Politik

Splittelse i Venstre: Bagland bakker Jensen op - partifæller vil diskutere hans 'illoyalitet'

Venstres sommergruppemøde ser ud til at blive sprængfarligt, efter at næstformand Kristian Jensen torsdag undsage Lars Løkke Rasmussen som formand.

Når Venstres folketingsmedlemmer fredag er samlet på Kragerup Gods i Sydvestsjælland, er der lagt op til drama.

Den splittelse, der har ulmet, siden Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen dystede om formandsskabet i partiet i en kælder i Odense for godt fem år siden, brød torsdag ud i lys lue.

Til citat i Berlingske undsagde Jensen direkte Løkke og hans strategi om et samarbejde med Socialdemokratiet, og ifølge både TV 2 og andre mediers oplysninger har interviewet vakt så meget røre, at toneangivende partifæller på sommergruppemødet vil kræve, at Kristian Jensens illoyalitet bliver diskuteret.

Opbakning fra baglandet

Kristian Jensen møder til gengæld op til mødet med opbakning fra baglandet. Berlingske har som opfølgning på hans udtalelser ringet rundt til 27 af 98 formænd for Venstres kommunalforeninger.

Af dem siger 11, at de bakker Kristian Jensen op. 12 har ikke ønsket at udtale sig, mens fire er uafklarede om, hvad de mener om sagen.

Blandt andet siger formand for Venstre i Esbjerg Jan Lagoni Jacobsen til Berlingske:

- Jeg synes, det er vigtigt, at man gør det tydeligt, hvad man vil. Så jeg er helt enig med Kristian (Jensen, red.). Det er vigtigt, at man har en klar profil - hvem er i den ene blok og i den anden blok. Hvis man pludselig laver al politikken hen over midten, så tror jeg, at det vil styrke yderfløjene. Det vil ikke være godt for landet.

Blå blok er med Jensen

Også i den øvrige del af blå blok er der opbakning til Kristian Jensens linje. Til TV 2 siger formand for Nye Borgerlige Pernille Vermund blandt andet:

- Der er ingen tvivl om, at for det borgerlige Danmark ville det være langt bedre, hvis Venstre havde en formand, der ønsker at kæmpe for det borgerlige Danmark, og ikke en regering, der eksempelvis er baseret på Radikale Venstre.

Anspændt stemning

TV 2s politiske analytiker Hans Redder befinder sig fredag på Kragerup Gods, hvor Venstre hele dagen holder gruppemøde - kun afbrudt af et pressemøde klokken 12.30.

Han beretter om en anspændt stemning og et umiddelbart køligt forhold mellem Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen, der end ikke værdiger hinanden et blik, når de passerer hinanden.

Det har indtil videre ikke været muligt at få en kommentar fra hovedpersonerne, men på pressemødet vil de begge være til stede flankeret af politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen.

Du kan følge sommergruppemødet dagen igennem her på TV2.DK eller på TV 2 NEWS.