Politik

Inger Støjberg er ny retsordfører i Venstre

Inger Støjberg (V). Liselotte Sabroe / Scanpix Denmark

Preben Bang Henriksen, der tidligere har været retsordfører, bliver formand for Retsudvalget.

Inger Støjberg bliver ny retsordfører i Venstre.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Venstre, som oplyser, at partiets folketingsgruppe har konstitueret sig.

Den tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg blev mandag fravalgt til en toppost som næstformand i gruppen.

Her blev Jakob Ellemann-Jensen udpeget til Venstres nye politiske ordfører, mens næstformand Kristian Jensen blev valgt som gruppeformand.

Sophie Løhde blev næstformand for folketingsgruppen.

Ifølge TV 2s oplysninger skete det efter en skriftlig afstemning blandt medlemmerne af Venstres folketingsgruppe, hvor Løhde besejrede Inger Støjberg.

- Jeg stillede op for at blive en del af ledelsen, fordi jeg mener, at det er vigtigt at sikre en balance - ikke mindst i udlændinge- og værdipolitikken, skrev Støjberg efterfølgende på Facebook.

Stående invitation fra DF

Tidligere minister, gruppeformand og nuværende medlem af Europa-Parlamentet Søren Gade (V) har udtrykt bekymring over fravalget af Støjberg i gruppeledelsen. Det samme har Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl.

Han er bekymret for, at Venstre har gang i et kursskifte i udlændingepolitikken og har givet udtryk for, at Inger Støjberg "selvfølgelig" er velkommen i Dansk Folkeparti, hvis hun skulle ønske at forlade Venstre.

Ny politisk linje?

At Støjberg ikke fik en plads i gruppeledelsen er ifølge flere politiske kommentatorer et billede på, at tilhængerne af en stram udlændingepolitik har fået det sværere i Venstre.

- De mennesker, der kommer til at tegne partiet fremadrettet, har taget bestik af, at det er begrænset, hvor meget der er at vinde på en udlændingepolitik, der bare bliver strammere og strammere og næsten mere og mere symbolpræget uden at være optaget af at løse reelle problemer. For det var også læren af dette valg, sagde Helle Ib, politisk kommentator på Børsen til TV 2 tirsdag.

Politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen afviser dog, at Venstres politik på området vil ændre sig uden Inger Støjberg i ledelsen.

- Der er i den grad plads til Inger Støjberg, og der er i den grad brug for Inger Støjberg i Venstre. Inger Støjberg skal have en solid værdipolitisk platform, som hun kan bruge som den værdikriger, hun er.

Ifølge pressemeddelsen fra Venstre bliver den tidligere retsordfører i Venstre Preben Bang Henriksen ny til formand for Retsudvalget. Michael Aastrup Jensen er udpeget som udenrigsordfører, mens Mads Fuglede fortsætter på posten som udlændinge- og integrationsordfører.

Venstre er lige nu samlet til sommergruppemøde på Kragerup Gods på Sydvestsjælland. Her holder de pressemøde fredag klokken 12.30.