Politik

Kristian Jensen beklager udmelding i avis - vil fortsætte som næstformand

Lars Løkke Rasmussen indrømmede, at det havde slået gnister ved dagens gruppemøde, men siger, at partiet nu er videre.

Kristian Jensen fortæller på et pressemøde efter Venstres sommergruppemøde, at han ikke skulle have givet sin mening til kende overfor Berlingske tidligere på ugen.

- Jeg ville hellere have haft, at den analyse var lavet overfor gruppen og ikke overfor Berlingske Tidende, ja, siger Kristian Jensen.

Derudover tilføjer han, at han ønsker at blive som næstformand for partiet.

- Jeg har tænkt mig at søge genvalg som næstformand, hvis det er det, som landsledelsen vil.

- Og jeg har fuld tillid til Lars som formand, og jeg synes, at Lars Løkke Rasmussen er den rigtige til at lede partiet. Det er min opfattelse, at det er Venstres formands opgave at definere, hvilken regering Venstre ønsker, siger Kristian Jensen.

Tidligere på dagen kom det ellers frem, at den mangeårige minister og nestor i partiet Claus Hjort Frederiksen på sommergruppemødet stillede med et krav om, at Kristian Jensen gik af som gruppeformand for folketingsgruppen og som næstformand for partiet.

Kontroversielt interview

Meldingen fra Claus Hjort Frederiksen kom efter det interview, Kristian Jensen gav til Berlingske tidligere på ugen, hvor han flere steder direkte undsagde partiformand Lars Løkke Rasmussens politik og strategi - herunder tankerne om et regeringssamarbejde med Socialdemokratiet.

- En SV-regering er ikke svaret, og jeg tror, at der fra de andre borgerlige partier er en forventning om, at hvis vi skal stå i spidsen for det borgerlige samarbejde, så skal vi også sige det klart og tydeligt.

- Det er forudsætningen for, at vi kan komme videre, sagde han til Berlingske.

Lyn-analyse

Det ser ud til, at Kristian Jensen har bukket sig helt ned i støvet og sagt undskyld, så i dag tager Lars Løkke Rasmussen stikket hjem.

Men der vil fortsat i Venstre være en diskussion om, hvem der bliver den næste formand.

Det interessante bliver, om Jensen igen kan spille sig ind i de muliges klub, hvor han jo har været i alle de ti år, han har været formand, eller om han i dag har spillet sig sine muligheder ad hænde.

Interviewet er af mange blevet tolket som en krigserklæring.

Medlemmer af folketingsgruppen har åbenlyst kaldt Kristian Jensen illoyal, andre - særligt folk fra baglandet - har støttet ham og kaldt hans synspunkter den rette vej at gå.

Venstres opgave at definere retning

Men Kristian Jensen afviste ved pressemødet, at han vil udfordre Lars Løkke Rasmussen som formand for partiet, når partiet holder landsmøde i november. Han understregede desuden, at han er tryg ved den retning, som Løkke tager partiet i. Ligegyldigt hvad.

- Det er først og fremmest Venstres formands ret at definere, hvilken retning partiet går efter. For det andet, at det er en regering, hvor Venstre står i spidsen, og for det tredje, at vi på ingen måde skal afsværges en regeringskombination, der kan give Venstre maksimal mulighed for at føre liberal politik.

- Vi har drøftet min konklusion, og gruppens konklusion er, at vi ikke skal afsværges nogen muligheder for at danne en regering, siger Kristian Jensen.

Kristian Jensen afviste ved pressemødet at gå som næstformand for Venstre, og han støtter den retning, som partiets formand vil have partiet i, siger han. Video: Kasper B. Andreasen

Formand Lars Løkke Rasmussen kaldte det en "præmatur debat" at diskutere, hvordan en ny regering efter den nuværende S-regering skal se ud.

Og han ville slet ikke bruge tid på at diskutere, om det var tid til en ny næstformand:

- Vi har ikke brug for, at nogen skal trække sig. Vi har valgt en ny gruppeledelse, og det er den, der skal sikre os regeringsmagten igen. Men vi kan lige så godt være ærlige. Det har slået lidt gnister. Det er så det. Men nu skal vi videre, siger Lars Løkke Rasmussen.

Og med det understregede formanden igen, at han agter at blive som formand frem mod næste valg.

Kristian Jensen fik ved folketingsalget i juni 10.759 personlige stemmer.