Politik

Bertel Haarder: - Claus Hjort har ikke flertal for det han siger

Formand Lars Løkke Rasmussen indrømmede fredag, at det havde "slået lidt gnister" på sommergruppemødet.

Både fredag og søndag lod mangeårige minister og nestor i Venstre Claus Hjort Frederiksen befolkningen vide, at næstformand Kristian Jensen burde gå af, og at det delte formandskab i partiet er slut.

Men ifølge Folketingets ældste medlem og medlem af Venstres folketingsgruppe, Bertel Haarder, er det ikke en udbredt holdning:

- Claus Hjort Frederiksen talte ikke på gruppens vegne i fredags, og hvad han siden har sagt, er heller ikke på gruppens vegne, siger han til TV 2.

Ifølge Bertel Haarder skal man heller ikke forvente et spændende landsmøde til november, når Venstre skal vælge eller genvælge formandskabet i partiet.

- Jeg mener ikke, han har flertal for det, han siger. Jeg tvivler på, at der kommer en kampafstemning på Venstres landsmøde, siger Haarder.

Både støtte og modstand

Også skatteordfører og tidligere gruppenæstformand Louise Schack Elholm er uenig med den tidligere finans- og forsvarsminister.

- Det må stå for hans (Claus Hjort Frederiksen, red.) egen regning endnu en gang.

- Det var ikke den konklusion, der var på vores sommergruppemøde, siger hun til Ritzau.

Allerede fredag på Venstres sommergruppemøde var Louise Schack Elholm kritisk over for Claus Hjort Frederiksen. Heller ikke forsyningsordfører Carsten Kissmeyer siger, at Hjorts udlægning er en, han kan genkende.

Omvendt støtter folketingsmedlem Lars Christian Lilleholt, ifølge TV 2s oplysninger, Claus Hjort Frederiksen, ligesom at EU-ordfører Jan E. Jørgensen synes, at det mudrer billedet, når man snakker om et delt formandskab i Venstre:

- Man kan ikke have et formandskab, hvor der er to mand, der sidder og hiver i hver sin side af rattet. Jeg synes, at Kristians interview i Berlingske i sidste uge beviser, at vi har brug for kun at have én formand, siger han til TV 2.

Jensen: Uændret formandskab

Kristian Jensen fortæller selv, at han godt kunne have været den seneste uge foruden. Men han slår fast, at der for nuværende ikke er nogen ændring i ledelsen af Venstre.

- Det er sådan, at en aftale, der er indgået mellem to personer, selvfølgelig ikke kan ændres af en tredje. Og der er ikke nogen ændring i formandskabet i Venstre, siger han til TV MIDTVEST.

Kristian Jensen har kun ønsket at svare på spørgsmål om, hvorvidt han er enig i, at det delte formandskab er slut. Det har derfor ikke været muligt at stille Kristian Jensen opfølgende spørgsmål om sommergruppemødet og situationen i Venstre.

Interview startede debat

Spørgsmålet om formandskabet i Venstre er blusset op, efter at Berlingske i sidste uge bragte et interview med Kristian Jensen, hvor han flere gange undsagde Lars Løkke Rasmussens politiske linje og skød formandens tanker om et regeringssamarbejde med Socialdemokratiet ned.

Interviewet tog dagsordenen på sommergruppemødet for Venstres folketingsgruppe fredag. Her rejste Claus Hjort Frederiksen og flere andre sig op og krævede Kristian Jensens afgang som næstformand og gruppemand, fordi de mente, at han underløb formanden og hans linje. Claus Hjort Frederiksen har siden gentaget den holdning både til pressen og på Facebook.

Efterfølgende beklagede Kristian Jensen, at han havde delt sin holdning med avisen fremfor folketingsgruppen, mens han slog fast, at han bliver som næstformand.

Formand Lars Løkke Rasmussen indrømmede, at det havde "slået lidt gnister" på sommergruppemødet, men at Kristian Jensen og gruppen havde erkendt, at der var enighed om, at han som formand udstikker linjen for partiet.

TV 2 har mandag ringet til medlemmerne af Venstres folketingsgruppe for at høre, om de deler Claus Hjort Frederiksens opfattelse af, at det nu er slut med det delte formandskab i Venstre. Kun få har ønsket at kommentere.