Politik

Løkke tager ansvaret for ballade i Venstre: - Det er ringe af mig

Venstres formand fortæller i et interview, at han har været for naiv og taget for let på tingene.

Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, påtager sig det fulde ansvar for sommerens ballade i partiet.

Det sker i et interview med avisen Danmark. Her forholder han sig blandt andet til den interne uro i Venstre og til den udbredte kritik fra blå blok.

Løkke siger, at han efter valget slap tøjlerne og tog for let på tingene i sommerferien, hvilket skabte plads til en intern krig.

- Vi traf en beslutning om at vente med at konstituere os til senere, og så valgte jeg at holde sommerferie. Det viser bare, at selv den mest rutinerede en gang i mellem kan blive for naiv. Jeg burde have forudset, at alle de 43 andre gruppemedlemmer ikke bare vil vente på de drøftelser. Derfor går alt muligt i gang. Det er ikke så overraskende, men det er ringe af mig, at jeg ikke intervenerer.

Tager ansvar for omdiskuteret interview

Da konstitueringen faldt på plads i starten af august, førte det blandt andet til kritik, at Inger Støjberg trods et flot personligt valg ikke fik plads i partiets ledelse.

Og uroen i partiet blussede for alvor op, da næstformand Kristian Jensen to dage senere i et interview med Berlingske flere gange undsagde Lars Løkke Rasmussens politik og strategi - herunder tankerne om et regeringssamarbejde med Socialdemokratiet.

Det fik partiets nestor og mangeårige minister Claus Hjort Frederiksen til at kræve Jensens afgang.

På Venstres sommergruppemøde beklagede Kristian Jensen sine udtalelser, som hellere skulle være faldet internt til folketingsgruppen, lød det.

- Det er også mit ansvar, når sommeren er slut, at jeg som partiets formand ringer til en avis og fortæller, hvordan landet står. Det blev så ikke mig, men partiets næstformand. Det skaber også noget forvirring, siger Løkke i interviewet med avisen Danmark.

Senest har Løkke været nødsaget til at sende en mail til alle Venstres 32.000 medlemmer, hvor han orienterer om situationen og slår fast, at partiets formand lægger linjen, og partiets næstformand ikke har mere magt, end partiets vedtægter foreskriver.

Bagland ønsker ny ledelse

Ifølge TV 2s politiske analytiker Hans Redder har det været et særpræget forløb, der har fundet sted i Venstre hen over sommeren, startende med den manglende konstituering af folketingsgruppen inden sommerferien.

Men det er næppe hele forklaringen at reducere de seneste ugers drama til et spørgsmål om, at man ventede nogle uger med at sætte navn på sin ledelse og sine ordførere, mener Hans Redder.

- Det, der udspiller sig i Venstre i øjeblikket, er en kamp om den absolutte magt i partiet. Når man snakker med folk i Venstre, får man indtrykket af, at der simpelthen er forskellige holdninger til, hvem der skal stå i spidsen af partiet, og der er også mange, der ikke tror på Lars Løkke Rasmussens gentagne forsikringer om, at han bliver hele valgperioden, siger han.

Uroen i Venstre har ifølge flere politiske iagttagere fået en stor del af Venstres bagland til at ønske en udskiftning af hele formandskabet, altså både formand Lars Løkke Rasmussen og næstformand Kristian Jensen.

Flere peger på den nuværende politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, som en mand, der kan samlet partiet og sikre en frisk start.