DF vil have mere overvÄgning i danske gader

Forening kritiserer forslaget og mener, at Þget overvÄgning kun vil give mere utryghed og mistillid til myndighederne.

Der skal vÊre mere videoovervÄgning i gaderne i KÞbenhavn, sÊrligt i omrÄderne ved NÞrrebro og Nordvestkvarteret, lyder det fra Dansk Folkeparti.

Forslaget kommer efter de seneste eksplosioner i hovedstadsomrÄdet. Den ene fandt sted ude foran en nÊrpolitistation pÄ netop NÞrrebro natten til lÞrdag, mens en anden ramte Skattestyrelsen pÄ Østerbro tirsdag i sidste uge.

- NÄr jeg taler med politiet, er det mit klare indtryk, at det efterspÞrges, og at det er noget, der er brug for. BÄde mere overvÄgning og bedre kvalitet. Det vil spare samfundet for mange ressourcer og komme utrygheden til livs, siger partiets retsordfÞrer Peter Skaarup.

Det er ikke fÞrste gang, Dansk Folkeparti slÄr pÄ trommen for mere overvÄgning i landets stÞrste byer. Partiet er blandt andet inspireret af gaderne i London, hvor der alene i byens metrosystem er mere end 15.000 overvÄgningskameraer. I den engelske hovedstad scannes forbipasserendes ansigter og sammenlignes med politiets registre over kriminelle.

- Det er vigtigt at finde gerningsmĂŠnd hurtigt, og der er mulighederne bedre i en by som London, lyder det fra DF-ordfĂžreren.

Gerningsmand efterlyst med foto

Efter eksplosionen pÄ NÞrrebro lÞrdag nat offentliggjorde politiet billeder af den efterlyste gerningsmand fra et overvÄgningskamera ude foran stationen.

De grynede billeder viser en hÊtteklÊdt person i mÞrkt tÞj sÊtte en pose pÄ fortovet, inden han forlader stedet.

Politiet har offentliggjort disse billeder af gerningsmanden, der placerer en pose ude foran politistationen pÄ NÞrrebro kort inden eksplosionen.
Politiet har offentliggjort disse billeder af gerningsmanden, der placerer en pose ude foran politistationen pÄ NÞrrebro kort inden eksplosionen. Foto: OvervÄgningsfoto / KÞbenhavns Politi

Politiet har indtil videre fÄet flere hundrede henvendelser i sagen, men den efterlyste person er endnu ikke fundet.

- Sagen viser, at det kan lade sig gÞre for gerningsmÊnd at forsvinde hurtigt ud i gadebilledet, selvom de lige er blevet filmet. Det tyder pÄ, at der er bedre muligheder for politiet med mere overvÄgning, sÄ man vil kunne fÞlge en gerningsmands fÊrden lÊngere, siger Peter Skaarup.

Som et andet eksempel nÊvner han terrorangrebet i KÞbenhavn i 2015, hvor videoovervÄgning var et vigtigt redskab for politiet i jagten pÄ gerningsmanden. Her gik der, ifÞlge DF-ordfÞreren, kostbar tid for politiet med at finde ud af, hvor der overhovedet var videoovervÄgning.

Forening kritiserer forslag

Men forslaget fra Dansk Folkeparti er en glidebane, mener IT-Politisk Forening, der generelt ser videoovervÄgning af det offentlige rum som et betydeligt indgreb i borgernes ret til privatliv.

- Man kan altid opstille scenarier, hvor mere video kunne have hjulpet, som argument for mere overvÄgning. Men al erfaring viser, at overvÄgningssamfund ikke er bedre og ikke nÞdvendigvis giver mindre kriminalitet, siger nÊstformand Niels Elgaard Larsen.

Han mener, at betydningen ved Dansk Folkepartis forslag alene vil vÊre, at millioner af uskyldige danskere konstant vil blive overvÄget, hvilket vil skabe ubehag og mÄske ligefrem mindre tryghed.

- Problemet er, at hvis vi alle sammen bliver overvÄget hele tiden, mister vi tilliden til de offentlige myndigheder og samfundet, lyder det fra Niels Elgaard Larsen.

Minister vil orientere partier

Efter eksplosionen pÄ NÞrrebro udtalte justitsminister Nick HÊkkerup (S), at det gav anledning til ekstra bekymring, at det var anden gang pÄ mindre end en uge, at en af landets myndigheder blev udsat for en eksplosion.

I alt har der vĂŠret ni eksplosioner i hovedstaden i 2019.

NÊrpolitistationen pÄ Hermodsgade pÄ NÞrrebro i KÞbenhavn blev ramt af en eksplosion tidligt om morgenen 10. august 2019. Omkring 200 ruder i omrÄdet blev knust af trykbÞlgen.
NÊrpolitistationen pÄ Hermodsgade pÄ NÞrrebro i KÞbenhavn blev ramt af en eksplosion tidligt om morgenen 10. august 2019. Omkring 200 ruder i omrÄdet blev knust af trykbÞlgen. Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix

- Det her er rigtig, rigtig alvorligt. Og derfor indkalder vi nu de ministre, der har ansvaret for henholdsvis forsvar og politi, udenrigstjenesten og ikke mindst efterretningstjeneste for at koordinere indsatsen. Det her er en sag med topprioritet, sagde HĂŠkkerup.

Onsdag klokken 13.00 vil samtlige partiers retsordfÞrere derfor pÄ et mÞde fÄ en orientering om de seneste eksplosioner i KÞbenhavn.

KÞbenhavnsomrÄdet ramt af 13 eksplosioner i 2019