Politik

Kristian Jensen svarer Hjort igen: Formandskabet i Venstre er uændret

Claus Hjort Frederiksen vil have Kristian Jensen fjernet som næstformand for partiet.

Venstre-nestor Claus Hjort Frederiksens påstand om, at det delte formandskabs tid i partiet er forbi, holder ikke.

Det fastslår næstformand Kristian Jensen i et interview med TV MIDTVEST.

- Det er sådan, at en aftale, der er indgået mellem to personer, selvfølgelig ikke kan ændres af en tredje. Og der er ikke nogen ændring i formandskabet i Venstre, siger han.

Kristian Jensen har kun ønsket at svare på spørgsmål om, hvorvidt han er enig i, at det delte formandskab er slut. Det har derfor ikke været muligt at stille Kristian Jensen opfølgende spørgsmål om sommergruppemødet og situationen i Venstre.

Om de seneste dage siger han dog:

- Der har været tider i politik, der er sjovere. Det sjoveste i politik er at snakke om politik - ikke om politikere, siger Kristian Jensen.

Udfordrede Løkkes linje

Spørgsmålet om formandskabet i Venstre er blusset op, efter at Berlingske i sidste uge bragte et interview med Kristian Jensen, hvor næstformanden flere gange undsiger Lars Løkke Rasmussens politiske linje og blandt andet skyder formandens tanker om et regeringssamarbejde med Socialdemokratiet ned.

Interviewet stjal dagsordenen, da Venstres folketingsgruppe fredag holdt sommergruppemøde på Kragerup Gods. Anført af Claus Hjort Frederiksen rejste flere personer sig op og krævede Kristian Jensens afgang som næstformand og gruppeformand, fordi han i deres optik havde underløbet Lars Løkke Rasmussen.

Som resultat måtte Kristian Jensen på et pressemøde offentligt beklage, at han havde delt sin analyse af det netop overståede valg med Berlingske i stedet for folketingsgruppen.

Hjort fortsatte på Facebook

Beklagelsen var imidlertid ikke nok for Claus Hjort Frederiksen, der efter pressemødet gentog sit krav om Jensens afgang for rullende kameraer. Og søndag aften fortsatte han så.

Selv om Kristian Jensen nu har beklaget sit interview med Berlingske, fastholder Venstres nestor Claus Hjort Frederiksen, at han må trække sig som næstformand.

I et opslag på Facebook skrev han:

- På Venstres sommergruppemøde, som tegner Venstres politiske kurs, blev det slået klart fast, at det er partiets formand og statsministerkandidat, som tegner Venstres politiske kurs. Det delte formandskabs tid er forbi.

Aftalen om det delte formandskab blev lavet af Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen på en meget omtalt aften i Odense for fem år siden, hvor Løkkes position som formand blev udfordret som følge af en sag om tøjindkøb på partiets regning.

Både Løkke og Jensen understregede på fredagens pressemøde, at den aftale stadig gælder, men den opfattelse deler Hjort altså ikke.

TV 2 ville gerne have haft Claus Hjort Frederiksen til at uddybe sin kommentar, men det har han ikke ønsket.

Man kan ikke have et formandskab, hvor to mand sidder og hiver i hver sin side af rettet

Jan E. Jørgensen (V)

Fåmælt folketingsgruppe

TV 2 har mandag morgen ringet rundt til medlemmerne af Venstres folketingsgruppe for at høre, om de deler Claus Hjort Frederiksens opfattelse af, at det nu er slut med det delte formandsskab i Venstre.

Men det er der ikke den store lyst til at tale om. "Ingen kommentarer" er automatsvaret fra hovedparten af dem, der tager deres telefon.

Der er dog enkelte, som gerne vil sige lidt - og det er fortrinsvis i forsvar for Kristian Jensen.

Kun én til at styre rattet

Tidligere borgmester i Ikast og nu forsyningsordfører for Venstre på Christiansborg Carsten Kissmeyer siger således, at Hjorts udlægning ikke er en, han kan genkende.

Nyvalgt folketingsmedlem Marie Bjerre kalder det "helt naturligt", at man snakker om formandskabet efter et valg.

- Men jeg synes, at den bør tages internt, og det synes jeg også, at Claus (Hjort Frederiksen, red.) burde have gjort, siger hun til TV 2.

En enkelt, EU-ordfører Jan E. Jørgensen, vil til citat gerne bakke Claus Hjort Frederiksen op. Han mener, at det mudrer billedet, når man taler om, at Venstre har et formandskab bestående af to personer:

- Man kan ikke have et formandskab, hvor der er to mand, der sidder og hiver i hver sin side af rattet. Jeg synes, at Kristians interview i Berlingske i sidste uge beviser, at vi har brug for kun at have én formand, siger han til TV 2.