Politik

Kommentator rystet over Claus Hjort-melding: Han siger reelt, at Kristian Jensen må væk

Opgøret i Venstre tegner til at blive en fortsat diskussion om Kristian Jensens fremtid i partitoppen.

Magtkampen i Venstre er sparket ud til indkast.

Det er den mulige konklusion efter en dramatisk dag, hvor næstformand Kristian Jensen på Venstres sommergruppemøde blev angrebet af partiets nestor Claus Hjort Frederiksen for at være illoyal mod formand Lars Løkke Rasmussen.

Ifølge politisk kommentator Søs Marie Serup markerede det efterfølgende pressemøde tydeligt, at Kristian Jensens dag har stået i tilbagetogets tegn.

- Det så ud til, at Kristian Jensen har bøjet sig helt ned i støvet og sagt undskyld, så i dag tager Lars Løkke Rasmussen stikket hjem, mener Serup.

Spørgsmålet er, om en undskyldning er nok. I det summende efterspil på pressemødets bagkant fastholdt Claus Hjort Frederiksen det direkte opgør med partiets næstformand.

- Jeg synes, det er uholdbart, at man går ud og undsiger sin egen formand. Men om Kristian Jensen skal fortsætte på en formandspost, må være op til Venstres landsmøde, lød det fra en fåmælt Claus Hjort Frederiksen.

Møde har slået gnister

Den dramatiske udvikling på sommergruppemødet, der med Lars Løkke Rasmussens eget udsagn "slog gnister", fordi Claus Hjort Frederiksen krævede Kristian Jensens afgang, bliver en slags forløber for formandsvalget ved landsmødet til efteråret.

- Der vil fortsat i Venstre være en diskussion om, hvem der bliver den næste formand. Det interessante bliver, om Jensen igen kan spille sig ind i de muliges klub, hvor han jo har været i alle de ti år, han har været næstformand, eller om han i dag har spillet sig sine muligheder ad hænde, siger Søs Marie Serup.

Også politisk kommentator Jarl Cordua vurderer, at bølgerne vil skvulpe højt i Venstre de næste måneder.

- Jeg er ret rystet. Claus Hjort genåbner diskussionen og siger reelt, at Kristian Jensen må væk. Og man skal ikke tage fejl: Lars Løkke Rasmussen er rasende over det her, siger Cordua, som kalder selve pressemødet for "en teaterforestilling".

Jensen beklagede interview

Baggrunden for Løkkes vrede og Claus Hjort Frederiksens angreb på Kristian Jensen skal findes i et interview, som næstformanden gav til Berlingske tidligere på ugen.

Her undsagde Kristian Jensen partiformand Lars Løkke Rasmussens politik og strategi. Blandt andet gik han i rette med Løkkes tanker om et regeringssamarbejde med Socialdemokratiet.

Ved fredagens pressemøde beklagede Kristian Jensen og erkendte, at han burde have taget snakken om partiets fremtidige strategi med folketingsgruppen frem for Berlingske.