Politik

Venstre-folk kræver ny ledelse

Selvom det ikke er de tungeste navne, der nu retter kritik af ledelsen, kan det udløse en sneboldeffekt, vurderer politisk analytiker.

Dele af Venstres bagland har fået nok af formandskabet i Venstre.

I en kronik i Jyllands-Posten kræver Bent Jørgensen, byrådsmedlem for Venstre i Roskilde Kommune, og Kåre Ghisler Fuglsbjerg, næstformand for Venstre Roskilde Midt, en ny ledelse i partiet.

De to Venstre-folk mener, at partiformand Lars Løkke Rasmussen og næstformand Kristian Jensen skal træde tilbage fra deres poster.

- Der er i stedet brug for en ny start, hvor Jakob Ellemann-Jensen bør overtage formandsposten, mens Stephanie Lose bør være den nye næstformand, lyder det.

Ledelse er 'skadelig'

De mener desuden at V-profiler som Karsten Lauritzen, Tommy Ahlers og Inger Støjberg bør være i den politiske ledelse. Den nuværende ledelse er decideret "skadelig" for partiet, mener de to Venstre-folk.

Svend Møller Sørensen, der er medlem af Venstres hovedbestyrelse og kommuneforeningsformand i Skanderborg, mener også, at det er på tide med forandring i toppen af partiet.

- De fløjdannelser, der er i partier, er uholdbare på længere sigt. Så jeg tænker, at hvis Venstre skal komme godt videre, så bliver vi nødt til at kigge på at få et nyt formandskab.

- Nu har Venstre haft det svært med de her fløje siden formandsopgøret i 2014, og nu synes jeg, at tiden er kommet til, at vi skal se fremad og få Venstre op at stå godt igen, siger han til TV 2.

Uro på sommergruppemøde

Venstre har været præget af intern uro på det seneste. En uro, der især kom til udtryk på det nyligt afholdte sommergruppemøde, hvor Claus Hjort Frederiksen krævede, at Kristian Jensen gik af som næstformand.

Det skete efter, at Kristian Jensen i et interview med Berlingske havde undsagt Lars Løkke Rasmussens politiske linje.

Mette Marie Thomsen, som er kommuneforeningsformand i Holstebro og medlem af Venstres hovedbestyrelse, er også træt af den uro, der er i partiet.

- Nu har formanden og næstformanden brugt fem år på at få tingene til at køre, uden at det rigtigt er lykkedes, så jeg kan have min tvivl, om det kommer til at lykkes, siger hun til Jyllands Posten.

Mette Marie Thomsen, som er kommuneforeningsformand i Holstebro og medlem af Venstres hovedbestyrelse, er også træt af den uro, der er i partiet.

Politisk analytiker: 'Meget interessant'

TV 2s politiske analytiker Hans Redder kalder kronikken "meget interessant", selvom det ikke er de tungeste navne i Venstre, der lægger navn til.

- Det er interessant, fordi det er et synspunkt, som mange i Venstre deler. Løsningen med, at de begge må gå for at komme ud af den fløjkamp, der har varet siden 2014, er der mange i Venstre, der er enige i, siger han.

Ifølge Hans Redder kan kronikken udløse en sneboldeffekt, der kan få nogle af de mere markante stemmer i partiet på banen.

- Det er selvfølgelig farligt at undsige ledelsen, hvis det ender med, at den ikke bliver væltet. Det er måske derfor, man ikke har hørt de større profiler udtale sig om det endnu, siger han.

Det kan der dog blive lavet om på.

- Når jeg snakker med folk i Venstre, bliver der virkelig ringet rundt i de her dage. Det er min opfattelse, at nogle presser på for, at der skal ske en udskiftning.

Kristian Jensen beklagede

På Venstres sommergruppemøde beklagede Kristian Jensen sine udtalelser, som hellere skulle være faldet internt til folketingsgruppen, lød det.

Senest har Løkke været nødsaget til at sende en mail til alle Venstres 32.000 medlemmer, hvor han orienterede om situationen og slog fast, at partiets formand lægger linjen, og partiets næstformand ikke har mere magt, end partiets vedtægter foreskriver.

Flere peger på den nuværende politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, som en mand, der kan samlet partiet og sikre en frisk start.