Politik

Claus Hjort kræver Kristian Jensens afgang

Efter at Kristian Jensen torsdag undsagde formand Lars Løkke Rasmussens politiske linje er der brudt et opgør ud i Venstre.

Dramaet i Venstre når nye højder fredag formiddag.

Hele dagen er folketingsgruppen samlet på Kragerup Gods på Vestsjælland, og her har mangeårig minister og nestor i partiet Claus Hjort Frederiksen, ifølge TV 2s oplysninger, indledt med et opsigtsvækkende krav:

Han vil have Kristian Jensen væltet som næstformand i partiet.

Ifølge TV 2s oplysninger afholdt Claus Hjort Frederiksen en nedskrevet tale, hvor han gjorde det klart, at det ikke er holdbart, at man har et formandskab, hvor man undsiger hinanden. Derfor mener han, at Kristian Jensen ikke bør være formand for folketingsgruppen og ej heller næstformand for partiet.

Fra kilder til mødet hører TV 2 også, at der er flere, som efterfølgende har rejst sig op og bakket Claus Hjort Frederiksen op. Herunder tidligere energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt.

Andre har dog samtidig rejst sig og kaldt til samling og pointeret, at nu må partiet ikke ende i en kæmpe krig. En af dem er skatteordfører Louise Schack Elholm.

Men andre har også givet deres støtte til Kristian Jensen, siger TV 2s politiske analytiker, Hans Redder:

- Vi ved, at folk til mødet har rejst sig op og støttet Claus Hjort Frederiksen, men andre har også rejst sig op og støttet Kristian. Så hvor det her ender, ved vi simpelthen ikke. Det er en meget dramatisk situation, siger han.

Kontroversielt interview

Årsagen er det interview Jensen gav til Berlingske tidligere på ugen, hvor han flere steder direkte undsagde partiformand Lars Løkke Rasmussens politik og strategi - herunder tankerne om et regeringssamarbejde med Socialdemokratiet.

- En SV-regering er ikke svaret, og jeg tror, at der fra de andre borgerlige partier er en forventning om, at hvis vi skal stå i spidsen for det borgerlige samarbejde, så skal vi også sige det klart og tydeligt, siger Kristian Jensen til Berlingske.

- Det er forudsætningen, for at vi kan komme videre, siger han.

Lyn-analyse

Det er en meget dramatisk udvikling, som denne her sag har taget i dag. Det viser, at det handler om nogle fundamentale bevægelser i Venstre. Jorden ryster virkelig under Kristian Jensen. Men man skal huske på, at det ikke er Venstres folketingsgruppe, der kan fratage ham hans post som næstformand. Det kan kun ske på landsmødet. Men gruppeformandsposten, som han jo lige har fået i denne uge, kan de jo godt tage fra ham. For det er deres gruppeformand.

Interviewet er af mange blevet tolket som en krigserklæring.

Medlemmer af folketingsgruppen har åbenlyst kaldt Kristian Jensen illoyal, andre - særligt folk fra baglandet - har støttet ham og kaldt hans synspunkter den rette vej at gå.

6. august viste en rundspørge, som TV 2 foretog blandt 42 lokal- og kredsformænd i Venstre, at kun seks af dem pegede på, at Kristian Jensen er den bedst mulige arvtager efter Lars Løkke Rasmussen. Otte pegede på politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen, fire på retsordfører Inger Støjberg, mens 23 slet ikke havde besluttet sig eller ønskede at sige deres prioritet.