Politik

I dag indleder Mette F. de mest afgørende forhandlinger i sin regeringsperiode

Bestræbelserne på at finde en aftale om differentieret pension begynder torsdag, når arbejdsgiverne og fagbevægelsen gæster Statsministeriet.

Torsdag formiddag indleder Mette Frederiksen (S) forhandlinger i Statsministeriet, som kan ende med at blive definerende for hendes regeringsperiode.

Klokken 10.00 vil der være stillet kaffe og vand frem til repræsentanter fra arbejdsmarkedets parter, der er budt ind til at finde ud af, hvordan hendes vigtigste løfte i valgkampen bliver indfriet: Løftet om tidligere pension til nedslidte.

- Det er svært at overvurdere betydningen af de forhandlinger, der går i gang nu, siger politisk analytiker på TV 2, Hans Redder.

- Løftet om differentieret pension var med til at sikre Mette Frederiksen og rød blok valgsejren. Sammen med forsikringerne om en stram udlændingepolitik lokkede det tusinder af vælgere fra særligt Dansk Folkeparti over i socialdemokraternes lejr, og derfor kan hun ikke tåle ikke at levere nu, hvor hun har fået magten.

Risikabel strategi

Spørgsmålet er dog, om Mette Frederiksen kan det. Som politiske modstandere flere gange har pointeret, har hun endnu ikke givet nogle bud på, hvem der skal omfattes af en kommende ordning. Det vil hun drøfte med eksperter, arbejdsgiverne og arbejdstagerne. Den strategi har indtil videre båret hende igennem, men er ifølge Hans Redder samtidig risikabel:

- Inden valget valgte Mette Frederiksen bevidst at formulere sig ukonkret. Ingen ved endnu, hvem der skal have gavn af denne ordning, men mange vælgere har uden tvivl et indtryk af, at det er dem, siger han.

- Når nu forhandlingerne går i gang, bliver hun tvunget til at blive konkret, og det er, når man bliver konkret i denne sag, at det bliver farligt. Det så vi hver eneste gang, hun i valgkampen bare nærmede sig noget håndgribeligt.

Afvist af arbejdsgiverne

Konkret eller ej så er Mette Frederiksen allerede i udgangspunktet udfordret af at en af dem, hun torsdag har inviteret i Statsministeriet, slet ikke vil være med til at lave en aftale.

Som repræsentant for arbejdsgiverne har Dansk Arbejdsgiverforening således allerede for længe siden sagt, at de på ingen måde vil bidrage til etableringen af en ordning, der vil svække arbejdsudbuddet.

- Læg dertil at eksperter på dette område simpelthen har svært ved at se, hvordan man skal gøre det her. Hvordan definerer man, hvem der er nedslidt? Hvordan dokumenterer man, hvilket arbejde man har lavet de sidste 40 år? Hvordan sikrer man, at det ikke er de forkerte, som bliver omfattet? Det bliver ikke let, siger Hans Redder.

Mangler flertal

Han peger på, at selv hvis Mette Frederiksen skulle overkomme første etape og alligevel få arbejdsgiverne med, så venter der efterfølgende et politisk sværdslag med et folketing, hvor hun i udgangspunktet ikke har flertal for differentieret pension.

De radikale har sagt fra med samme begrundelse som arbejdsgiverne og lavede før valget en aftale med den daværende regering om at forbedre den såkaldte seniorførtidspension. Det samme gjorde Dansk Folkeparti, da de blev trætte af at vente på et konkret udspil fra Socialdemokratiet.

Det er de stadig, og partiet har derfor på sin hjemmeside oprettet en tæller, der nøjsomt holder styr på hver eneste dag, time, minut og sekund, der er gået siden Socialdemokraterne første gang præsenterede tankerne om tidligere folkepension for nedslidte.

Hvor langt tælleren når op, får vi muligvis de første indikationer på, når dagens kaffe er drukket i Statsministeriet.