Politik

Claus Hjort efter møde: - Det er uholdbart at underløbe formanden

Kristian Jensen agter at blive som næstformand for Venstre. Det fortalte han fredag.

Står det til mangeårige minister og nestor i Venstre Claus Hjort Frederiksen, bør Kristian Jensen gå af som næstformand for partiet og gruppeformand for folketingsgruppen.

Det gjorde han klart i forbindelse med partiets sommergruppemøde.

- Jeg synes, at det er uholdbart, at han (Kristian Jensen, red.) bruger næstformandsposten i Venstre og gruppeformandsposten til at underløbe partiets formand, siger Claus Hjort Frederiksen.

Han mener, at Kristian Jensen har opført sig illoyalt over for partiformand Lars Løkke Rasmussen, da Kristian Jensen tidligere på ugen i et interview med Berlingske direkte undsagde Løkkes politik og strategi.

Claus Hjort Frederiksen understregede, at det nu er tid til, at partiet igen diskuterer, hvilken vej det skal i - og hvordan det skal ledes.

Men det er på partiets landsmøde til november, at det bliver gjort klart, hvem der skal sidde på formandsposterne. Derfor ville han heller ikke give et bud på en erstatning:

- Jeg har jo ikke noget imod Kristian Jensen. Han er jo en dygtig politiker. De er den måde, som han bruger næstformandsposten til at underløbe partiets formand, siger Claus Hjort Frederiksen.

Agter at blive på posten

Ved et pressemøde på sommergruppemødet slog Kristian Jensen flere gange fast, at han agter at blive i sædet:

- Jeg regner med, at Lars fortsætter som formand, og jeg regner med, at jeg fortsætter som næstformand i Venstre. Jeg ser ingen grund til, at der skulle være nogen udskiftning i formandsposterne, sagde Kristian Jensen.

I det omtalte interview med Berlingske går Kristian Jensen blandt andet i rette med Løkkes tanker om et regeringssamarbejde med Socialdemokratiet. Og netop dén analyse havde Kristian Jensen nu, i bagklogskabens lys, gerne set leveret et andet sted:

- Jeg vil hellere have haft, at den analyse var lavet overfor gruppen og ikke overfor Berlingske Tidende, siger Kristian Jensen.

Kristian Jensen beklager og siger, at han fortryder, den analyse han har lavet til Berlinske.

Formand Lars Løkke Rasmussen kaldte det en "præmatur debat" at diskutere, hvordan en ny regering efter den nuværende S-regering skal se ud. Men han indrømmede, at det ”havde slået gnister” under sommergruppemødet, men at de nu er videre.

Står for egen regning

Ifølge TV 2s journalister, der var til stede ved sommergruppemødet på Kragerup Gods, var Claus Hjort Frederiksen ikke med til pressemødet. Han sad i stedet alene i restauranten og ventede.

Og efter at have givet sin kritik af Kristian Jensen til pressen vendte han tilbage til Venstres folketingsgruppe, hvor han gik direkte over til Lars Løkke Rasmussen.

Ifølge TV 2s oplysninger var der under sommergruppemødet både støtte til Claus Hjort Frederiksen og til Kristian Jensen. En af støtterne af Claus Hjort Frederiksen er folketingsmedlem Lars Christian Lilleholt.

Mens folketingsmedlem Louise Schack Elholm er en af dem, der ikke er imponeret over Claus Hjort Frederiksens måde at gøre tingene på, når han kræver Kristian Jensens afgang som Venstres næstformand.

- Det må stå for hans egen regning, men det er svært at være nestor, hvis man stikker folk i ryggen, siger hun til Berlingske.

Kristian Jensen får igen og igen spørgsmål om, hvorvidt han synes, at Venstre skal gå til valg på en SV-regering næste gang, men bliver til sidst reddet af Lars Løkke Rasmussen.