Politik

Vermund langer ud efter Løkke og har større tillid til Mette F., siger hun

Politisk kommentator Helle Ib siger, at Pernille Vermunds udtalelser udstiller, hvor stor krisen i blå blok er.

For første gang i mange år blev der ved valget 5. juni plads til et parti til højre for Dansk Folkeparti i Folketinget.

Formand Pernille Vermund var da heller ikke bleg for at kalde det historisk på partiets sommergruppemøde søndag.

Og ved samme møde gjorde hun det klart, at hun har større tiltro til statsminister Mette Frederiksens (S) forståelse af udlændingeområdet, end hun havde til sin forgænger, Lars Løkke Rasmussens (V).

- Venstrefløjen vandt valget. Det må vi tage bestik af. Men det er faktisk mit indtryk, at Mette Frederiksen har en rimelig forståelse for de store problemer for vores samfund, som den seneste 40 års fejlslagne integrations- og asylpolitik har påført os, siger hun.

Formandag for Nye Borgerlige, Pernille Vermund, siger på partiets sommergruppemøde, at hun har mere tillid til statsminister Mette Frederiksen (S), end hun har til Lars Løkke Rasmussen (V).

Vil gå langt for kompromis

Nye Borgerlige blev stiftet i 2015, dengang en større gruppe udlændinge krydsede den sydlige grænse og gik på motorvejen i Sønderjylland.

Siden har partiet ved gentagne lejligheder gjort det klart, at udlændingepolitikken er et af de vigtigste områder for partiet. Derfor understregede Pernille Vermund til dagens sommergruppemøde også, at hun gruer for, ”hvilke frugter træet vil bære”, hvis regeringen lytter til Morten Østergaard og Radikale Venstre.

Jeg vil gå langt for at søge et kompromis med Mette Frederiksen

Pernille Vermund, Nye Borgerlige

Radikale Venstre har ønsket et opgør med paradigmeskiftet, mens regeringen og Mette Frederiksen har fastholdt, at det består. Derfor vil Pernille Vermund række hånden langt frem mod Mette Frederiksen:

- Jeg ønsker det bedste for Danmark og danskerne, og hvis det kan afbøde Morten Østergaard og venstrefløjens landskadelige udlændingepolitik, vil jeg gå langt for at søge et kompromis med Mette Frederiksen.

Paradigmeskiftet ændrer fokus fra integration til hjemsendelser og blev vedtaget af Socialdemokratiet samt den daværende regering og Dansk Folkeparti i februar.

Ifølge Pernille Vermund vil partiet på udlændingeområdet arbejde mod et nyt asylsystem, at få udlændinge udvist konsekvent og sørge for, at offentlig forsørgelse går til danskere og ikke til udlændinge.

Analytiker: Udstiller krisen i blå blok

Det er dog ikke kun på udlændingeområdet, at det nye parti i folketinget ønsker at søge indflydelse. Formanden gjorde det klart, at de også har fokus på området omkring tidligere pension og nedslidte danskere.

Det her interview med Pernillle Vermund udstiller, at blå blok befinder sig i en ledelsesmæssig krise

Helle Ib, politisk kommentator

Derfor ønsker de at gøre brug af de fire pladser, som de fik tildelt efter 5. juni:

- Nye Borgerlige kommer ikke til at sidde med korslagte arme og se på de næste fire år. Hvis vi får muligheden, byder vi os til med bedre løsninger. Vi kommer også til at søge indflydelse med regeringen på andre områder, siger Pernille Vermund.

Efter pressemødet understregede Pernille Vermund, at hun føler, at Lars Løkke Rasmussen har ”ofret det borgerlige Danmark” ved at foreslå en regering med Socialdemokratiet. Og det har han, ifølge formanden, gjort af én simpel årsag:

- Som person og som menneske må jeg erkende, at jeg har langt mere tillid til Mette Frederiksen, end jeg har til Lars Løkke Rasmussen. Ikke mindst fordi det for ham åbenlyst er mest vigtigt at få magten for enhver pris. Han snor sig, og det er han verdensmester i, for at få den magt, siger Pernille Vermund.

For hende drejer det sig om, at Mette Frederiksen har en ærlig politisk vilje. Og den udmelding er en gave for statsministeren, siger politisk kommentator på Børsen Helle Ib:

- Mette Frederiksen må næsten ikke tro sit eget held. Dels får hun et skulderklap af Pernille Vermund, men samtidig har stort set hver dag hele sommeren budt på fornyet dramatik i blå blok.

- Det her interview med Pernille Vermund udstiller, at blå blok befinder sig i en ledelsesmæssig krise, og at en hvilken som helst Venstre-formand, der måtte gå efter statsministerposten, vil stå med en kæmpe udfordring, siger Helle Ib.

Nye Borgerlige nåede over spærregrænsen ved valget 5. juni i år og opnåede herved 2,4 procent af stemmerne. Det udløste fire mandater i Folketinget. De pladser gik til formand Pernille Vermund, Mette Thiesen, Peter Seier Christensen og Lars Bøje Mathiesen.

Særligt godt gik det for partiet i Sønderjylland, hvor partiet fik mere end fire procent i både Haderslev-, Sønderborg-, Aabenraa- og Tønder-kredsen.