Politik

Her er datoerne, hvor Lars Løkke og Kristian Jensens skæbne afgøres

Krisen i Venstre lader sig ikke dysse ned. I disse dage mødes Venstre-medlemmer landet rundt for at veje opbakningen til ledelsen.

- Nu skal det handle om politik, skrev Lars Løkke Rasmussen for en uge siden i en mail til alle Venstres medlemmer efter et par uger med "fnidder" og "medietumult", som formanden formulerede det.

Men ingen hørte efter. Tværtimod går Venstrefolk over hele landet i disse dage til møder med blot ét punkt på dagsordenen: Formandskabet i Venstre.

Torsdag aften klokken 19 er det Venstre-spidserne i Region Syddanmark, der skal diskutere tilliden til ledelsen.

Er der fortsat opbakning til Lars Løkke Rasmussen som formand og Kristian Jensen som næsteformand? Eller vil baglandet kræve en udskiftning af hele eller dele af ledelsen? Det er spørgsmålene, der diskuteres heftigt i baglandet i øjeblikket.

Møderne får en foreløbig kulmination, når de 133 medlemmer af Venstres hovedbestyrelse samles til hovedbestyrelsesmøde 31. august. Her kan det blive svært at komme udenom netop alt det, Løkke afskrev som "fnidder" - og måske det ultimative opgør med den duo, der har udgjort toppen af Venstre i et årti.

Lad os kaste et blik på rækken af møder:

Venstres skæbnemøder

  1. Region Hovedstaden

   Formændene i hovedstadens vælgerforeninger mødtes for at finde ud af, hvor mange der bakker op om formandsskabet. 

   Ingen udtalte sig til pressen efter mødet. Men ifølge Politikens oplysninger var den dominerende holdning, at Kristian Jensen skal væk som næstformand, og at man er villig til lade Lars Løkke Rasmussen gå samme vej, hvis det bliver nødvendigt at indgå sådan et kompromis med de jyske hovedbestyrelsesmedlemmer, skriver JydskeVestkysten.

  2. Region Nordjylland

   Onsdag aften mødtes formændene for Venstres nordjyske vælgerforeninger i et tre timer langt lukket møde.

   En fåmælt formand bekræftede efter mødet, at formandsskabet havde været til diskussion, men hun ønskede ikke at uddybe. 

   - Vi er enige om, at vi holder drøftelserne fra mødet internt, sagde Pernille Roth, formand, regionsbestyrelsen i Nordjylland, til TV 2.

  3. Region Syddanmark

   Klokken 19 torsdag aften mødes Venstre-spidser i Region Syddanmark for at diskutere, hvorvidt der er opbakning til formandsskabet. 

   - Folk har behov for at tale sammen. Der er stadig splittelse og uro i ledelsen, og det kan vores medlemmer godt fornemme, har Jan Lagoni, formand for Venstre i Esbjerg, sagt til Jyllands-Posten

   Tirsdag sagde han til TV 2, at han mener, der skal ske noget nu. 

   - Der er behov for en ny retning og for at få ro på. Vi skal ikke stå i samme situation som de konservative gjorde i sin tid. Det skal handle om politik – ikke personer og fløjkrig, lød det.

  4. Region Midtjylland

   Drøftelserne fortsætter mandag med et møde i Midtjylland. 

   Tirsdag sagde Marianne Bredal, hovedbestyrelsesmedlem og medlem af byrådet i Struer, lige ud til TV 2: 

   - Som situationen ser ud nu, er det svært at se, hvordan vi kan få løst problemerne uden at få gjort rent bord. Troen på, at det kan fungere med det nuværende formandskab, er ikke tilstede i baglandet.

   Formanden for Venstre i Favrskov, Michael Jensen, er enig. Der er "helt klart behov for udskiftning i ledelsen", mener han. Han forestiller han sig en ledelse bestående af Jakob Ellemann-Jensen som formand og regionernes formand, Stephanie Lose, som næstformand. 

  5. Region Sjælland

   - Man skal nok ikke have gået så mange år i skole for at finde ud af, at vi skal tale om det, der har stået i pressen, har regionsbestyrelsesformand Elo Jensen sagt til Jyllands-Posten om det forestående møde i Region Sjælland. 

   Han understreger dog også overfor TV 2, at "det er et helt normalt møde". De sjællandske kommuneformænd samles altid til en snak om den aktuelle situation i Venstre før landsmøderne.

   To lokalformænd fra Roskilde har allerede udtrykt deres syn på formandsskabet. I en kronik i Jyllands-Posten krævede de, at både Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen bliver skiftet ud.

   I stedet vil de have Jakob Ellemann-Jensen som formand og Stephanie Lose som næstformand.

  6. Møde i forretningsudvalget

   Forretningsudvalget holder møde dagen inden hovedbestyrelsesmødet.

   Udvalget kan bede hovedbestyrelsen om at indkalde til et ekstraordinært landsmøde, hvis der skal vælges ny formand og næstformand før det ordinære landsmøde til november. 

  7. Hovedbestyrelsesmøde

   Venstres hovedbestyrelse, der tæller 133 Venstre-medlemmer, mødes i Brejning ved Vejle. 

   Hovedbestyrelsen er Venstres landsorganisations højeste myndighed i perioden mellem landsmøderne. 

   Hovedbestyrelsen kan vælge at følge forretningsudvalgets indstilling og rejse spørgsmålet om et ekstraordinær landsmøde. For at afholde sådan et kræver det ifølge Venstres vedtægter, at enten partiformanden eller en tredjedel af hovedbestyrelsens medlemmer ønsker det. 

  8. Venstres landsmøde

   Venstre holder landsmøde i Herning Kongrescenter. 

   De omkring 1.000 landsmøde-delegerede skal vælge partiets formand og næstformand. 

Tidligere minister og folketingsmedlem for Venstre, Helge Sander, siger til TV 2, at tiden måske er moden til et skifte.

- Jeg er bange for, at vi bliver nødt til at få frisk vand i karrene. Dét, der sker i øjeblikket, er uholdbart, siger han.

Til Jyllands-Posten siger politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen (V), at han finder det "naturligt", at baglandet tager "nogle gode snakke". Men han tilføjer, at "Venstre har en rigtig stærk ledelse."