Politik

Regeringen vil tidligst fremlægge stort valgløfte til foråret

Tidligst til foråret 2020 vil Socialdemokratiet fremlægge sin plan for, hvem der skal kunne gå tidligt på pension.

Det var det allerførste, der ville blive taget hul på, lød det fra statsminister Mette Frederiksen, da hun i juni trådte frem foran Amalienborg og præsenterede sin nye socialdemokratiske regering.

Men arbejdet med at sikre retten til tidligere pension trækker ud, og tidligst til foråret vil regeringen præsentere en model for, hvordan den vil skrue en ret til differentieret folkepension sammen.

Sådan lyder det fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i et interview med Berlingske.

Søndag formiddag påpeger Peter Hummelgaard på Twitter, at der som sådan ikke er noget, der udskudt, men at pensionsforslaget kommer, når det er gennemarbejdet.

TV 2 arbejder på at få en uddybende kommentar fra ministeren.

Årsagen er ifølge Berlingske, at der til oktober tages hul på overenskomstforhandlingerne, og af frygt for at påvirke forhandlingerne vil regeringen ikke fremlægge en model, før forhandlingerne er afsluttet i løbet af foråret 2020, fortæller ministeren.

Dermed må danskerne væbne sig med tålmodighed, inden de får svar på, hvordan Socialdemokratiet vil indfri sit store valgløfte.

DF: Det hænger ikke sammen

Meldingen fra beskæftigelsesministeren møder kritik fra Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl.

Han mener, at arbejdsmarkedets parter bør kende regeringens udspil, inden de indgår overenskomst. For ellers vil det i forhandlingerne ikke være muligt at tage højde for de danskere, der ender med ikke at få ret til at gå tidligere på pension.

- Mette Frederiksen har sat sig selv i spidsen for arbejdet, og man må forstå, at hun vil arbejde morgen, middag og aften for det. Men den højest prioriterede sag for regeringen vil de ikke komme med en løsning på før om tidligst et halvt år. Det hænger simpelthen ikke sammen, siger DF-formanden.

Tog hul på forhandlinger

Socialdemokratiet er blevet kritiseret fra flere sider for ikke at ville svare konkret på, hvem der skal omfattes af retten til tidlig tilbagetrækning.

Men selvom svaret nu lader vente på sig i mindst et halvt år yderligere, har statsministeren allerede taget det første skridt i forhandlingerne. Det skete, da hun 8. august mødtes med arbejdsgiverne og fagbevægelsen i Statsministeriet.

Da Socialdemokratiet torsdag holdt pressemøde om regeringens prioriteter forud for det kommende folketingsår, fastslog Mette Frederiksen, at partiets pensionsplan vil blive præsenteret, "så snart den er klar".

- Vi havde for nogle dage siden arbejdsmarkedets parter til den første drøftelse, og vi er ikke i mål. Det havde vi nu heller ikke forestillet os, at vi ville komme, for det er et svært arbejde, vi har foran os. Men nu er vi gået i gang. Og som jeg sagde op til valget, så er den store opgave at gå fra den politiske idé og vision til en konkret model, der er flyveklar. Og det arbejder vi på nu, lød det fra statsministeren.

Statsminister Mette Frederiksen fortæller på Marienborg, at det bliver svært arbejde at nå til enighed om en løsning for tidlig tilbagetrækning.

Som repræsentant for arbejdsgiverne har Dansk Arbejdsgiverforening dog allerede for længe siden sagt, at de på ingen måde vil bidrage til etableringen af en ordning, der vil svække arbejdsudbuddet.

I en email til Berlingske kalder direktør for Dansk Arbejdsgiverforening Jacob Holbraad det derfor også "positivt", at beskæftigelsesministeren vil tage hensyn til overenskomstforhandlingerne og vente med regeringens forslag.