Politik

Minister: - Der er ikke noget som helst, der er udskudt

Statsministeren tog hul på de første forhandlinger om differentieret pension 8. august.

Den differentierede pensionsalder var det allerførste, der ville blive kigget på, lød det fra statsminister Mette Frederiksen i juni foran Amalienborg.

Og det er der ikke ændret på, selvom Berlingske lørdag kunne fortælle, at der tidligst til foråret ligger en plan, og både Venstre og Dansk Folkeparti har stået i kø for at kritisere hastigheden af processen.

Det siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard søndag til TV 2:

- Det er en mærkelig historie. For vi kan jo ikke udskyde noget, som vi ikke har sat en deadline på. Vi er gået i gang med at skabe en model og tale med arbejdsmarkedets parter om en ret til tidligere tilbagetrækning. Og det er vi i fuld sving med, siger Peter Hummelgaard til TV 2.

Ministeren fortæller, at der sideløbende arbejdes ”solen sort” i regeringen og i ministeriet på at lave den konkrete model, og den vil blive præsenteret, når den er parat:

- Der er ikke noget som helst, der er udskudt. Vi er i gang med det, som vi sagde før, under og efter valgkampen, siger Peter Hummelgaard.

Bred kritik fra opposition

Årsagen til beskæftigelsesministerens præcisering ligger i, at Berlingske lørdag skrev, at en model ”lod vente på sig”. Ministeren havde med andre ord sagt, at der tidligst vil ligge noget på bordet i foråret af frygt for at påvirke overenskomstforhandlingerne, der også ligger i foråret, lod man forstå.

Det betyder jo, at mulighederne for et politisk flertal bliver bedre og bedre

Peter Hummelgaard, beskæftigelsesminister (S)

Det fik blandt andet Venstre til opfordre Socialdemokratiet til at indrømme ”vælgerbedrag”, fordi regeringen ”hele tiden udskyder tidspunktet for, hvornår man vil fortælle om sin politik”, og Dansk Folkeparti til at kritisere regeringen for manglende udspil. Formand Kristian Thulesen Dahl mener nemlig, at arbejdsmarkedets parter bør kende modellen inden overenskomstforhandlingerne.

- Mette Frederiksen har sat sig selv i spidsen for arbejdet, og man må forstå, at hun vil arbejde morgen, middag og aften for det. Men den højest prioriterede sag for regeringen vil de ikke komme med en løsning på før om tidligst et halvt år. Det hænger simpelthen ikke sammen, siger DF-formanden.

Men der har aldrig været nævnt en dato, fastslår Peter Hummelgaard. Arbejdet vil fortsætte, og der vil blive taget højde for overenskomstforhandlingerne. Og regeringen håber, at både arbejdsgiver og lønmodtager ønsker at bidrage til arbejdet. Dansk Folkepartis interesse glæder dog ministeren:

- Når jeg hører Dansk Folkeparti tælle dage, tager jeg deres interesse som et udtryk for, at de er ligeså optaget som regeringen for at sikre en værdig tilbagetrækning. Og det betyder jo, at mulighederne for et politisk flertal bliver bedre og bedre, siger Peter Hummelgaard.

Er taget hul på forhandlinger

Selvom der ikke ligger en model klar i morgen, står det klart, at statsministeren har taget det første skridt i forhandlingerne. Det skete, da hun 8. august mødtes med arbejdsgiverne og fagbevægelsen i Statsministeriet.

Jeg kan ikke sige noget om den konkrete tidsplan. Vi er mere eller mindre lige gået i gang med arbejdet, og det er svært

Peter Hummelgaard, beskæftigelsesminister (S)

Og da Socialdemokratiet torsdag holdt pressemøde om regeringens prioriteter forud for det kommende folketingsår, fastslog statsministeren, at partiets pensionsplan vil blive præsenteret, "så snart den er klar".

Peter Hummelgaard understreger, at han godt forstår, at danskerne ønsker klarhed. Men han kan ikke sige, om det bliver i år, næste år eller om to år, at der ligger en plan.

- Jeg kan ikke sige noget om den konkrete tidsplan. Vi er mere eller mindre lige gået i gang med arbejdet, og det er svært. Det lægger vi ikke skjul på. Både teknisk, politisk og økonomisk, siger Peter Hummelgaard.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard fortæller til TV 2, at der arbejdes på højtryk for at lave en model for differentieret model, men der er ikke nogen konkret tidsplan, siger han. Video: Kasper B. Andreasen

Som repræsentant for arbejdsgiverne har Dansk Arbejdsgiverforening dog allerede for længe siden sagt, at de på ingen måde vil bidrage til etableringen af en ordning, det vil svække arbejdsudbuddet.

I en email til Berlingske kalder direktør for Dansk Arbejdsgiverforening Jacob Holbraad det derfor også "positivt", at det ikke ser ud til, at der kommer et forslag fra regeringen før efter overenskomstforhandlingerne.