Politik

DF-formand kickstarter operation genopretning med "markant og uhørt" angreb

Dansk Folkeparti er et såret dyr, der skal genrejses med en gammel recept, lyder vurderingen fra to politiske kommentatorer

Når Dansk Folkepartis folketingsmedlemmer samles, er det som regel under opløftende omstændigheder.

Valgnederlag, intern kritik og krav om selvransagelse er ikke noget, man har været vant til i det efterhånden knap så unge parti.

Men i disse dage, hvor Kristian Thulesen Dahl for første gang siden sommerferien har samlet sine tropper til gruppemøde i Rebild Bakker, er kun få ting, som de plejer.

- Dansk Folkeparti er et parti, der stadig er ramt af granatchok efter et katastrofalt folketingsvalg, forklarer TV 2s politiske analytiker Hans Redder.

Mere end halveret

Ved valget før sommerferien gik partiet fra 21,1 procent af stemmerne til 8,7. Derfor handler sommergruppemødet denne gang ikke om, hvordan man bedst slår kapital af sine mange mandater, men derimod om, hvordan man genrejser et parti, der ellers stort set kun har oplevet fremgang i sin snart 25 år lange historie.

Ifølge Hans Redder står Dansk Folkeparti ved en skillevej: Skal man fortsætte projektet med at blive et midterparti, der kan samarbejde både til højre og til venstre, som Kristian Thulesen Dahl brugte det meste af sidste valgperiode på? Eller skal man finde tilbage til rødderne og stille sig solidt i blå blok?

Valget synes at være faldet på det sidste. Det mener både Redder og politisk redaktør på Avisen Danmark, Thomas Funding. Flirteriet med Socialdemokratiet er lagt dødt, værdipolitikken er skærpet. Dansk Folkeparti skal tilbage til 'DF Classic'.

- De skal tilbage til komfortzonen. Det virker helt tydeligt, siger Funding.

- Fra nu af kommer vi til at se dem være endnu mere benhårde på udlændingeområdet, og i det hele taget skal det emne fylde meget mere for dem, end det gjorde i valgkampen. Parlamentarisk kommer de til at markere sig som et borgerligt parti, der orienterer sig til højre.

Hårde angreb

Thomas Funding nævner flere eksempler henover sommeren, hvor særligt Morten Messerschmidt, der er vendt tilbage til Folketinget efter nogle år i Europa-Parlamentet, har været fremme i medierne med krads kritik af Socialdemokratiet og deres udlændingepolitik, så snart chancen har budt sig.

Samtidig hæfter han sig ved Kristian Thulesen Dahls ageren i denne uge, hvor han først blandede sig i den interne magtfordeling i Venstre, som ikke gav plads til en værdipolitisk hardliner som Inger Støjberg, og siden onsdag på forsiden af Jyllands-Posten stillede krav til Lars Løkke Rasmussen for at støtte ham som kommende statsminister.

- Han (Lars Løkke Rasmussen, red.) skal overbevise os om, at han ikke kun er her på lånt tid. At han rent faktisk er her for at kæmpe i hele folketingsperioden frem til valget, siger han blandt andet.

Thomas Funding kalder det både ”markant og uhørt”, at DF-formanden går til Venstre på den måde.

- Men det er en helt klar strategi, som både handler om at positionere Dansk Folkeparti, men også at flytte fokus væk fra de problemer, DF står med, siger han.

Store udfordringer

Om strategien virker, kan kun fremtiden vise. Både Thomas Funding og Hans Redder giver den umiddelbart gode chancer, men forudser samtidig væsentlige udfordringer:

- For det første har Dansk Folkeparti væsentlig færre muskler end tidligere. For det andet lever de nu i en ny virkelighed, hvor de bliver presset fra højre af Nye Borgerlige og samtidig mangler nogle af de krigere, som har fyldt rigtig meget i DF de seneste par år, siger Hans Redder og nævner blandt andet tidligere udlændingeordfører Martin Henriksen og tidligere EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth, som begge ikke opnåede genvalg.

Thomas Funding tilføjer:

- Indtil videre har der måske været en tendens til overstyring i forhold til de angreb, Dansk Folkeparti er kommet med. Når ledende medlemmer for eksempel siger, at Socialdemokraterne havde lovet ikke at tage kvoteflygtninge, selv om de i valgkampen sagde det stik modsatte, så risikerer angrebene at blive opfattet som useriøse, og det skal de passe på med.

Dansk Folkeparti inviterer onsdag pressen indenfor til deres sommergruppemøde i Rebild Bakker, og det kan du følge på TV2.DK.