Politik

Løkke i mail til Venstre-folk: - Der har været alt for meget fnidder

Løkke sætter ord på de interne stridigheder i Venstre. Der findes ikke et "formelt formandskab", har partiets forretningsudvalg nu slået fast.

I en mail sendt til Venstres medlemmer sætter partiformand Lars Løkke Rasmussen (V) nu flere ord på det opsigtsvækkende forløb, der har udspillet sig i det største oppositionsparti på det seneste.

- Den seneste uge har ikke været god for os. Der har været alt for meget fnidder og medietumult i forbindelse med folketingsgruppens konstituering og det efterfølgende sommer­gruppemøde. Det skal vi nu have lagt bag os! skriver Løkke i mailen, som TV 2 er i besiddelse af.

De interne stridigheder blev igangsat af næstformand Kristian Jensens opsigtsvækkende interview med Berlingske i sidste uge, hvor han tog afstand fra Løkkes meldinger om et muligt SV-regeringssamarbejde. Det førte til, at partiets nestor Claus Hjort Frederiksen på partiets sommergruppemøde fredag krævede Jensens afgang som både næstformand og gruppeformand for folketingsgruppen. Et krav, Hjort nu har opgivet igen.

Usundt fokus på arvefølge

Løkke nævner ikke direkte Jensens interview med Berlingske, men skriver alligevel med en slet skjult henvisning til næstformanden, at alle selvfølgelig "må lave deres egne politiske analyser":

- Men når det sker offentligt inden gruppens første reelle politiske drøftelse, er det klart, at det fremkalder nogen forvirring, skriver Løkke.

Formanden fortsætter:

- Forløbet indtil sommergruppemødet – og den efterfølgende diskussion – har skabt et helt usundt fokus på enkeltpersoner og arvefølge. Det mest smertelige er, at det er helt uden sammenhæng med partiets politiske position, som der er bred opbakning til.

Lars Løkke Rasmussen (V) gentager samtidig i mailen, at han ikke vil udelukke muligheden for et regeringssamarbejde over midten i dansk politik i fremtiden.

- Og så vil vi i øvrigt ikke – mindre end tre måneder inde i en ny valgperiode – binde os til den konstellation af partier, vi på et tidspunkt vil gå til valg på at danne regering på basis af, skriver han.

Intet formelt formandskab

Løkke forklarer samtidig, at partiets forretningsudvalg onsdag aften holdt møde med henblik på at komme videre fra den anspændte situation. Resultatet blev et notat om arbejdsdelingen i Venstres politiske ledelse.

I notatet bliver det fastslået, at der ikke formelt set eksisterer et "formandskab" i partiet:

- I Venstre er der formelt set ikke andre besluttende organer end Landsmødet, Hovedbestyrelsen og Forretningsudvalget. Der er således ikke i vores vedtægter et formelt formandskab, men samspillet mellem formand og næstformand fordrer et tæt samarbejde baseret på gensidig respekt, dialog og tillid.

"Formandskabet" har ellers været det ord, der har været hæftet på samarbejdet mellem Kristian Jensen og Lars Løkke Rasmussen siden 2014. Her var der optræk til et formandsopgør mellem de to efter sager om Lars Løkke Rasmussens tøjkøb for partiets penge.

I stedet for et åbent opgør om magten endte kompromisset med at blive et "formandskab" med Løkke som formand og Jensen som næstformand.