Det er de andres skyld: Tre ting, vi lærte af DF’s sommergruppemøde

Kristian Thulesen Dahl brugte mere tid på at tale om Venstre og Socialdemokratiet end om sit eget parti, siger analytiker.

Efter tre dage i Rebild Bakker indviede Dansk Folkeparti onsdag omverden i, hvordan de har tænkt sig at gribe den kommende folketingssamling an.

Det blev til en snak, der handlede mere om Venstre og Socialdemokratiet end Dansk Folkeparti selv.

Her er tre ting, vi lærte af partiets egen opsummering af sommergruppemødet:

1) Det er alle de andres skyld

Dansk Folkeparti blev ved folketingsvalget i juni mere end halveret. Partiet gik fra 21.1 procent af stemmerne til bare 8,7. Det betød samtidig, at 37 mandater på Christiansborg blev til 16. Men det var ikke det, der fyldte.

Kristian Thulesen Dahl åbnede pressemødet efter sommergruppemødet med at lange ud efter socialdemokraterne, som i hans optik allerede er begyndt at løbe fra løfterne fra valgkampen. Siden gik han videre til Venstre, som pressemødet igennem fik på puklen for at skifte kurs og forråde blå blok.

DF efterlyser svar på, hvilken retning Venstre vil gå.

Som en gimmick hev han blandt andet den bog frem, som Lars Løkke Rasmussen udgav under valgkampen, hvor han luftede tanker om en regering henover midten. Det var ifølge Thulesen Dahl med til at trække stolen væk under blå blok.

Lyn-analyse

Det her pressemøde handler nærmest mere om Venstre og Socialdemokratiet end om Dansk Folkeparti.

Thulesen taler ikke meget om det faktum, at det jo i høj grad var hans parti, som bærer skylden for, at blå blok tabte regeringsmagten.

Til gengæld brugte han knap så meget tid på at tale om, hvilke fejl Dansk Folkeparti havde begået. Det skulle samtaler med baglandet afklare, lod han forstå, og slog fast, at han ikke har planer om at gå af som partiformand.

Jeg agter ikke på nogen måde at gå af, siger Kristian Thulesen Dahl til Avisen Danmarks politiske redaktør Thomas Funding.

2) DF kommer til at være et hårdt oppositionsparti

Som optakt til onsdagens pressemøde havde Kristian Thulesen Dahls folk flittigt slået tonen an i diverse medier, og med mikrofonerne tændt slog formanden det fast: Dansk Folkeparti kommer til at være et kritisk oppositionsparti, der klapper til regeringen.

- Vi kommer til at revse regeringen, når vi mener, at Socialdemokratiet løber fra løfterne, lød det bestemt fra Kristian Thulesen Dahl. Han understregede samtidig, at hans folketingsgruppe var ”kamplysten”.

Lyn-analyse

Kristian Thulesen Dahl indledte sit pressemøde med at lange ud efter den nye regerings lempelser i udlændingepolitikken. Der er ingen tvivl om, at Thulesen ser dét som den mest effektive måde at forsøge at hente de tusindvis af vælgere tilbage, som netop gik fra DF til S ved valget.

3) De gamle travere bliver trukket frem fra stalden

Mens der altså blev brugt mest taletid på at kritisere en række politiske modstandere, blev der brugt mindre på at fortælle, hvad Dansk Folkeparti selv vil.

Af det, der dog blev sagt, står det klart, at partiet i den kommende valgperiode kommer til at vende tilbage til nogle af sine mærkesager.

Dansk Folkeparti holder pressemøde, hvor formand Kristian Thulesen Dahl og næstformand Peter Skaarup sammen vil fortælle om DF's planer for det kommende folketingsår.

Bedre sundhed, hårdere straffe og flere folk i politiet er alle gamle DF-mærkesager, som onsdag blev præsenteret – dog i lidt anderledes indpakning.

For eksempel forklarede Peter Skaarup, at man blandt andet vil skaffe flere betjente ved at lønne de aspirerende kadetter under studiet og ved at kalde de udstationerede betjente hjem fra grænsen og overlade grænsekontrollen til kadetter, Forsvaret og Hjemmeværnet.