Politik

DF vil have mere overvågning i danske gader

Forening kritiserer forslaget og mener, at øget overvågning kun vil give mere utryghed og mistillid til myndighederne.

Der skal være mere videoovervågning i gaderne i København, særligt i områderne ved Nørrebro og Nordvestkvarteret, lyder det fra Dansk Folkeparti.

Forslaget kommer efter de seneste eksplosioner i hovedstadsområdet. Den ene fandt sted ude foran en nærpolitistation på netop Nørrebro natten til lørdag, mens en anden ramte Skattestyrelsen på Østerbro tirsdag i sidste uge.

- Når jeg taler med politiet, er det mit klare indtryk, at det efterspørges, og at det er noget, der er brug for. Både mere overvågning og bedre kvalitet. Det vil spare samfundet for mange ressourcer og komme utrygheden til livs, siger partiets retsordfører Peter Skaarup.

Det er ikke første gang, Dansk Folkeparti slår på trommen for mere overvågning i landets største byer. Partiet er blandt andet inspireret af gaderne i London, hvor der alene i byens metrosystem er mere end 15.000 overvågningskameraer. I den engelske hovedstad scannes forbipasserendes ansigter og sammenlignes med politiets registre over kriminelle.

- Det er vigtigt at finde gerningsmænd hurtigt, og der er mulighederne bedre i en by som London, lyder det fra DF-ordføreren.

Gerningsmand efterlyst med foto

Efter eksplosionen på Nørrebro lørdag nat offentliggjorde politiet billeder af den efterlyste gerningsmand fra et overvågningskamera ude foran stationen.

De grynede billeder viser en hætteklædt person i mørkt tøj sætte en pose på fortovet, inden han forlader stedet.

Politiet har indtil videre fået flere hundrede henvendelser i sagen, men den efterlyste person er endnu ikke fundet.

- Sagen viser, at det kan lade sig gøre for gerningsmænd at forsvinde hurtigt ud i gadebilledet, selvom de lige er blevet filmet. Det tyder på, at der er bedre muligheder for politiet med mere overvågning, så man vil kunne følge en gerningsmands færden længere, siger Peter Skaarup.

Som et andet eksempel nævner han terrorangrebet i København i 2015, hvor videoovervågning var et vigtigt redskab for politiet i jagten på gerningsmanden. Her gik der, ifølge DF-ordføreren, kostbar tid for politiet med at finde ud af, hvor der overhovedet var videoovervågning.

Forening kritiserer forslag

Men forslaget fra Dansk Folkeparti er en glidebane, mener IT-Politisk Forening, der generelt ser videoovervågning af det offentlige rum som et betydeligt indgreb i borgernes ret til privatliv.

- Man kan altid opstille scenarier, hvor mere video kunne have hjulpet, som argument for mere overvågning. Men al erfaring viser, at overvågningssamfund ikke er bedre og ikke nødvendigvis giver mindre kriminalitet, siger næstformand Niels Elgaard Larsen.

Han mener, at betydningen ved Dansk Folkepartis forslag alene vil være, at millioner af uskyldige danskere konstant vil blive overvåget, hvilket vil skabe ubehag og måske ligefrem mindre tryghed.

- Problemet er, at hvis vi alle sammen bliver overvåget hele tiden, mister vi tilliden til de offentlige myndigheder og samfundet, lyder det fra Niels Elgaard Larsen.

Minister vil orientere partier

Efter eksplosionen på Nørrebro udtalte justitsminister Nick Hækkerup (S), at det gav anledning til ekstra bekymring, at det var anden gang på mindre end en uge, at en af landets myndigheder blev udsat for en eksplosion.

I alt har der været ni eksplosioner i hovedstaden i 2019.

- Det her er rigtig, rigtig alvorligt. Og derfor indkalder vi nu de ministre, der har ansvaret for henholdsvis forsvar og politi, udenrigstjenesten og ikke mindst efterretningstjeneste for at koordinere indsatsen. Det her er en sag med topprioritet, sagde Hækkerup.

Onsdag klokken 13.00 vil samtlige partiers retsordførere derfor på et møde få en orientering om de seneste eksplosioner i København.