Ingen finanslov med os, hvis man svækker dansk økonomi, siger Radikale
Hvis regeringen vil indføre en ret til tidlig tilbagetrækning, skal der kompenceres med tiltag, der øger arbejdsudbuddet, lyder det fra de radikale.
Der er lagt op til hårde forhandlinger, når regeringen i efteråret skal bakse budgettet på plads for det kommende år med et flertal af folketingets partier.
For mens Mette Frederiksen i Statsministeriet lige nu lægger alle kræfter i at finde en model, der gør det muligt for nedslidte at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet før tid, står de radikale på den anden side af døren klar med krav om kompensation:
- Jeg vil ikke acceptere, at man svækker dansk økonomi, siger formand Morten Østergaard.
Truer med at trække sig fra finansloven
Med sit parti holder han i disse dage sommergruppemøde i Nyborg, og herfra sendte han onsdag et klokkeklart budskab til regeringen:
- Hvis man laver tiltag, der trækker mennesker ud af arbejdsmarkedet, er man nødt til at kompensere med initiativer, der gør det modsatte.
- Ellers vil man ikke kunne få en finanslovsaftale med os.
Vil bruge forståelsespapir som spejl
Ifølge Morten Østergaard er det aftalen i det forståelsespapir, de radikale indgik med Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten i forbindelse med regeringsdannelsen, og som han nu kalder regeringens dåbsattest:
- Den vil vi derfor holde op som et spejl, når der skal forhandles finanslovsaftale, siger han.
Han opfordrer regeringen til at tilslutte sig den aftale om seniorførtidspension, de radikale indgik inden valget med de borgerlige partier.
- Det handler om at være villig til at prioritere skarpt. Det er også derfor, vi synes, at seniorpensionsaftalen skal indføres hurtigst muligt, så vi allerede fra 1. januar kan hjælpe de nedslidte, som reelt i dag går på kanten af arbejdet og har få år tilbage, inden de skal på pension. Men vi er ikke klar til at prioritere yderligere ressourcer til det område, fordi vi synes, det er børnenes tur.
S erkender ordlyden
Linjen, Morten Østergaard refererer til i forståelsespapiret, er denne:
- Initiativer, der måtte reducere beskæftigelsen, modsvares af andre – men ikke nødvendigvis samtidige – tiltag, der som minimum øger beskæftigelsen tilsvarende.
Finansordfører for Socialdemokratiet, Christian Rabjerg Madsen, bekræfter, at regeringen læser den på samme måde som de radikale. Men han ønsker ikke at komme ind på, hvilke eventuelle kompencerende initiativer regeringen overvejer:
- Hvordan man så mere præcist tilrettelægger arbejdet, er noget af det, vi får lejlighed til at drøfte i forbindelse med de kommende finanslovsforhandlinger, siger han til TV 2.
Regeringen afholder torsdag seminar på Marienborg. I den forbindelse vil statsminister Mette Frederiksen og finansminister Nicolaj Wammen blandt andet komme nærmere ind på regeringens forestående finanslovsudspil.
Du kan se et længere interview med Morten Østergaard i Talkshowet 'Lippert' på TV 2 Play.