Politik

Hvem støtter Kristian Jensen? Usikkerhed kan blive 'rigtig giftig' for Venstre, siger analytiker

Mens fløjene i Venstre for fem år siden var trukket skarpt op, er det i dag mere uklart, hvem der støtter hvem.

Opgøret om magten i Venstre er brudt ud i lys lue.

Med Kristian Jensens undsigelse af Lars Løkke Rasmussens politiske linje og Claus Hjort Frederiksens efterfølgende krav om Jensens afgang som næstformand er minderne fra den skæbnesvangre formandsduel, der for fem år siden var ved at splitte partiet, atter vakt til live.

Men hvor fløjene dengang var klart optegnede – nogle støttede Lars Løkke, nogle Kristian Jensen – er billedet i dag et andet. Det vurderer politisk analytiker på TV 2 Hans Redder.

- Det er et meget mudret og forvirrende billede af fløjdannelserne i Venstre, der eksisterer i øjeblikket, og mange af Venstres politikere er selv i tvivl om, hvem der står stærkest, og hvem der egentlig er loyale over for hvem, siger han.

Politik og personer

Ifølge Redder er årsagen især, at konflikten denne gang både handler om politik og personer. Han nævner blandt andet det interview i Berlingske, der onsdag aften i sidste uge fik hele dramaet i Venstre til at antænde.

Her sagde Kristian Jensen flere ting, som traditionelle Løkke-støtter i bund og grund er enige i.

For eksempel deler højrefløjen i partiet, som Inger Støjberg er repræsentant for, fuldt ud analysen af, at Venstre bør droppe tankerne om et regeringssamarbejde med socialdemokraterne. Og at udlændingepolitikken fremover bør fylde mindre, er noget en mand som Jan E. Jørgensen i årevis har slået på tromme for.

Opgøret i Venstre

Spliden vokser i Venstre. TV 2 bringer her et overblik over, hvilke folketingsmedlemmer der enten offentligt eller bag lukkede døre har bekendt kulør i opgøret om magten. Venstres folketingsgruppe består i alt af 43 medlemmer. (artiklen fortsætter under grafikken):

Har kritiseret Kristian Jensen

Claus Hjort Frederiksen

Claus Hjort Frederiksen

Har både internt og eksternt krævet, at Kristian Jensen trækker sig som næstformand og formand for folketingsgruppen.

Foto: TV 2

Lars Christian Lilleholt

Lars Christian Lilleholt

Rejste sig op på sommergruppemødet og bakkede Claus Hjort Frederiksens kritik af Kristian Jensen op.

Foto: TV 2

Inger Støjberg

Inger Støjberg, retsordfører

Rejste sig op på sommergruppemødet og bakkede Claus Hjort Frederiksens kritik af Kristian Jensen op. 

Foto: TV 2

Troels Lund Poulsen

Troels Lund Poulsen, finansordfører

Rejste sig op på sommergruppemødet og bakkede Claus Hjort Frederiksens kritik af Kristian Jensen op.

Foto: TV 2

Jan E. Jørgensen

Jan E. Jørgensen, EU-ordfører

Har offentlig bakket op om Claus Hjort Frederiksens kritik af Kristian Jensen:

- Man kan ikke have et formandskab, hvor der er to mand, der sidder og hiver i hver sin side af rattet, siger han til TV 2.

Foto: TV 2

Karen Ellemann

Karen Ellemann, udviklingsordfører

Krævede på sommergruppemødet, at Kristian Jensen bøjede nakken ikke bare accepterede, at det er formanden, der lægger linjen i Venstre, men også at Venstre bør holde alle muligheder for indflydelse åbne.

Foto: TV 2

Mads Fuglede

Mads Fuglede, udlændinge- og integrationsordfører

Har offentligt bakket op om Claus Hjort Frederiksens påstand om, at det delte formandskab i Venstre er dødt.

Foto: TV 2

Har bakket Kristian Jensen op

Karsten Lauritzen

Karsten Lauritzen, forsvarsordfører

Rejste sig på Venstres sommergruppemøde og forsvarede Kristian Jensen.

Foto: TV 2

Louise Schack Elholm

Louise Schack Elholm, skatteordfører

Har både internt og eksternt støttet Kristian Jensen og taget afstand fra Claus Hjort Frederiksens kritik.

Til ritzau har hun blandt andet sagt, at kritikken må stå for Hjorts egen regning.

Foto: TV 2

Torsten Schack Pedersen

Torsten Schack Pedersen, fiskeriordfører

Rejste sig på Venstres sommergruppemøde og forsvarede Kristian Jensen.

Foto: TV 2

Michael Aastrup Jensen

Michael Aastrup Jensen, udenrigsordfører

Rejste sig på Venstres sommergruppemøde og forsvarede Kristian Jensen.

