Trump aflyser besøg

Lars Løkke: Kæmpe arbejde at få genoprettet forholdet

Flere danske politikere mener, at det er fornærmende, at Trump har udskudt sit statsbesøg i Danmark.

Den amerikanske præsident Donald Trumps beslutning om at udskyde et planlagt statsbesøg i Danmark vækker harme blandt flere danske politikere.

Lars Løkke Rasmussen, formand for Venstre og tidligere statsminister, kommenterer sagen på Twitter.

- Det er ingen skam at blive væk, når man ikke er inviteret... Men når man har inviteret sig selv!! Kæmpe transatlantisk genopretningsarbejde. Godt vi har Rigsfællesskabet, skriver Løkke.

Morten Østergaard, partiformand for Radikale Venstre, kalder den amerikanske præsident for utilregnelig.

- Virkeligheden overgår fantasien. Der kan næppe være en i USA's udenrigsministerium, som ikke kunne have fortalt Trump svaret på forhånd, skriver Morten Østergaard, som også peger på, at Danmark gør klogt i ikke at regne USA som nærmeste allierede.

- Det er dybt godnat. Og det viser, hvorfor vi mere end nogensinde bør betragte EU-landene som vores nærmeste allierede. Manden er utilregnelig, skriver han på Twitter.

Dansk Folkepartis udenrigsordfører og næstformand, Søren Espersen, skriver på Twitter, at han ikke ser nogen grund til, at Trump finder en ny dato for besøget.

- Så herr præsident. Du har valgt at udskyde dit besøg i Danmark. Hvorfor ikke bare aflyse? Vi har travlt med andre ting, skriver han.

Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, udtrykker en forhåbning om at kunne genoprette relationen til USA.

- Vi har fået en kold klud i hovedet af præsidenten for vores vigtigste allierede. Det kan godt være, at vi synes, at det var de andre, der begik en fejl. Ja. Men det er os, der er de små, og det er os, der har den største interesse i det her. Så det skal vi rette op på, siger han til TV 2.

Han peger på, at USA er en vigtig allieret, men også, at aflysningen understreger, at den danske fremtid ligger i Europa.

- Det er ikke altid, vi kan regne med USA. Det kunne vi ikke her i hvert fald, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Opførsel er fornærmende

Det Konservative Folkepartis ordfører for Grønland, Rasmus Jarlov, kalder Trumps opførsel "fornærmende".

- Som dansker (og konservativ) er det meget svært at forstå. Uden nogen grund antager Trump, at (en autonom) del af vores land er til salg, skriver han på Twitter tidligt onsdag morgen.

- Og så aflyser han på fornærmende vis et besøg, som alle var ved at forberede. Er dele af USA til salg? Alaska? Vis noget respekt, tak.

Også den tidligere justitsminister for Venstre Søren Pind kommenterer Trumps beslutning på Twitter:

- Men hr. præsident... du kunne købe Sverige?

Også Martin Lidegaard fra Radikale Venstre kommenterer det aflyste statsbesøg og mener, at Donald Trump havde mange gode grunde til at runde Danmark.

- Hold nu op. Netop fordi Grønland ikke er til salg, burde USA have al mulig interesse i at diskutere Arktis med Rigsfællesskabet - udover klima, Mellemøsten mv., skriver den tidligere udenrigsminister på Twitter.

Mai Mercado fra de konservative erklærer sig på det nærmeste lettet over at være sluppet for et visit fra USA's førstemand. Den tidligere børne- og socialminister siger endda, at det næste amerikanske statsbesøg sagtens kan vente, til der er indsat en ny præsident i embedet.

- Danmark udskyder gladeligt mødet indtil... en anden præsident har taget over, skriver Mai Mercado.

Enhedslistens Pernille Skipper er ikke ligefrem på månen over at erfare nyheden om Donald Trumps beslutning.

Partilederen siger, at den "amerikanske præsident lever på en anden planet".

Næstformanden for Folketingets Præsidium, Pia Kjærsgaard (DF), kalder den amerikanske præsidents opførsel uforskammet - både over for det danske folk og dronning Margrethe.

Som årsag angiver Trump, at statsminister Mette Frederiksen (S) har afvist at drøfte et muligt salg af Grønland til USA.