Politik

Efter ugelang uro i Venstre - nu skal formandskabet diskuteres på møde

Venstre-nestoren Claus Hjort Frederiksen ser gerne en anden næstformand i Venstre end Kristian Jensen.

Formandskabet i Venstre skal drøftes i partiets øverste organer.

Det siger en række medlemmer af hovedbestyrelsen og forretningsudvalget i Venstre til Jyllands-Posten og Berlingske efter den seneste tids uro i partiet. Der er møde 30.-31. august.

- Enhver kan sige sig selv, at der bliver snak om det på de møder, vi skal have, siger Elo Jensen, der sidder i både hovedbestyrelsen og forretningsudvalget, til Jyllands-Posten.

Og det er slet ikke sikkert, at forretningsudvalget kan nå til enighed om, hvad næstformand Kristian Jensens rolle skal være i partiet fremover.

Det siger Bo Madsen, der har plads i hovedbestyrelsen og forretningsudvalget, til Jyllands-Posten.

Bred kritik

Kritikken af næstformanden er startet af mangeårig minister og veteran i Venstre Claus Hjort Frederiksen. Både fredag og søndag ytrede han, at Kristian Jensen burde gå af som gruppeformand for partiets folketingsgruppe og som næstformand for partiet.

Hjort sagde videre, at han anser det delte formandskab mellem næstformand Kristian Jensen og formand Lars Løkke Rasmussen for dødt. Det delte formandsskab blev vedtaget i 2014, efter at Lars Løkke Rasmussen havde haft rod med bilag og var kommet i massiv modvind.

Spørgsmålet om formandskabet i Venstre er blusset op, efter at Berlingske i sidste uge bragte et interview med Kristian Jensen, hvor han flere gange undsagde Lars Løkke Rasmussens politiske linje og skød formandens tanker om et regeringssamarbejde med Socialdemokratiet ned.

Claus Hjort Frederiksen har fået støtte af folketingsmedlem Lars Christian Lilleholt, ligesom EU-ordfører Jan E. Jørgensen synes, at det mudrer billedet, når man snakker om et delt formandskab i Venstre.

Men Leif Krarup, der er formand for Venstre i Region Syddanmark og medlem af forretningsudvalget, undrer sig over Claus Hjort Frederiksens offentlige kritik af Kristian Jensen og vil tage det med til møderne i slutningen af august.

- Jeg vil ikke lægge skjul på, at jeg kommer til at rejse det her over for Hjort. Jeg er jo jysk repræsentant, og der bliver sjældent talt med store bogstaver, men jeg er utilfreds med Claus' ageren, siger Leif Krarup til Berlingske.

Heller ikke folketingets ældste medlem, Bertel Haarder, mener, at der er flertal for Claus Hjort Frederiksens holdning. Det samme har skatteordfører og tidligere gruppenæstformand Louise Schack Elholm sagt.

Har beklaget

Kristian Jensen har efter sommergruppemødet fredag beklaget, at han delte sin holdning med Berlingske fremfor folketingsgruppen, men han slog fast, at han bliver som næstformand.

Det samme gjorde han mandag over for Tv Midtvest. Det delte formandsskab er ikke til diskussion, lød det:

- Det er sådan, at en aftale, der er indgået mellem to personer, selvfølgelig ikke kan ændres af en tredje. Og der er ikke nogen ændring i formandskabet i Venstre, sagde han.

Kristian Jensen ønskede kun at svare på spørgsmål om, hvorvidt han er enig i, at det delte formandskab er slut. Det var derfor ikke muligt at stille ham opfølgende spørgsmål om sommergruppemødet og situationen i Venstre.

Formand Lars Løkke Rasmussen indrømmede, at det havde "slået lidt gnister" på sommergruppemødet, men at Kristian Jensen og gruppen havde erkendt, at der var enighed om, at han som formand udstikker linjen for partiet.

Næstformanden i Venstre bliver officielt valgt ved partiets landsmøde. Det næste finder sted 16.-17. november.