DF vil have mere overvågning i danske gader

Forening kritiserer forslaget og mener, at √łget overv√•gning kun vil give mere utryghed og mistillid til myndighederne.

Der skal v√¶re mere videooverv√•gning i gaderne i K√łbenhavn, s√¶rligt i omr√•derne ved N√łrrebro og Nordvestkvarteret, lyder det fra Dansk Folkeparti.

Forslaget kommer efter de seneste eksplosioner i hovedstadsomr√•det. Den ene fandt sted ude foran en n√¶rpolitistation p√• netop N√łrrebro natten til l√łrdag, mens en anden ramte Skattestyrelsen p√• √ėsterbro tirsdag i sidste uge.

- N√•r jeg taler med politiet, er det mit klare indtryk, at det eftersp√łrges, og at det er noget, der er brug for. B√•de mere overv√•gning og bedre kvalitet. Det vil spare samfundet for mange ressourcer og komme utrygheden til livs, siger partiets retsordf√łrer Peter Skaarup.

Det er ikke f√łrste gang, Dansk Folkeparti sl√•r p√• trommen for mere overv√•gning i landets st√łrste byer. Partiet er blandt andet inspireret af gaderne i London, hvor der alene i byens metrosystem er mere end 15.000 overv√•gningskameraer. I den engelske hovedstad scannes forbipasserendes ansigter og sammenlignes med politiets registre over kriminelle.

- Det er vigtigt at finde gerningsm√¶nd hurtigt, og der er mulighederne bedre i en by som London, lyder det fra DF-ordf√łreren.

Gerningsmand efterlyst med foto

Efter eksplosionen p√• N√łrrebro l√łrdag nat offentliggjorde politiet billeder af den efterlyste gerningsmand fra et overv√•gningskamera ude foran stationen.

De grynede billeder viser en h√¶ttekl√¶dt person i m√łrkt t√łj s√¶tte en pose p√• fortovet, inden han forlader stedet.

Politiet har offentliggjort disse billeder af gerningsmanden, der placerer en pose ude foran politistationen p√• N√łrrebro kort inden eksplosionen.
Politiet har offentliggjort disse billeder af gerningsmanden, der placerer en pose ude foran politistationen p√• N√łrrebro kort inden eksplosionen. Foto: Overv√•gningsfoto / K√łbenhavns Politi

Politiet har indtil videre fået flere hundrede henvendelser i sagen, men den efterlyste person er endnu ikke fundet.

- Sagen viser, at det kan lade sig g√łre for gerningsm√¶nd at forsvinde hurtigt ud i gadebilledet, selvom de lige er blevet filmet. Det tyder p√•, at der er bedre muligheder for politiet med mere overv√•gning, s√• man vil kunne f√łlge en gerningsmands f√¶rden l√¶ngere, siger Peter Skaarup.

Som et andet eksempel n√¶vner han terrorangrebet i K√łbenhavn i 2015, hvor videooverv√•gning var et vigtigt redskab for politiet i jagten p√• gerningsmanden. Her gik der, if√łlge DF-ordf√łreren, kostbar tid for politiet med at finde ud af, hvor der overhovedet var videooverv√•gning.

Forening kritiserer forslag

Men forslaget fra Dansk Folkeparti er en glidebane, mener IT-Politisk Forening, der generelt ser videoovervågning af det offentlige rum som et betydeligt indgreb i borgernes ret til privatliv.

- Man kan altid opstille scenarier, hvor mere video kunne have hjulpet, som argument for mere overv√•gning. Men al erfaring viser, at overv√•gningssamfund ikke er bedre og ikke n√łdvendigvis giver mindre kriminalitet, siger n√¶stformand Niels Elgaard Larsen.

Han mener, at betydningen ved Dansk Folkepartis forslag alene vil være, at millioner af uskyldige danskere konstant vil blive overvåget, hvilket vil skabe ubehag og måske ligefrem mindre tryghed.

- Problemet er, at hvis vi alle sammen bliver overvåget hele tiden, mister vi tilliden til de offentlige myndigheder og samfundet, lyder det fra Niels Elgaard Larsen.

Minister vil orientere partier

Efter eksplosionen p√• N√łrrebro udtalte justitsminister Nick H√¶kkerup (S), at det gav anledning til ekstra bekymring, at det var anden gang p√• mindre end en uge, at en af landets myndigheder blev udsat for en eksplosion.

I alt har der været ni eksplosioner i hovedstaden i 2019.

N√¶rpolitistationen p√• Hermodsgade p√• N√łrrebro i K√łbenhavn blev ramt af en eksplosion tidligt om morgenen 10. august 2019. Omkring 200 ruder i omr√•det blev knust af trykb√łlgen.
N√¶rpolitistationen p√• Hermodsgade p√• N√łrrebro i K√łbenhavn blev ramt af en eksplosion tidligt om morgenen 10. august 2019. Omkring 200 ruder i omr√•det blev knust af trykb√łlgen. Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix

- Det her er rigtig, rigtig alvorligt. Og derfor indkalder vi nu de ministre, der har ansvaret for henholdsvis forsvar og politi, udenrigstjenesten og ikke mindst efterretningstjeneste for at koordinere indsatsen. Det her er en sag med topprioritet, sagde Hækkerup.

Onsdag klokken 13.00 vil samtlige partiers retsordf√łrere derfor p√• et m√łde f√• en orientering om de seneste eksplosioner i K√łbenhavn.

K√łbenhavnsomr√•det ramt af 13 eksplosioner i 2019