Politik

Martin Rossens ansættelse tages op i Folketingets Præsidium

Her ses stabschef Martin Rossen ved siden af finansminister Nicolai Wammen og statsminister Mette Frederiksen. Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Mette Frederiksens særlige rådgiver skal diskuteres i præsidiet. - Ren kalkunjagt, mener politisk kommentator.

Ansættelsen af statsminister Mette Frederiksens (S) særlige rådgiver Martin Rossen som stabschef i Statsministeriet har vakt forundring, og den skal diskuteres i Folketingets Præsidium, som er den daglige ledelse.

Sådan lyder det fra flere af præsidiets medlemmer.

Både Karen Ellemann (V), Pia Kjærsgaard (DF) og Jens Rohde (R) vil tage emnet op.

- Det her kommer vi til at drøfte i præsidiet, siger Karen Ellemann og tilføjer:

- Dels arbejdsområdet, men også en diskussion om, hvordan man skruer op for lønningerne. Det er noget mærkeligt noget.

Nye lønregler

DR Nyheder skriver torsdag aften, at statsminister Mette Frederiksen har lavet nye regler for regeringens rådgivere, som sikrer, at Martin Rossen får en rekordløn.

Rossen er undtaget det lønloft, der ellers er en del af reglerne.

I bund og grund er det ikke andet end en kalkunjagt på Christiansborg. Rent drilleri.

Hans Engell, politisk kommentator

Martin Rossen blev i juli indsat som stabschef i et nyoprettet politisk sekretariat i Statsministeriet.

Rossens årsløn lyder på 1,23 millioner kroner eksklusive pension. Medregnes pensionen, får han 1,44 millioner kroner. Så høj en løn har en særlig rådgiver for en statsminister aldrig modtaget ifølge DR Nyheder.

Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard vil også diskutere sagen om rådgiveren.

- Det synes jeg bestemt, vi skal gøre, siger hun.

Jens Rohde fortæller, at han vil tage det op i Folketingets ledelse for at få lønregler, der er lavet i Folketinget og ikke i Statsministeriet.

- Problemet er, at det hele er uklart. Jeg er ikke i tvivl om, at statsministeren gør det, som er inden for de juridiske rammer. Men det handler ikke om jura, det handler om politik. Vi skal have en diskussion om, hvordan vi ønsker, at vores folkestyre og vores forvaltning af folkestyret skal indrettes, siger Jens Rohde til DR Nyheder.

Forsvarer nye lønregler

De sidste to medlemmer af præsidiet er SF's Trine Torp og formand Henrik Dam Kristensen (S).

Trine Torp (SF) oplyser torsdag aften, at hun ikke er interesseret i at kommentere det "lige nu".

Det er ikke lykkedes at træffe Henrik Dam Kristensen torsdag aften, men Socialdemokratiets politiske ordfører, Jesper Petersen, forsvarer over for Ritzau beslutningen om den højere løn.

- De andre partier er velkomne til at tage sagen op i præsidiet. Men det er ikke Folketinget, der bestemmer lønniveauet for ansatte i ministerierne. Det har det heller ikke været under tidligere regeringer, siger Jesper Petersen.

- Uden politisk substans

Og det giver politisk kommentator Hans Engell ham ret i.

Ifølge Engell er kritikken uden substans. Han mener ikke, at de kritiske partier får noget ud af at tage sagen op i præsidiet, for sagen er allerede afgjort af Folketingets jurister.

- Det er rene drillerier. Der er ikke noget at komme efter. Ansættelsen af Martin Rossen og hans løn er regeringens anliggende, og det rager ikke Folketinget, siger Engell til TV 2 og fortsætter:

- Folketingets Præsidium har ikke en brik med denne sag at gøre. Folketingets juridiske afdeling har jo fastslået, at der ikke er noget at komme efter, så det er en blindgyde, der ikke fører til noget. Heller ikke at Rossens løn nu er højere.

Hans Engell mener, at sagen handler om politisk drilleri, og at Socialdemokratiet sandsynligvis havde gjort det samme, hvis de sad på modsatte side af bordet.

- Dette handler kun om én ting: partierne har fået et kødben, de nu gnaver i. Men det er ikke noget, der fører til noget, og der er ingen politisk substans i det, siger Hans Engell.

- Det, der måske kan undre, er, at et parti som Radikale Venstre, der støtter regeringen, deltager i det. Men i bund og grund er det ikke andet end en kalkunjagt på Christiansborg. Rent drilleri.