Politik

Arbejdsgivere fejer Mette F's pensionsdrømme af bordet

Statsminister Mette Frederiksen indledte torsdag forhandlinger om sit helt store løfte i valgkampen: Ret til tidligere pension for nedslidte.

Statsminister Mette Frederiksens (S) ambition om at lande en aftale om tidligere tilbagetrækning for nedslidte med arbejdsmarkedets parter er fortsat udfordret.

Det står klart, efter at hun i dag havde første forhandlingsmøde med repræsentanter for henholdsvis fagbevægelsen og Dansk Arbejdsgiverforening.

- Vores synspunkt har ikke ændret sig, lød det kontant fra administrerende direktør i DA Jacob Holbraad, da han som den første kom ud fra statsministerens kontor:

- Vi er stadig optaget af, at virksomhederne har tilstrækkelig arbejdskraft at rekruttere, så forslag, der vil tage gode raske, rørige medarbejdere ud af arbejdsmarkedet, er ikke noget, vi ser for os.

Fagforening havde fanerne med

Han kvitterede for Mette Frederiksens invitation og forsikrede, at han gerne kommer igen, men afviste samtidig at gå ind i samtlige spørgsmål om, hvad der kunne gøre en eventuel aftale spiselig for arbejdsgiverne.

- Der er vi slet ikke endnu, fastslog han.

Fagbevægelsen, der til torsdagens møde var repræsenteret af formand Lizette Risgaard, var omvendt mere positiv:

- Det er ingen hemmelighed, at vi er et stykke fra hinanden, os og arbejdsgiverne. Vi synes klart, at det her er et spørgsmål, som skal løses, og vi går meget gerne ind i det rum og ser, om vi kan forhandle en trepartsaftale om det her, sagde hun, mens hun fra Statsministeriet kunne skimte opbakningen fra godt 20 forbundsfæller, der under mødet havde taget opstilling i Prins Jørgens Gård med røde faner.

Centrale forhandlinger

Forhandlingerne om tidligere tilbagetrækning er af afgørende karakter for Mette Frederiksen.

I valgkampen var det Socialdemokratiets store slagnummer og med til at trække vælgere fra særligt Dansk Folkeparti over i den røde lejr.

Derfor har statsministeren også sat sig selv for enden af forhandlingsbordet. Efter torsdagens møde erkendte hun, at løsningen ikke var kommet tættere på:

- Vi har valgt at inddrage arbejdsmarkedets parter for at være sikre på, at vi får lavet en ordning, der håndterer det nedslidningsproblem, der er, men hvor vi samtidig ikke giver folk, der stadig kan arbejde, en mulighed for at trække sig tilbage. Det er ikke let, men vi tager opgaven på os. Og det er en politisk hovedprioritet for os, siger hun.

Ukonkret

En af udfordringerne er, at Mette Frederiksen endnu ikke har fremlagt noget konkret om, hvem en eventuel ordning skal omfatte. Hun har sagt, at antal år på arbejdsmarkedet, og hvilken branche man har arbejdet inden for, skal spille en rolle, men ikke hvor mange år og hvilke brancher.

Det gjorde hun heller ikke i dag, og det ærgrer Dansk Arbejdsgiverforening:

- Hvis regeringen har et ønske om at lave sådan en ret, så er det centrale nu, at regeringen må konkretisere sine tanker, siger Jacob Holbraad.

Ingen deadline

Umiddelbart lader statsministeren dog ikke til at have travlt.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard havde allerede inden mødet understreget, at der kommer til at gå ”en rum tid”, før regeringen præsenterer en konkret model, og at man ikke opererede med nogen specifik deadline. Og det budskab gentog Mette Frederiksen:

- Jeg kommer ikke til at sætte en dato på, for det vigtigste er, at vi får det lavet på en ordentlig måde, siger hun.

Ligesom arbejdsmarkedets parter bekræftede hun, at der er aftalt nye møder, men oplyste ikke, hvornår disse skulle finde sted.