Trump aflyser besøg

Eksperter: Hvis Trump ombestemmer sig, står Danmark klar med en rød løber

Aflysningen viser magtforholdet mellem småstaten Danmark og supermagten USA, siger ekspert.

Selv om forberedelserne var i fuld gang, da den amerikanske præsident natten til onsdag aflyste sit planlagte statsbesøg i Danmark, gør statsminister Mette Frederiksen klogt i at holde en dør åben for Donald Trump ved at understrege, at han altid er velkommen.

Det mener seniorforsker Hans Mouritzen fra Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).

- Danmark er den forurettede part, og vi kan ikke spille fornærmede over for USA. Vi er en småstat, USA er en supermagt, så hvis han ændrer mening om 14 dage, ruller vi stadig den røde løber ud, siger han.

Han ser dog Trumps aflysning som et udtryk for usædvanlig amerikansk arrogance:

- Normalt er stormagter smarte nok til at camouflere det, hvis de tryner mindre stater. Det gider Trump ikke, siger Hans Mourtizen.

Vi kan ikke tillade os at være fornærmede

Flere politiske iagttagere mener, at det dansk-amerikanske forhold er i krise, men det afviste statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde onsdag.

Her slog hun fast, at Trumps beslutning ikke vil få betydning for den dansk-amerikanske relation.

Hvis man i Danmark ønskede at tage på vej over aflysningen, ville man diplomatisk kunne tage flere redskaber i brug, vurderer Hans Mouritzen.

Det mest indlysende ville være at indkalde ambassadør Carla Sands til udenrigsministeriet, hvor hun kunne stå skoleret. Men det bliver hun ikke, mener han.

- Det ville blive betragtet som en protest, som USA ikke ville tage vel imod, siger han.

Peter Viggo Jakobsen, lektor ved Forsvarsakademiet, mener heller ikke, at aflysningen kommer til at betyde noget som helst.

Dertil er Danmark og USA for afhængige af hinanden i Arktis:

- Hvis vi spillede fornærmede, ville det få negative konsekvenser for Danmark. Hvis vi lader det passere, vil samarbejdet fortsætte som hidtil.

Øget opmærksomhed betyder ikke øget investering i Grønland

I løbet af ugen er Grønlands position og strategiske betydning blevet fremhævet. Man skal dog ikke regne med en øget militær tilstedeværelse fra dansk side på grund af den pludselige opmærksomhed.

Allerhøjst lidt ekstra penge til bedre overvågningsudstyr i form af satteliter og droner på verdens største ø.

- Vi har ikke ret mange penge i forsvarsbudgettet, så det giver bedre mening at have noget allround-udstyr, der kan anvendes i Mellemøsten, og hvor amerikanerne ellers vil have os. Specialiserede vi os i Arktis, ville vi højst kunne sende et par skibe op, og det ville forslå som en skrædder i helvede, siger Peter Viggo Jakobsen.

Alt fra tidligere statsministre til nuværende partiledere har kritiseret den amerikanske præsident Donald Trumps aflysning af statsbesøget til Danmark.

Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, opsummerer dagens klud i hovedet til Danmark således:

- Det kan godt være, at vi synes, at det var de andre, der begik en fejl. Ja. Men det er os, der er de små, og det er os, der har den største interesse i det her. Så det skal vi rette op på.

Donald Trump skulle have besøgt Danmark 2.-3. september.