Politik

Blå partier: Lyt til Kristian Jensen, Løkke

Ifølge Venstres næstformand, Kristian Jensen, bør partiet droppe Lars Løkke Rasmussens idé om en SV-regering.

Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, bør droppe sine ambitioner om en regering henover midten af dansk politik og i stedet lytte til sin næstformand Kristian Jensen.

Sådan lyder opfordringen fra de øvrige partier i blå blok, efter Jensen torsdag i et interview med Berlingske direkte har undsagt Løkkes tanker om et samarbejde med Socialdemokratiet.

- Vi har behov for en melding fra Venstre om, at de dropper tankerne om at gå i regering med socialdemokraterne. Det er en forudsætning for, at vi kan stå sammen i den borgerlige lejr, siger de konservatives fungerende politiske ordfører Rasmus Jarlov.

Liberal Alliances formand, Alex Vanopslagh, supplerer:

- Jeg er enig i substansen i det, Kristian Jensen siger. Jeg ønsker en liberal retning for Danmark, og at der er indflydelse til liberale partier. Det kræver, at vi på et eller andet tidspunkt genvinder magten, og forudsætningen for det er, at vi på nogle områder har fælles fodslag, siger han og tilføjer, at han håber, Venstre kommer frem til, at man vil det borgerlige samarbejde inden næste valg.

Ville sætte fløjene uden for indflydelse

Under valgkampen udgav Lars Løkke Rasmussen samtalebogen 'Befrielsens øjeblik', og i den luftede han for første gang tankerne om et regeringssamarbejde med Socialdemokratiet.

Han så det som eneste mulighed for at lukke ned for yderfløjenes indflydelse, bedyrede han, og han har siden gentaget det flere gange. Senest da Venstres folketingsgruppe konstituerede sig i mandags.

Synspunktet er imidlertid ikke delt af Kristian Jensen, der i torsdagens udgave af Berlingske udtaler:

- En SV-regering er ikke svaret, og jeg tror, at der fra de andre borgerlige partier er en forventning om, at hvis vi skal stå i spidsen for det borgerlige samarbejde, så skal vi også sige det klart og tydeligt. Det er forudsætningen for, at vi kan komme videre.

For det borgerlige Danmark ville det være langt bedre, hvis Venstre havde en formand, der ønsker at kæmpe for det borgerlige Danmark

Pernille Vermund

- Jensen er jo ikke formand

Hos Nye Borgerlige bifalder formand Pernille Vermund også Kristian Jensens udtalelser, men påpeger samtidig, at det jo ikke er ham, der er formand for Venstre.

Hverken hun eller de andre partier ønsker at kommentere, om de hellere ser Kristian Jensen som formand for Venstre, men Vermund siger dog:

- Der er ingen tvivl om, at for det borgerlige Danmark ville det være langt bedre, hvis Venstre havde en formand, der ønsker at kæmpe for det borgerlige Danmark, og ikke en regering, der eksempelvis er baseret på Radikale Venstre.

Ingen kommentarer fra Venstre

Blå bloks næststørste parti, Dansk Folkeparti, har de seneste dage brugt mange kræfter på at afkræve Venstre svar på, hvilken vej de ønsker at gå i den kommende valgperiode.

Formand Kristian Thulesen sagde onsdag, at han så frem til at høre, hvad Lars Løkke Rasmussen havde at sige fredag, når han i forbindelse med Venstres sommergruppemøde holder pressemøde.

Men netop derfor ønsker han ikke at kommentere Kristian Jensens udtalelser, før det er afholdt.

Heller ingen fra Venstres ledelse har torsdag ønsket at udtale sig om Jensens interview i Berlingske til TV 2.