skæbnemøder

  1. Region Hovedstaden

   Formændene i hovedstadens vælgerforeninger mødtes for at finde ud af, hvor mange der bakker op om formandsskabet. 

   Ingen udtalte sig til pressen efter mødet. Men ifølge Politikens oplysninger var den dominerende holdning, at Kristian Jensen skal væk som næstformand, og at man er villig til lade Lars Løkke Rasmussen gå samme vej, hvis det bliver nødvendigt at indgå sådan et kompromis med de jyske hovedbestyrelsesmedlemmer, skriver JydskeVestkysten.

  2. Region Nordjylland

   Onsdag aften mødtes formændene for Venstres nordjyske vælgerforeninger i et tre timer langt lukket møde.

   En fåmælt formand bekræftede efter mødet, at formandsskabet havde været til diskussion, men hun ønskede ikke at uddybe. 

   - Vi er enige om, at vi holder drøftelserne fra mødet internt, sagde Pernille Roth, formand, regionsbestyrelsen i Nordjylland, til TV 2.

  3. Region Syddanmark

   Klokken 19 torsdag aften mødes Venstre-spidser i Region Syddanmark for at diskutere, hvorvidt der er opbakning til formandsskabet. 

   - Folk har behov for at tale sammen. Der er stadig splittelse og uro i ledelsen, og det kan vores medlemmer godt fornemme, har Jan Lagoni, formand for Venstre i Esbjerg, sagt til Jyllands-Posten

   Tirsdag sagde han til TV 2, at han mener, der skal ske noget nu. 

   - Der er behov for en ny retning og for at få ro på. Vi skal ikke stå i samme situation som de konservative gjorde i sin tid. Det skal handle om politik – ikke personer og fløjkrig, lød det.

  4. Region Midtjylland

   Drøftelserne fortsætter mandag med et møde i Midtjylland. 

   Tirsdag sagde Marianne Bredal, hovedbestyrelsesmedlem og medlem af byrådet i Struer, lige ud til TV 2: 

   - Som situationen ser ud nu, er det svært at se, hvordan vi kan få løst problemerne uden at få gjort rent bord. Troen på, at det kan fungere med det nuværende formandskab, er ikke tilstede i baglandet.

   Formanden for Venstre i Favrskov, Michael Jensen, er enig. Der er "helt klart behov for udskiftning i ledelsen", mener han. Han forestiller han sig en ledelse bestående af Jakob Ellemann-Jensen som formand og regionernes formand, Stephanie Lose, som næstformand. 

  5. Region Sjælland

   - Man skal nok ikke have gået så mange år i skole for at finde ud af, at vi skal tale om det, der har stået i pressen, har regionsbestyrelsesformand Elo Jensen sagt til Jyllands-Posten om det forestående møde i Region Sjælland. 

   Han understreger dog også overfor TV 2, at "det er et helt normalt møde". De sjællandske kommuneformænd samles altid til en snak om den aktuelle situation i Venstre før landsmøderne.

   To lokalformænd fra Roskilde har allerede udtrykt deres syn på formandsskabet. I en kronik i Jyllands-Posten krævede de, at både Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen bliver skiftet ud.

   I stedet vil de have Jakob Ellemann-Jensen som formand og Stephanie Lose som næstformand.

  6. Møde i forretningsudvalget

   Forretningsudvalget holder møde dagen inden hovedbestyrelsesmødet.

   Udvalget kan bede hovedbestyrelsen om at indkalde til et ekstraordinært landsmøde, hvis der skal vælges ny formand og næstformand før det ordinære landsmøde til november. 

  7. Hovedbestyrelsesmøde

   Venstres hovedbestyrelse, der tæller 133 Venstre-medlemmer, mødes i Brejning ved Vejle. 

   Hovedbestyrelsen er Venstres landsorganisations højeste myndighed i perioden mellem landsmøderne. 

   Hovedbestyrelsen kan vælge at følge forretningsudvalgets indstilling og rejse spørgsmålet om et ekstraordinær landsmøde. For at afholde sådan et kræver det ifølge Venstres vedtægter, at enten partiformanden eller en tredjedel af hovedbestyrelsens medlemmer ønsker det. 

  8. Venstres landsmøde

   Venstre holder landsmøde i Herning Kongrescenter. 

   De omkring 1.000 landsmøde-delegerede skal vælge partiets formand og næstformand.