Politik

KOMMENTAR: Trumps opråb til sammenhold og forsoning var en fis i en hornlygte

KOMMENTAR: Ganske som forventet valgte Twitter-Trump ikke at efterleve teleprompter-Trumps opfordringer.

- Nu er det tid til at sætte den destruktive partiskhed til side - så destruktivt - og finde modet til at besvare had med sammenhold, hengivenhed og kærlighed.

Sådan sagde USA's præsident, Donald Trump, i en forberedt tale fra Det Hvide Hus i mandags. Talen kom i kølvandet på to masseskyderier sidste weekend i henholdsvis El Paso, Texas, og Dayton, Ohio, hvor mere end 30 mennesker blev dræbt. Onsdag rejste præsidenten så til de to byer for at mødes med pårørende og lokalsamfundet.

Undervejs valgte Trump dog at droppe den forsonende tone igen. I en række tweets har han i stedet langet ud efter både politiske modstandere og medierne.

Kommentarerne er blandt andet en reaktion på påstande fra flere demokratiske præsidentkandidater om, at terrorangrebet i El Paso skyldes Trumps hårde og til tider racistiske og fremmedfjendske retorik overfor særligt latinamerikanere. Den demokratiske præsidentkandidat Beto O'Rourke, der bor i El Paso, har blandt andet påstået, at Trump har "været med til at skabe det, vi så i El Paso".

I løbet af de seneste tre døgn har præsidenten således opfordret O'Rourke til at ”tie stille”, kaldt forfatteren til en biografi om ham en ”verdensklasse taber”, karakteriseret Demokraterne som ”modbydelige”, angrebet Joe Biden, hånet den demokratiske præsidentkandidat Julian Castro og langet ud efter to fremtrædende politikere fra Ohio, der sammen med præsidenten besøgte pårørende og sundheds- og sikkerhedspersonale på et lokalt hospital i Dayton.

Med andre ord lige hvad man kunne forvente af en præsident, der i mandags opfordrede til forsoning og sammenhold (ironi kan forekomme).

To udgaver af Trump

Kontrasten mellem den klassiske rolle som amerikansk statsoverhoved og holdningsstyret partipolitiker står endnu engang lysende klar. Opråbet til nationalt sammenhold viste sig at være en fis i en hornlygte. Eller som avisen New York Times beskrev præsidentens trøsteturne: ”Trump bruger helingsdag til at øge nationens splittelse”.

Konflikten mellem ”teleprompter-Trump” og ”Twitter-Trump”, som avisen Washington Post formulerede det i denne uge, har længe været en af de mest iøjnefaldende og nærmest rituelle dynamikker i forretningsmandens præsidenttid. Allerede i timerne op til den korte tale i mandags havde præsidenten vist sig fra sin konfrontatoriske side og anklaget de amerikanske medier for at bære en del af ansvaret for skyderierne i El Paso ved angiveligt ”i høj grad” at have bidraget til ”vrede og raseri”.

Sten i glashuset

Vi behøver ikke at dvæle for meget ved ironien i, at præsidenten, der blandt andet har delt en manipuleret video, hvor en tv-station i overført betydning får tæsk af ham, anklager de amerikanske medier for at bidrage til vrede. Lad mig bare notere, at man som bekendt ikke skal kaste med sten, når man bor i et glashus.

Til gengæld er det bemærkelsesværdigt, hvordan præsident Trump synes ude af stand til at kunne påtage sig rollen som USA's forsoner i kølvandet på nationale tragedier.

- En traditionel rolle for præsidenter har været at tilbyde tryghed og trøst til alle amerikanere efter nationale tragedier, men dagen var et nyt bevis på Trumps begrænsninger med hensyn til at udstråle og udtrykke sammenhold og empati, som avisen Washington Post formulerede det i en reportage om præsidentens besøg.

Hold øje med Twitter-Trump

Man bør bide mærke i, hvad Donald Trump foretager sig på Twitter, fremfor at overanalysere forberedte taler, som præsidenten (ofte modvilligt) fremfører i fine rammer. På det sociale medie møder vi ham nemlig uden filter.

Kontrasten så vi blandt andet for tre uger siden, da Trump i en række racistiske tweets havde opfordret fire farvede demokratiske kongresmedlemmer til at ”rejse hjem”, selvom de alle sammen var amerikanske statsborgere.

Her tog præsidenten også den ene dag afstand fra Det Hvide Hus, efter hans tilhængere var begyndt at råbe ”send hende hjem” om et folkevalgt medlem af Kongressen, for så tre dage senere at gå yderligere til angreb på kongresmedlemmerne på Twitter.

Teleprompter-Trump er utroværdig

I kølvandet på Trumps forberedte tale i mandags var der imidlertid en del danske Trump-støtter på de sociale medier, der var pikeret over, at de danske medier og analytikere som mig ikke havde afsat mere spalteplads til at analysere talen.

Vel og mærke en tale, hvor USA's præsident gjorde det, man kunne forvente i kølvandet på endnu et masseskyderi: en obligatorisk fordømmelse af ”racisme, fordomme og tilhængere af hvidt overherredømme”, som Trump sagde i talen, og et opråb til nationalt sammenhold.

Men i de seneste dage har vi endnu engang fået illustreret, hvorfor man ikke skal lade sig tryllebinde af Trumps telepromptertaler. Man kan slet og ret ikke regne med, at præsidenten faktisk mener, hvad han siger i disse taler. Selv i den mest moderate udlægning må man konstatere, at Trump om onsdagen ikke evnede at leve op til mandagens flotte forsonende ord.

Så hvis man vil møde den 'rigtige' Donald Trump, må man derfor fortsat ty til Twitter-Trump. Her bør man så til gengæld ikke have nogen forventninger om, at ”den destruktive partiskhed” bliver sat til side til fordel for ”sammenhold, hengivenhed og kærlighed”.