Politik

Enhedslisten: - Øget overvågning giver falsk tryghed

Mens DF modtager ideen om øget overvågning og grænsekontrol med åbne arme, er de anderledes korslagte hos Enhedslisten.

Regeringens overvejelser om styrket grænsekontrol mod Sverige og øget videoovervågning efter flere eksplosioner i København får en blandet modtagelse på Christiansborg.

Mens Dansk Folkeparti byder tiltagene velkommen, modtages de i Enhedslisten med hovedrysten. Ifølge retsordfører for Enhedslisten Rosa Lund vil det være et spild af ressourcer for et allerede presset politi.

Hun peger på, at man på nuværende tidspunkt hverken ved, om sprængstofferne kommer fra Sverige, eller om grænsekontrol og overvågning overhovedet vil have en effekt.

- I byer som London, der har meget videoovervågning, ser vi, at de kriminelle bare tager højde for det. Det stopper ikke kriminalitet, men giver en falsk tryghed, siger ordføreren.

Ifølge Rosa Lund oplever politiet allerede nu en så stor mangel på ressourcer, at de ikke har tid til at hjælpe ved borgeres henvendelser.

- Lige nu er der danskere, der ikke kan få hjælp, når de ringer til politiet ved en tyveri- eller voldssag, siger hun.

Øget overvågning kan effektivisere efterforskning

De mulige nye tiltag for politiet blev præsenteret af statsminister Mette Frederiksen (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S) på et pressemøde onsdag og omfatter blandt andet:

  • Øget og bedre tv-overvågning
  • Øget grænsekontrol
  • Mere effektiv nummerpladegenkendelse
  • Skærpede straffe for bombeangreb mod offentlige bygninger

Udmeldingen fra regeringen kommer som en reaktion på de ni eksplosioner, der har ramt København i 2019. Her har Københavns Politi oplyst, at man mistænker to svenske mænd for at stå bag den eksplosion, der ramte Skattestyrelsen 6. august. Den ene sidder lige nu fængslet i Malmø, og den anden er internationalt efterlyst.

Tiltag kan effektivisere efterforskning

Ifølge Jesper Florin, afdelingsleder ved Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut, vil det effektivisere politiets efterforskning, hvis der kommer bedre muligheder for at indhente oplysninger om, hvor der er opsat private overvågningskameraer.

Lige nu har politiet nemlig kun adgang til sine egne overvågningskameraer samt de kameraer, privatpersoner helt frivilligt har registreret i politiets kameraregister. Derfor foregår indhentning af overvågningsmateriale ofte på gammeldags manér.

- Som det er lige nu, er politiet nødt til at tage ud til et gerningssted for at undersøge, om der er videoovervågning, og så må de hen og banke på og spørge, om de må se optagelserne, siger han.

Jesper Florin peger på, at en øget overvågning af det offentlige rum kommer med både praktiske og etiske udfordringer - særligt hvis man vil gå så langt som til at give politiet direkte adgang til at hente private optagelser.

- Der skal en massiv infrastruktur til, for at politiet skulle kunne hente optagelser ved et tryk på en knap. Og så er dilemmaet, om politiet overhovedet skal have mulighed for det? siger han.

DF: Danskerne forventer lov og orden

Mens der hos Enhedslisten mest er ris til S-regeringens overvejelser, modtages de med åbne arme i Dansk Folkeparti. Ifølge retsordfører Peter Skaarup vil øget kontrol og overvågning give politiet de redskaber, det behøver, for at bekæmpe, hvad han kalder "utryghedsskabende kriminalitet".

- Det har jo nærmest været dagligdags kost den seneste periode, og det skal vi have dæmmet op for. Jeg tror, at danskerne forventer, at vi har lov og orden i Danmark, siger han.

Adspurgt, hvor ressourcerne og mandskabet til den øgede indsats skal komme fra, foreslår Skaarup at inddrage samme type af Forsvarets og Hjemmeværnets udstyr og mandskab, der bruges ved den dansk-tyske grænse.