Politik

Cordua om Løkke-interview: - Budskabet er, at 'far har styr på det'

Løkke er ikke længere oppe mod Kristian Jensen, der undsagde formandens linie i interview. Han er oppe mod alle dem, der vil af med ham.

Først kom Claus Hjort Frederiksen på banen. Kort efter var det Kristian Jensen. Og senere samme dag sendte Lars Løkke Rasmussen en mail rundt til alle Venstres medlemmer. Alt sammen et forsøg på at lægge låg på de stridigheder i Venstre, der brød ud i lys lue til partiets sommergruppemøde 9. august.

Og søndag giver Lars Løkke Rasmussen det endnu et skud i et interview med Avisen Danmark, hvor han påtager sig ansvaret for balladen i sit parti. ”Jeg tog for let på det” ved blandt andet at tage på sommerferie, lyder det fra Lars Løkke Rasmussen om årsagen til den interne magtkamp i partiet.

- Han gør det selvfølgelig for at få kontrol over partiet igen – lægge låg på, glatte ud og bagatalisere, siger politisk analytiker og medlem af Venstre Jarl Cordua om interviewet.

Taler til Venstre-folk på gærdet

Spørgsmålet er så, om det lykkes for Lars Løkke Rasmussen at flytte fokus væk fra dét, som han i en mail til alle Venstres medlemmer selv kalder for "alt for meget fnidder"?

Nej, mener Jarl Cordua. Men det er heller ikke ambitionen, for ifølge den politiske analytiker er Lars Løkke Rasmussen ikke længere oppe mod Kristian Jensen og andre med ambitioner i Venstre. Han er derimod oppe mod den stemning og bølge i partiet, som ønsker ham væk sammen med Kristian Jensen.

- Derfor forsøger han nu at komme i offensiven. Han er på turne i medierne i øjeblikket med budskabet om, at ”far her har dummet sig lidt, men far har styr på tingene.” Han ved godt, at der er nogen, han skal tale ned, siger Jarl Cordua.

Samtidig er interviewet et signal om, at Lars Løkke Rasmussen ikke går frivilligt og er villig til at kæmpe for at fastholde magten i Venstre.

- Det er et signal om, at han har viljen til at ville kæmpe for magten. Han taler til dem, som sidder på gærdet og er lidt usikre på, hvorvidt de fortsat ønsker Lars Løkke som formand – også blandt hans egne tilhængere i partiet. Og han taler også til dem, som gerne vil have ham skiftet ud, men som ikke gider balladen, siger Jarl Cordua.

Frøet er plantet og rodfæstet mere end nogensinde

Generelt efterlader interviewet ifølge Jarl Cordua indtrykket af en mand, der kæmper for sit politiske liv. Igen. Præcis som det var tilfældet under bilagssagen, der i 2014 endte med, at Lars Løkke Rasmussen alligevel kunne forsætte som formand.

- Frøet om, at Lars Løkke Rasmussen ikke er den rette formand for Venstre, er plantet og spirer. Med de seneste begivenheder er den ide mere rodfæstet, end den nogensinde har været før. Fra nu af, og indtil han går af som formand, vil der være en tanke om, at han skal væk, siger Jarl Cordua.

Lars Løkke Rasmussen anerkender i interviewet med Avisen Danmark på ingen måde selv, at der er kræfter i partiet, der vil af med ham som formand og Kristian Jensen som næstformand.

Adspurgt af journalisten på Avisen Danmark om Lars Løkke Rasmussen ikke oplever, at der lige nu foregår en diskussion i Venstre om, hvem der skal være formand og næstformand, lyder svaret:

- Jeg oplever ikke dét, du siger. Det antyder nogle ting, jeg ikke kan se.

Nestor krævede næstformands afgang

Uroen i partiet blussede for alvor op, da næstformand Kristian Jensen i et interview med Berlingske tidligere på måneden flere gange undsagde Lars Løkke Rasmussens politik og strategi - herunder tankerne om et regeringssamarbejde med Socialdemokratiet.

Det fik partiets nestor og mangeårige minister Claus Hjort Frederiksen til at kræve Kristian Jensens afgang.

På Venstres sommergruppemøde beklagede Kristian Jensen sine udtalelser, som hellere skulle være faldet internt til folketingsgruppen, lød det.