Politik

Efter krisemøder: Kim Kielsen fortsætter som Grønlands formand

Et flertal af Siumuts landstingsmedlemmer krævede deres egen formand og landets regeringschefs afgang. Nu meddeler Kielsen, at han bliver.

Dele af Siumut har gennem længere tid været frustreret over partiets formand, Kim Kielsen, der de seneste fem år også har været landsstyreformand.

Tirsdag fik splittelsen et ekstra nøk, efter at et flertal på seks ud af Siumuts ti medlemmer i Inatsisartut (landstinget) havde underskrevet et krav om, at Kielsen både træder tilbage som formand for partiet og som formand for landsstyret.

Et syvende Siumutmedlem - råstofminister Erik Jensen - havde også underskrevet kravet.

Men det tyder på, at Kielsen endnu engang har reddet stormen af.

Efter en dag med krisemøder kunne han meddele, at han fortsætter som formand for Siumut.

Det skriver Sermitsiaq.ag.

Ekspert: En ridse i lakken

Kim Kielsen erkender dog over for det grønlandske medie, at der fortsat er uenighed i partiets gruppe i Inatsisartut, hvor over halvdelen af medlemmer altså har udtrykt mistillid til formanden.

Og selvom Kielsen har valgt ikke at trække sig, er det er en dyb ridse i lakken til landsstyreformanden, sagde adjunkt på Grønlands Universitet Rasmus Leander Nielsen tidligere tirsdag.

- Det er klart, at det er meget alvorligt, når mere end halvdelen af ens egen gruppe kræver, at man fratræder, siger han til Ritzau.

- Det er formelt ikke at sidestille med et mistillidsvotum, men reelt er det meget tæt på, siger han.

Omstridt aftale om to nye lufthavne underskrevet

Regeringskrisen kom samme dag, som en meget vigtig og meget omdiskuteret kontrakt om at bygge to nye internationale lufthavne i Grønland tirsdag skulle underskrives i København.

Kontrakten mellem det danske konsortium Munck Gruppen og Kalaallit Airports skulle egentlig være underskrevet i Nuuk, men efter den seneste tids ballade om aftalen, blev seancen flyttet til et hemmeligholdt sted i København.

Så sent som i fredags krævede det grønlandske Finans- og Skatteudvalg, at underskrivelsen af kontrakten blev droppet, fordi udvalgets medlemmer føler, at de mangler viden om detaljer i aftalen.

Tre af udvalgets syv medlemmer er fra Siumut.

De indkaldte i den forbindelse til et hastesamråd, som landsstyreformand Kim Kielsen valgte ikke at dukke op til.

Og tirsdag aften kunne direktør ved Kalaallit Airports, Perter Wistoft, i en kortfattet sms til Ritzau bekræfte, at kontrakten med Munck Gruppen nu er blevet underskrevet.

Anlæggelsen af de to nye lufthavne, der skal kunne modtage oversøiske fly, ventes at løbe op i mindst 3,5 milliarder kroner.

Heraf har den danske stat betalt 700 millioner kroner og lånt yderligere 900 millioner til projektet på favorable vilkår.