Foto: TV 2

Bertel Haarder

Bertel Haarder

Har både internt og eksternt taget afstand fra Claus Hjort Frederiksens kritik af Kristian Jensen.

- Claus Hjort taler ikke på gruppens vegne, har han sagt til TV 2.

Foto: TV 2

Anni Mathiesen

Anni Mathiesen, social- og indenrigsordfører

Har offentligt taget afstand til Claus Hjort Frederiksens kritik:

- Det (Hjort siger, red.) er jo totalt modstridende i forhold til det, vores formand og vores næstformand har bekræftet direkte på pressemødet, siger hun til Politiken. 

Foto: TV 2

Carsten Kissmeyer

Carsten Kissmeyer, forsyningsordfører

Har offentligt taget afstand til Claus Hjort Frederiksens kritik:

- Den udlægning kan jeg ikke genkende, siger han til TV 2 om Hjorts konklussion om, at formandsskabet i Venstre er dødt.

Foto: TV 2

Marie Bjerre

Marie Bjerre, ordfører for bæredygtighed og verdensmål

Har offentligt taget afstand til Claus Hjort Frederiksen:

- Jeg synes, at den (diskussionen om formandskabet, red.) bør tages internt, og det synes jeg også, at Claus (Hjort Frederiksen, red.) burde have gjort

Foto: TV 2

Problemet er, at Jensen med de tanker undergraver den linje, Lars Løkke Rasmussen som formand har lagt, og dermed også hans autoritet.

Det er det, der har fået Claus Hjort Frederiksen til at reagere, og også det, der fik flere folketingsmedlemmer – herunder Støjberg – til at rejse sig op på Venstres sommergruppemøde fredag og revse Kristian Jensen.

Usikkert udfald

En helhjertet kamp for at få afsat Jensen er det dog heller ikke mange, der tør kaste sig ind i. For hvad man får ud af det, er også usikkert, lyder det fra Hans Redder:

- Selv om Løkke selv siger det modsatte, er der ikke mange i Venstres folketingsgruppe og i toppen af partiet, der reelt tror på, at Løkke står i spidsen ved næste valg. Samtidig har Jakob Ellemann-Jensen jo ikke – selv om der bliver spekuleret i det – klart tilkendegivet, om han vil have formandsposten. Det skaber et magtvakuum og en situation, hvor mange har svært ved egentlig at finde ud af, i hvilken kurv de skal lægge deres æg.

Denne situation kan blive rigtig giftig for Venstre, fordi det kan blive ved længe uden nogen klar afgørelse

Hans Redder, politisk analytiker

Begge risikerer sparket

Faktisk kan det ende med, at æggene bliver lagt i en helt tredje kurv. Ifølge TV 2s oplysninger er der så småt begyndt at blomstre tanker i Venstre om, at både Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen som en konsekvens skal skiftes ud.

Begge parter har siden deres opgør i 2014 skuffet flere af dem, der kæmpede den interne kamp for dem. Jensens støtter har været frustrerede over, at næstformanden i sidste ende alligevel ikke turde gribe ud efter magten. Og Løkkes støtter føler, at formanden efterfølgende i højere grad har tilgodeset Kristian Jensen og hans folk i stedet for at fremme sine egne.

- Det betyder, at der nu er en del betydningsfulde Venstre-folk, der mener, at de begge to er en del af problemet, og at partiet kun kan komme videre, hvis man på landsmødet får sammensat en helt ny ledelse, siger Hans Redder.

Den ubehagelige usikkerhed

Før man kommer dertil, synes der dog at være behov for en afklaring af magtforholdene i det parti, der de sidste tre årtier har stået i spidsen for det borgerlige Danmark. Usikkerheden gavner ingen, tværtimod:

- Man kan argumentere for, at det bedste for Venstre næsten havde været, hvis der havde været to klart optrukne fløje, der kunne få tingene afgjort ved et opgør. Denne situation kan blive rigtig giftig for Venstre, fordi det kan blive ved længe uden nogen klar afgørelse. Og så længe det her magtopgør og interne stridigheder præger partiet, er der ikke plads til at tale om politik, siger Hans Redder.

Det er i Venstre partiets delegerede, der på landsmødetbestemmer, hvem der skal være formand og næstformand for partiet. Det skal efter planen afholdes 16.-17. november i Herning. Venstres hovedbestyrelse kan dog indkalde til et ekstraordinært landsmøde, hvis den ønsker afklaring inden da.

TV 2 har forsøgt få politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensens kommentar til den øjeblikkelige situation i Venstre, men han er endnu ikke vendt tilbage på vores henvendelser.