Trump aflyser besøg

Danmark fik beskeden i nat - usædvanligt, siger Mette Frederiksen

Statsministeren erklærer sig både "ærgerlig" og "overrasket" over, at USA's præsident Donald Trump har aflyst sit besøg i Danmark.

Statsminister Mette Frederiksen (S) er både "ærgerlig" og "overrasket"over, at USA's præsident Donald Trump har aflyst sit besøg i Danmark.

Det siger hun på et pressemøde ved Udenrigsministeriet.

- Der tilgik en besked fra Det Hvide Hus i løbet af natten. Og hvis du spørger til, om det er usædvanligt med så kort et aftræk, så tror jeg, at svaret vil være ja.

- Jeg reagerede i nat og morges på samme måde som nu. Jeg synes, at det er ærgerligt, og vi er overraskede. Vi har været godt i gang med at forberede et rigtigt godt besøg for både den amerikanske præsident, førstedamen og det store amerikanske følge, fastslår Mette Frederiksen

Fortryder ikke afvisning

Statsministeren understreger, at hun ikke fortryder, at hun har afvist Trumps tanker om at købe Grønland:

- Der har været rejst et spørgsmål om et salg af Grønland. Det har Kim Kielsen (landsstyreformand i Grønland, red.) afvist. Og det er jeg selvsagt enig i, siger Mette Frederiksen, men tilføjer dog:

- Det her ændrer ikke på vores forhold til USA. Og jeg håber fortsat, at vi kan udvikle vores samarbejde og kan håndtere de udfordringer, som vi står overfor. Og det ændrer det ikke på, at det her besøg ikke bliver til noget.

Aflyste på Twitter

Donald Trump aflyste natten til onsdag højst overraskende sit besøg i Danmark via det sociale medie Twitter. Her begrundede han netop beslutningen med, at Mette Frederiksen udtrykkeligt havde afvist hans tanker om at købe Grønland:

- Danmark er et meget særligt land med en fantastisk befolkning, men på baggrund af statsminister Mette Frederiksens kommentarer om, at hun ikke har nogen interesse i at diskutere et køb af Grønland, vil jeg udsætte vores møde, der er planlagt til om to uger, til et andet tidspunkt, skrev Donald Trump og tilføjede, at Mette Frederiksen havde sparet både Danmark og USA for "masse omkostninger og ulejlighed" ved "at være så direkte".

Mette Frederiksen har blandt andet kaldt Trumps ønske om at købe Grønland for "absurd". Et ordvalg, hun står ved:

- Vi har fra start budt den amerikanske præsident velkommen. Og det gør vi også i dag. Og når der så bliver rejst en diskussion om et salg af Grønland, så reagerer grønlænderne selvfølgelig. Det er deres land Og jeg har kun fundet anledning til at bakke grønlænderne op i det svar, der er givet til præsidenten, siger Mette Frederiksen.

Jeg synes ikke, at Danmark og USA er i en krise

Mette Frederiksen

"Dybt godnat" og "dårligt opdraget"

Trumps aflysning har onsdagen igennem mødt voldsom kritik fra både ind- og udland, og særligt på Christiansborg har politikere fra begge sider af folketinget udtrykt sin store forargelse.

Blandt andet kalder Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard præsidenten for "dårligt opdraget", Enhedslistens Pernille Skipper ham for "respektløs" og de radikales Morten Østergaard ham for "dybt godnat".

På Twitter melder USA's tidligere ambassadør i Danmark, Rufus Gifford, sig i koret ved slet og ret at konstatere, at Donald Trump er et "barn".

Ambassadør: Trump værdsætter Danmark

Amerikanernes nuværende ambassadør Carla Sands troede øjensynligt til det sidste, at hendes præsident havde tænkt sig at komme til Danmark, for det tweetede hun om få timer før, han selv aflyste. Hun forsikrer nu, at Trump "værdsætter" og "respekterer" Danmark.

- Den amerikanske præsident... ser frem til et besøg i fremtiden for at diskutere vigtige emne i vores stærke bilaterale forhold. Gode venner og allierede som USA og Danmark bør være i stand til at diskutere alle emne åbent og ærligt, skriver hun på Twitter.

Ønske om øget samarbejde

Den udlægning synes Mette Frederiksen at være enig i. Modsat flere udenrigspolitiske ekspert afviser hun, at forholdet mellem Danmark og USA nu er kastet ud i en krise. Tværtimod argumenterer hun for et endnu tættere samarbejde:

- Jeg synes ikke, at Danmark og USA er i en krise. Vi er tæt forbundne, og samarbejdet er kun styrket over de seneste år. Og behovet for et endnu stærkere samabejde tager kun til. Derfor vil jeg aldrig betragte det her som en krise, siger hun.

- Vi har store sikkerhedspolitiske udfordringer, og så er jeg jo også selv lige vendt hjem fra Grønland. Og når man er i det arktiske område, er det oplagt, at der er behov for et sikkerhedspolitisk samarbejde.