Politik

Engell om Papes kritik af Løkke: - En meget barsk melding

Det er en opsigtsvækkende hård kritik, som Søren Pape Poulsen (K) udtrykker af Venstres formand, lyder det.

Formanden for Det Konservative Folkeparti, Søren Pape Poulsen, har efter ugers stilhed taget bladet fra munden og delagtiggjort offentligheden i, hvad han mener om Lars Løkke Rasmussens (V) håndtering af den netop overståede valgkamp.

Og det er ikke pæne ord, Venstre-formanden får med på vejen.

- Det er et svigt, når man dagen før valget siger, at nu har jeg ikke længere det borgerlige Danmark som førsteprioritet. Farvel til det. Farvel til mine regeringspartnere. Farvel til VK-samarbejdet. Det hele røg ned i kloakken, siger Søren Pape Poulsen til Berlingske.

Usædvanlig personlig og skarp kritik

Citatet er blot et af mange, hvor Lars Løkke Rasmussen får med grovfilen af den konservative formand.

Det cementerer en yderst alvorlig krise i den borgerlige blok, mener politisk kommentator Hans Engell.

- Det er det skarpeste ordvalg, jeg har set Søren Pape føre frem på noget tidspunkt. Det er et udtryk for nogle dybe frustrationer, både hos konservative, men også hos Liberal Alliance, og han siger, at der ikke er en let vej tilbage.

Det er som nævnt Løkkes ageren under valgkampen, der har frustreret de andre borgerlige partier.

Engell fremhæver Venstres velfærdsløfte, hvor Løkke pludselig havde 69 milliarder til velfærd, og flirten med en SV-regering, hvor de konservative og Liberal Alliance oplevede, at Løkke fra den ene dag til den anden ikke længere ville vedkende sig den regering, han var chef for.

- Så det er en dyb krise i det borgerlige samarbejde, som nu ikke står med én entydig statsministerkandidat. Det er en meget barsk melding, siger Hans Engell.

Engell: Kritik kan få konsekvenser for Løkke

Der har ellers været ganske stille fra de konservative om Løkkes håndtering af valgkampen.

Det var i forventning om, at Venstre ved sit gruppemøde i sidste uge igen ville påtage sig rollen som leder af oppositionen, fortalte Søren Pape Poulsen til avisen.

Da Venstre på gruppemødet slog fast, at partiet stadig ser en SV-regering som en mulighed, ville formanden ikke længere holde sin utilfredshed for sig selv. Og kritikken kan få konsekvenser for Lars Løkke, mener Hans Engell.

- Selvfølgelig får det en betydning, fordi det nu står klart for Venstre, at de andre blå partier i blokken ikke ser Løkke som en naturlig leder af et kommende blåt samarbejde. Og det er Venstre nødt til at forholde sig til.

- Det er svært at se de blå partier mødes ovre på Løkkes kontor og sidde hyggeligt omkring kaffekanden og snakke politik, når den konservative leder mener, at han har hældt deres fælles regeringsprojekt ned i kloakken, siger kommentatoren til Ritzau.

Lars Løkke Rasmussen ønskede ikke at medvirke i et interview med Berlingske. I stedet kommenterede Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, kritikken.

- De eneste, der har sendt noget ned i kloakken, hvis man skal bruge det udtryk, er vælgerne. Det havde ingen gang på jord at fortsætte med den regering, der var. Det kunne en blind mand føle med sin stok, sagde han til avisen.

Det havde ingen gang på jord at fortsætte med den regering, der var. Det kunne en blind mand føle med sin stok, fortæller Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen.