Straffer vælgerne Venstre? Her er første måling siden valget

Venstre har behov for ro, hvis partiet skal have vendt udviklingen, siger politisk analytiker Hans Redder.

Venstre ser nu ud til at mærke konsekvenserne af de seneste ugers interne ballade.

I den første meningsmåling, som Megafon har lavet for TV 2 og Politiken siden valget i juni, går partiet 2,1 procentpoint tilbage.

- Det her er én enkelt måling, og den skal man selvfølgelig tage med et gran salt. Men al logik tilsiger, at en så omfattende intern uro som den, der lige nu udspiller sig omkring Venstre, vil få nogle vælgere til at stå af, siger TV 2s politiske analytiker Hans Redder.

Hans Redder påpeger, at det i øjeblikket er svært for Venstre at komme igennem med politiske budskaber.

- Magtkampen gør det næsten umuligt for Venstre at tale om politik, og derfor er det vigtigt for partiet at få afsluttet uroen på den ene eller anden måde. Ellers kan der meget vel komme flere målinger, der viser tilbagegang, siger han.

Modsat vægtet gennemsnit

Tilbagegangen i tirsdagens Megafon-måling er størst af alle partier, men stadig inden for den statistiske usikkerhed. Selve resultatet på 21,3 procent er samtidig den højeste tilslutning, Megafon har målt Venstre til siden midten af juni 2015, hvis man ser bort fra valgresultatet 5. juni i år.

Sammenligner man med det vægtede gennemsnit af målinger, som Berlingske laver afviger Megafons måling fra tendensen i de øvrige målinger.

Hvis journalister, politikere og brugtvognsforhandlere er de mindst troværdige i landet, så tror jeg ikke, der går lang tid, før de bliver overhalet af analyseinstitutter

Jakob Ellemann-Jensen (V)

Her står Venstre til 0,8 procentpoints fremgang.

Venstre har ingen kommentarer

TV 2 har forelagt resultatet af meningsmålingen for Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, men han ønsker ikke at kommentere resultatet.

Han henviser til, at der op til valget i juni heller ikke var mange analyseinstitutter, der forudså så stor tilslutning, som partiet endte med at få:

- Jeg kan godt huske de målinger, der var op til folketingsvalget og hele den periode, hvor jeg var politisk ordfører sidst. Og jeg må sige, at hvis journalister, politikere og brugtvognsforhandlere er de mindst troværdige i landet, så tror jeg ikke, der går lang tid, før de bliver overhalet af analyseinstitutter, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Godt valgresultat

Venstre oplevede ved valget i juni den største stemmemæssige fremgang af alle partier, da man gik frem fra 19,5 procent til 23,4 procent.

Alligevel mistede partiet regeringsmagten, og efter sommerferien er der brudt interne magtkampe ud.

Det begyndte først på måneden, da der skulle fordeles ledelsesposter i folketingsgruppen, og Lars Løkke Rasmussens plan om at få Inger Støjberg som næstformand blev forkastet.

Voksende uro

Et par dage senere blev fronterne trukket op, da næstformand Kristian Jensen i et interview med Berlingske direkte undsagde Løkkes politiske linje. Det resulterede i et dramatisk sommergruppemøde, hvor Jensen blev banket på plads af gruppen og direkte opfordret til at gå af partinestor Claus Hjort Frederiksen.

Det afviste Jensen, og i stedet fandt han en overenskomst med Lars Løkke Rasmussen og sammen forsøgte de to at lægge låg på konflikten. Blandt andet via et møde med Venstres forretningsudvalg, hvor medlemmerne blev tvunget til at tage stilling til ledelsen af partiet.

Bestræbelserne har imidlertid ikke båret frugt. Mandag aften udkom Jyllands-Posten med en kronik, hvor to lokale Venstre-folk fra Roskilde uden omsvøb taler for, at både Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen bør skiftes ud.

Kronikken bakkes op af medlemmer både i og uden for Venstres hovedbestyrelse. Blandt andre kommuneforeningsformand i Skanderborg Svend Møller Sørensen og ditto i Holstebro Mette Marie Thomsen.

Mette Marie Thomsen, som er kommuneforeningsformand i Holstebro og medlem af Venstres hovedbestyrelse, er også træt af den uro, der er i partiet.

Rød blok går frem

De partier, der profiterer af Venstres tilbagegang, ser umiddelbart ud til at være Socialdemokratiet, Radikale Venstre og Det Konservative Folkeparti.

De går alle lige over et procentpoint frem.

Samlet set betyder det, at rød blok udbygger sit forspring.